Germinal Beerschot bekijkt wat Victor Wanyama waard is als centrale verdediger. De 18-jarige Keniaan, die dit seizoen voor het eerst competitiematchen afwerkt met de A-ploeg, voetbalt in play-off 2 normaliter aan de rechterzijde van Tomislav Mikulic. Alleen zondag was dat even anders, omdat Mikulic geschorst was. Wanyama kreeg toen Philippe Clement naast zich. In de reguliere competitie speelde Wanyama op het middenveld, hij kwam toen acht keer aan de aftrap en viel zeven keer in.

“Dit is een uitgelezen periode”, zegt trainer Jos Daerden, “om na te gaan of iemand uit de groep een leemte kan opvullen.” Dat is een verwijzing naar Clement, die intussen 36 is. Clement kreeg dit jaar al veel kritiek. De club gaf vorige maand een signaal door hem voor te stellen om assistent-trainer te worden in plaats van volgend seizoen zijn laatste contractjaar als speler vol te maken. Clement wees dat af.

“Victor heeft snelheid,” aldus Harm van Veldhoven, “dat is wat de ploeg achterin mist.” De ex-trainer van Germinal Beerschot noemde Wanyama in 2008 “een van de grootste talenten op de Belgische velden”. Nu zegt hij: “Victor is een atletische jongen met beweeglijkheid en een enorm loopvermogen. Hij moet daar zijn waar het oorlog is, hij heeft daar het lichaam voor.” Wanyama meet 1m88 en weegt 76 kg. “Ik kan niet uit mijn hoofd weghalen dat hij qua potentie bij de top hoort in de Belgische competitie.”

Daerden: “Zijn aannames en uitvoetballen kunnen nog beter. En hij moet een klik maken. In zijn optiek is een plaats in het centrum van de defensie een minderwaardige positie.”

In 2009 haalde Wanyama op een negatieve manier het nieuws. Op speeldag 9 kreeg hij een rode kaart voor een tackle op Anderlechtspits Matías Suárez. Wat later hield King Gyan een gebroken been over aan een duel met hem op training. “Dat zijn leermomenten”, aldus Daerden.

Met het oog op de positie van Clement waren er ook al geruchten over interesse van Germinal Beerschot in KV Kortrijkverdediger Laurent Ciman. Daarover zei Gunther Hofmans, technisch directeur op het Kiel, vorige maand aan onze redactie: “We volgen Ciman langs geen enkele weg.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Wanyama hoort

qua potentie bij de top in de Belgische competitie.’

Harm van Veldhoven