R oland Duchâtelet wil geen eerste klasse met minder dan 18 clubs, ook niet als er één geen licentie krijgt. Een economische daler wordt, vindt hij, beter vervangen door een sportieve daler. “Ik zou zelfs pleiten voor een verhóging van het aantal clubs”, zegt de voorzitter van Sint-Truiden. “In de competities met weinig ploegen – Schotland, Denemarken, Oostenrijk – is het huilen met de pet op. Het aantal bezoekers van de 7de of 8ste club is er schrijnend lager dan bij ons. Minder wedstrijden betekent minder vaak winnen en supporters willen hun ploeg zien winnen. Bovendien krijgen jonge spelers weinig kansen in die landen.”

Duchâtelet legde hierover een lijvig dossier neer bij de profliga. Nu het kampioenschap afgelopen is, hoopt hij dat het een sereen debat krijgt. De zakenman-politicus liet zijn mensen berekenen dat met 14 clubs de gemiddelde inkomsten per club met 20 procent zouden dalen. Minder wedstrijden, minder toeschouwers, goedkopere abonnementen, minder recette. Maar wel even dure spelers, want : “Denk jij dat ze met minder loon tevreden zullen zijn als ze maar 28 wedstrijden moeten spelen ?”

Hij maakte ook casestudies op basis van de rangschikking van drie weken geleden, zonder de laatste vier ploegen. “Neem nu Genk”, zegt hij. “Een heel resultaatgevoelige club. Speelt de ploeg slecht, verliest ze snel supporters. Genk verloor 19 procent van zijn matchen. Dat is minder dan één op vijf. In een zelfde competitie met 14 ploegen zou ze er één op vier verloren hebben. Ander voorbeeld : Beerschot : nu 31 procent van zijn wedstrijden gewonnen, met 14 ploegen slechts 17 procent. Ik kan u verzekeren : supporters vinden dat niet leuk.”

Duchâtelet vindt steun voor zijn stellingen bij sporteconoom Stefan Késenne. “Een reductie van het aantal clubs in eerste afdeling,” zegt die, “zou economisch een slechte zaak zijn. België is niet te klein voor 18 clubs in eerste afdeling. België is wél te klein voor 18 clubs die hun profspelers lonen en premies betalen die niet in verhouding staan tot het werk dat ze verrichten en hun waarde. De argumenten van de grote clubs om hun aantal te reduceren, zijn enkel een poging om het voetbalgeld zoveel mogelijk te monopoliseren in de handen van zo weinig mogelijk clubs. Sommigen zijn zelfs zo naïef te denken dat dit de aansluiting met de Europese top zal verzekeren. Wat een illusie ! Trouwens, heeft al iemand naar de mening van de voetbalsupporter gevraagd ? Die wil ongetwijfeld liever meer dan minder clubs in eerste afdeling. Supporters houden van winnende clubs : dat wordt door zowat alle wetenschappelijke studies in binnen- en buitenland bevestigd.” ( JH)

JH

‘Ik zou zelfs pleiten voor méér dan 18 clubs.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content