Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Al rond plechtige communieleeftijd belandde Jelle Vossen bij Racing Genk. Nadat hij eerst een prima opleiding genoot rond de Cristal Arena, plezierde hij zijn Limburgse werkgever de voorbije zes jaar met 77 goals en 23 assists in 191 competitiematchen. De vraag of dat ook in het buitenland zou lukken, begon almaar luider te galmen in het hoofd van de nu 25-jarige Bilzenaar. Tijdens de vorige transferperiodes kon RC Genk zijn clubicoon nog lijmen en paaien. Nu lijkt Vossen, wiens contract nog tot 2017 loopt, rotsvast van plan om de poort naar de uitgang open te wrikken.

Sturm und Drang

Trainer Ronny Van Geneugden, momenteel aan de slag bij Waasland-Beveren, werkte jarenlang samen met Vossen, zowel bij de jeugd als in het eerste elftal van Racing Genk. Hij begrijpt de goesting van zijn voormalige pupil om te vertrekken. “Jelle is een echte clubspeler”, aldus Van Geneugden. “Hij groeide mee met Genk en beleefde de hoogtepunten van de club. Ik denk dat hij in zijn achterhoofd en hart voor heel zijn leven verbonden zal blijven met KRC Genk, maar elke sportman wil op een bepaald moment voelen en weten waar zijn grenzen liggen. Een heel logische manier van denken.

“Ik denk dat Jelle in Duitsland wel wat zou kunnen betekenen. Naar mijn gevoel zou dat nu een ideale stap voor hem zijn. Omdat hij keihard werkt en toch wel heel veel Sturm und Drang toont vanuit zijn manier van voetballen. Bovendien heeft Jelle heel weinig kansen nodig om doelpunten te maken.

“Ook in andere competities zou hij kunnen slagen. Alleen moet Jelle dan op een plaats belanden waar hij in optimale omstandigheden kan functioneren. Dan kom je bij de vraag wat zijn ideale positie is. Hij is opgeleid voor de positie achter de diepe spits, de 9,5. Ik denk dat die rol hem het best ligt, al kozen we er bij de U16 voor om hem diep te zetten, zodat hij leerde om ook met de rug naar doel toe te spelen en om ook daar bepalend te zijn.”

Nilis achterna

Middlesbrough was de laatste tijd de club die het meest nadrukkelijk in beeld kwam met interesse voor Vossen. Die Engelse tweedeklasser zou met vier miljoen euro gezwaaid hebben, een bedrag dat Genkvoorzitter Herbert Houben als ruimschoots onvoldoende bestempelde.

Geert De Vlieger – vroeger doelman, nu analist – spendeerde een paar jaar van zijn carrière in Engeland. Hij zegt: “Hier denken mensen al vlug: het is maar de Engelse tweede klasse, maar de meeste clubs daar zijn groter dan onze eersteklassers. In zo’n Championship krijgt een spits wel te maken met bonkige, rijzige centrale verdedigers. Jelle is vooral positioneel sterk. Bij voetballende aanvallen staat hij op de juiste plaats om de bal binnen te leggen. Ik vraag me dan ook af of hij niet beter een parcours zou volgen zoals dat van Luc Nilis – een Nederlandse topclub zou misschien iets voor hem zijn.

“Intussen begrijp ik de houding van RC Genk wel. Zij deden de inspanning om Vossen een supercontract te geven, dat speelt natuurlijk nu mee als het over de transferprijs gaat. Als bij een overgang naar een andere club zowel Genk als de speler tevredengesteld moet worden, dan krijg je natuurlijk een financieel plaatje dat oploopt. En dat voor iemand die de WK-selectie niet haalde. Russische clubs kunnen op financieel vlak misschien soelaas bieden, maar in de huidige omstandigheden, waarbij je voelt dat Jelle echt weg wil, mag de drang om te vertrekken niet de bovenhand halen op het maken van de goeie keuze. Ik snap wel dat het op een bepaald moment op is, maar als het stof neergedaald is, kan de conclusie ook zijn dat het beter was om te blijven bij Genk. Je wilt toch niet meemaken dat Jelle in november ergens op de bank zit en dat iedereen denkt: jammer voor onze competitie en jammer voor onze international.”

Nog groeien

“Jelle is conditioneel heel sterk”, zegt Mario Been, die vanaf medio 2011 tot begin dit jaar trainer was van Racing Genk. “Ik denk dat de Duitse competitie hem uitstekend zou liggen. Daar voetballen ze niet alleen heel aardig, het conditionele aspect is er ook erg belangrijk en dat past bij Jelle. Ik vond hem altijd een voorbeeld op training: hij gaf zich telkens honderd procent en liep nooit de kantjes eraf. Het lijkt me wel belangrijk dat hij terechtkomt bij een ploeg die bij hem past. Een team dat over het algemeen sterker is dan de tegenstander, want Jelle moet heel vaak in het strafschopgebied kunnen komen.

“Vossen is op dit moment geen speler van het nationale elftal, dus zijn er nu geen clubs uit de Premier League die zich melden. Maar vanuit het Championship zou hij misschien wel kunnen doorgroeien naar de Engelse hoogste klasse. In het Championship moet je natuurlijk heel krachtig zijn, maar Jelle kreeg in België ook al te maken met stevige verdedigers, denk maar aan mijn centraal duo van vorig seizoen: Kalidou Koulibaly en Kara Mbodji. Hij kan tegen zulke jongens zijn slimheid gebruiken om uit de duels te blijven.

“Dat de Nederlandse top ook wel iets voor Jelle is, dat klopt. Feyenoord zoekt een spits, ik heb de naam Jelle Vossen bij die club een maand geleden eens laten vallen. Genk hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje om zijn nek, maar Feyenoord heeft net enkele spelers verkocht. En je hoeft niet altijd ver te kijken om iets goeds te kiezen. Ik denk dat Vossen zeker niet zou misstaan in De Kuip.

“Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat Jelle in staat is om nog te groeien. Zijn meevoetballen kan nog beter, maar in die drie jaar bij mij zette hij op dat vlak zeker een stap. En die neus voor goals raakt Jelle niet kwijt. Ik kan mij voorstellen dat hij in een nog betere ploeg misschien nog meer goals zal maken.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Ik heb de naam Jelle Vossen laten vallen bij Feyenoord.” Mario Been

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier