WAASLAND-BEVEREN OPENDE DIT SEIZOEN MET VIJF OVERWINNINGEN OP EEN RIJ, MAAR VERSLIKTE ZICH NA DIE BLITZSTART. MET HET BINNENHALEN VAN SPITSEN CAVENS (33) EN RADZINSKI (39) ONDERSTREEPT DE FUSIECLUB ZIJN AMBITIES.

U heeft nog voor het seizoen gewaarschuwd voor overdreven verwachtingen. Was u beducht voor euforie na de knappe eindronde van vorig jaar?

Dirk Geeraerd: “Door ons driejarenplan begonnen we vorig jaar zonder druk aan de eindronde; dat we die behaald hadden, was op zich al een succes. De verwachtingen zijn geëxplodeerd doordat we onverhoopt vroeg zo dicht bij promotie kwamen. Maar het budget en het spelersmateriaal zijn niet mee ontploft. Daarom predikte ik al voor het seizoen een gezonde ambitie, maar zonder de realiteit uit het oog te verliezen.”

Vorig jaar eindigde Waasland-Beveren als vierde, nu staat u weer op die plek. Waarom is het gevoel daarbij zo anders?

“Bij onze eerste officiële match vorig seizoen hadden we welgeteld 34 supporters mee. Het waren er zo weinig dat ik ze zelf kon tellen. In de eindronde zijn we geëindigd voor 4000 man. We zijn meteen beginnen te lopen, zonder te leren stappen, dan is het niet verwonderlijk dat je het jaar daarna al eens struikelt. Zeker als het allemaal wat tegenzit, met blessures, dubieuze arbitrale beslissingen en spitsen die niet in vorm zijn.”

Uw positie kwam onder vuur te liggen na de 0-3-nederlaag tegen Heist. Een deel van de aanhang eiste uw ontslag.

“Gelukkig heeft het bestuur zich niet laten chanteren. Ik denk dat hun gelijk bewezen is met onze 9 op 12 na Nieuwjaar. Wat had de pers gezegd als ik er niet meer was geweest? Dat het aan mij lag, zo kortzichtig gaat het er wel aan toe. Ik ben de overgrote meerderheid van de fans heel dankbaar, maar er zitten twee minderheden tussen die je blijkbaar niet tevreden kan stellen. De eerste zijn de dromers, die terugdenken aan de successen van 35 jaar geleden of het team met Ivoriaantjes dat zo’n schitterend voetbal bracht. Over de donkere jaren van Beveren hebben ze het natuurlijk niet. Misschien wordt het eens tijd om dat verleden los te laten. De tweede zijn de roepers, vooral jongeren die, niet gehinderd door kennis van zaken, er plezier in scheppen via allerhande sociale media mijn spelers af te breken. Alsof ik zonder de regels te kennen naar een basketmatch zou gaan en een hele wedstrijd zou staan roepen naar de coach en spelers.”

U legde afgelopen zomer uit dat de club mikte op jongere spelers, eerder dan vedetten met een zwaar loon die jaloezie binnen de groep zouden kunnen brengen.

“Ons transferbeleid is kort uit de doeken te doen: jongens van eerste willen niet komen en voor de betere spelers uit derde moeten we een transferbedrag op tafel leggen. Dus hebben we gekozen voor vrije spelers uit tweede die ons iets konden bijbrengen. Alleen is gebleken dat voor een staartploeg uitblinken niet hetzelfde is als de druk van elke week moeten winnen.”

Vandaar het binnenhalen van het ex-Lierseduo Cavens en Radszinki?

“Cavens is 33, maar als je ziet hoe scherp die staat, kan hij nog een hele tijd mee. En toegegeven, Radzinski is geen wissel op de toekomst, maar als je als tweedeklasser iemand kan binnenhalen die zes jaar in Engeland heeft gespeeld, … Bovendien, wat is onze toekomst? De eindronde. Het belangrijkste is dat we daar raken, of dat nu met een moslim, een christen of een homofiel gebeurt, maakt mij niks uit.”

Hoe schat u de concurrentie voor die eindronde in?

“AS Eupen doet het al het hele jaar fantastisch, maar een terugval lijkt mij onvermijdelijk. Charleroi begon slecht, maar heeft zo veel kwaliteit dat ik verwacht dat ze zich vlot tot kampioen zullen kronen. Oostende en vooral Lommel met een totaal nieuwe ploeg hebben me het meest verrast, die zitten in de underdogpositie waar wij vorig jaar van konden profiteren. Samen met Antwerp worden zij onze grootste concurrenten. Maar laten wij ons eerst maar concentreren op het halen van die eindronde. We zullen nog volop aan de bak moeten.”

DOOR JENS D’HONDT

“Cavens staat scherp, die kan nog een hele tijd mee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier