Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Gui Polspoel terug op de voorbije week.

In de Uefabeker werden met Lokeren en La Louvière de twee Belgische vertegenwoordigers uitgeschakeld door respectievelijk Manchester City en Benfica.

Gui Polspoel : “Zo zijn de waardeverhoudingen nu eenmaal. Als Lokeren of La Louvière moet je tegen dat soort ploegen al blij zijn dat je niet afgestraft wordt en dat je toch de indruk hebt kunnen wekken dat je ze misschien aankon, als het allemaal wat had meegezeten. Maar daar eindigt het verhaal, denk ik.”

Lokeren won voor het eerst dit seizoen. Aristide Bancé, nieuwe spits uit Burkina Faso, scoorde twee keer. Paul Put blijft nog minstens een week trainer.

“Ik weet niet wat het bij Lokeren echt is, hoor. Ik zeg niet dat Bangoura niet belangrijk was, maar ik denk dat ze het in hun hoofd hebben gestoken dat ze niet zonder hem kunnen. Bangoura, die nota bene bij Standard ook nog op de bank blijft zitten als er drie invallers worden ingebracht. Kristinsson die zegt : ik ben mijn techniek kwijt, de bal is mijn vriend niet meer… Een betere illustratie van een gebrek aan vertrouwen in jezelf kan je niet geven, geloof ik.”

Vandaar dat Paul Put om een mental coach vroeg.

“Ja, maar ik weet niet of dat helpt, hoor. In bepaalde gevallen kan dat wel helpen, als je die jongens individueel heel goed leert kennen en merkt wat daar loos is. Maar tegen dat je daar rendement van kunt verwachten, zijn we aan de winterstop. Nu, Paul Put is een bijzonder bijgelovig man. Hij brandt kaarsen en voert zijn spelers duivensoep in een soort ritueel. Ik denk dat het heil dat hij van een mental coach verwacht, in die categorie moet worden gerangschikt. Als je gelooft dat zo’n mental coach heel snel rendement kan brengen, dan zit je niet veraf van de Afrikaanse ploegen die een medicijnman meebrengen naar de wereldbeker.

“Misschien dat alleen al het feit dat ze denken dat ze nu met die Aristide Bancé een nieuwe Bangoura in huis hebben, voor de déclic in hun hoofd zorgt en iedereen weer wat ontspannen gaat spelen. Ik verwacht hoe dan ook dat Lokeren straks weer op het goeie spoor vaart, want het kan natuurlijk niet dat zij daar helemaal onderaan staan. Zo logisch zit het voetbal nog wel in mekaar.”

In Antwerp wordt René Desaeyere opgevolgd door Dojcin Perazic. Is dit het bewijs van de devaluatie van het trainersvak ?

“Dat hoeft het niet te zijn, want ook Paul Put, Aimé Anthuenis en Emilio Ferrera komen uit lagere reeksen en dat zijn ondertussen toch vakmensen waarvan de waarde algemeen wordt erkend. Bovendien heeft die Perazic op een veel hoger niveau gevoetbald dan de Ferrera’s, de Anthuenissen en de Paul Putten. Ik vind het ook onrechtvaardig om te zeggen : die man was taxichauffer. Wat moet je doen als je geen werk hebt ? Als Franky Van der Elst weer ergens trainer wordt, zullen we dan zeggen : nu hebben ze een dopper in dienst genomen ? Alleen is er de manier waarop men bij Perazic is terechtgekomen. Het was waarschijnlijk de goedkoopste oplossing. Het stoot mij een beetje tegen de borst dat er blijkbaar steeds minder op vakkennis geselecteerd wordt. Maar ik zou zeggen : geef die man tenminste een eerlijke kans. Ik hou wel een beetje mijn hart vast als ik lees welk militair regime hij daar gaat installeren. Dat zou wel eens kunnen barsten, misschien ook straks met de voorzitter.”

In Bergen wordt inmiddels al wie geen Italiaans spreekt ontslagen.

“Dat heb je natuurlijk als je een trainer binnenhaalt die alleen Italiaans spreekt. Het is een beetje een vreemde gang van zaken wel. Ik vraag mij trouwens af hoe iemand die als basisspeler drie keer kampioen werd met Juventus, in godsnaam in Bergen belandt. Hoe is dat mogelijk ? ! Ik begrijp dat niet, hoor.”

Robert Waseige gaat weer eens aan de slag bij Sporting Charleroi. Blijkbaar is de goesting groot.

“Ja, want hij had gezworen dat ze hem niet meer op een Belgisch veld zouden zien. Ik begrijp dat niet, gezien de man ondertussen toch 64 jaar is, gezien de wankele financiële situatie van de club ook en gezien de kwaliteit toch ook niet van de spelersgroep afdruipt. Wat kan je daar dan nog gaan halen ? Het moet zijn dat hij het niet kan laten. Wil hij op de een of andere manier toch nog het ongelijk van Standard bewijzen ? Als dát zijn motivatie is, is het geen gezonde motivatie om daar op zijn leeftijd nog aan te beginnen. Revanche is nooit een goeie raadgever. En wat is de kans dat hij het haalt ? Vrij miniem, denk ik. Ik begrijp dus niet waarom zo’n man nog aan zo’n avontuur begint. Dit lijkt mij mission impossible. En wat drijft je dan ? Dan ben je verslaafd, denk ik (lacht). Ik kan het niet anders uitleggen.”

Bij kampioen Club Brugge was er zaterdag de verrijzenis van Rune Lange. Na meer dan een jaar afwezigheid in de basis wegens een delicate rugoperatie trad hij tegen Westerlo wederop met twee doelpunten.

“En hij speelde ook een uitstekende wedstrijd. Bijna in alle fasen waar Club gevaarlijk was, had hij een voet. Die stond echt op een heel hoog niveau te voetballen. Scoren, maar als targetman ook ballen bijhouden en afleggen. Dan mag je stijl nog nergens op lijken, als je zo efficiënt bent, dan ben je gewoon een goeie spits. Misschien is hij de betrouwbare afwerker die Club nu net mankeerde.”

De barrages voor het EK 2004 werden geloot. Kroatië treft Slovenië.

“Ja, dan vloek je eens even zeker ? Ik ben het wel niet eens met Aimé Anthuenis die roept : wij hebben 16 punten… Dat is natuurlijk flauwekul. Die 4 op 12 tegen Bulgarije en Kroatië zegt veel meer dan die 16 punten.”

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael ten slotte wil onderzoeken of het mogelijk is om de hekken in voetbalstadions te verwijderen, omdat die eerder agressie zouden uitlokken dan voorkomen.

“Daar is misschien een deel van waar, maar wat men hier in België vaak doet, is zeggen : daar willen we ook naartoe, naar het resultaat ; maar men vergeet de hele weg die er gevolgd is om bij dat resultaat te komen. In Engeland is er een hele voetbalwet die heel strikt wordt toegepast. Hooligans die stadionverbod krijgen, komen er niet meer in. Als je nog maar je voet op het gras zet, heb je een boete van duizend pond aan je broek. Overal staat dat in de Engelse stadions geafficheerd en wordt het ook echt toegepast. Als er nu in de Premier League nog iemand op het gras komt, is het meestal een of andere streaker die gewed heeft û voor meer dan duizend pond, veronderstel ik û dat hij in zijn bloot gat het veld zal oversteken. Ik hoop dat Patrick Dewael weet dat daar een hele batterij maatregelen achter zit. Want nu de hekken weghalen, zoals we nu bezig zijn in België, is waanzin. Dan steven je af op de grootste accidenten. Er ís een voetbalwet, maar je moet hem ook toepassen en tonen aan dat soort misdadigers, smeerlappen zeg maar, dat het je menens is en je moet ze eruit halen. Daar is een heel beleid voor nodig. Zeggen : de hekkens moeten weg want ze veroorzaken agressiviteit, is de zaak op zijn kop zetten.”

door Christian Vandenabeele

‘Misschien is Rune Lange de betrouwbare afwerker die Club nu net mankeerde.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier