Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Al enkele weken was Bree, de huidige landskampioen nota bene, de enige ploeg in de Belgische eerste klasse die haar licentie voor volgend seizoen nog niet toegezegd kreeg. Vorige week was de uiterste inleverdatum voor de nodige bewijsstukken dat de RSZ-, belastingvoorheffing- en belastingschulden (alles samen zo’n half miljoen euro) van de vorige jaren weggewerkt waren. Voorzitter Rik Monnens suste publiek en sponsors en verkondigde dat alles voor mekaar kwam. Geen wolkje aan de lucht.

Dat begin vorige week sportief manager Rudi Kuyl – de man die verantwoordelijk geacht wordt voor de knappe campagne van Bree vorig seizoen – ontslag nam, was eigenlijk al een voorteken dat er toch meer aan de hand was. De reden was dat de ambitieuze Kuyl al enkele maanden botste op de nefaste financiële geschiedenis van de club. Terwijl zijn beste spelers het hof gemaakt worden door diverse Europese clubs (zoals dat vaker gaat met kampioenenploegen in kleinere competities), probeerde Kuyl al nieuwe spelers aan te trekken om volgend seizoen competitief te blijven. Door de schuldenberg bleek het onbegonnen werk om de namen op zijn favorietenlijstje te halen. “Ik was al twee maanden technisch werkloos,” zegt Kuyl daarover. “Ik kon niets voorbereiden voor volgend seizoen. Vage beloften en leugens, iedereen bleef naar elkaar kijken, er gebeurde niets. Vrijgevige sponsors en trouwe clubmensen moesten de put weer eens dempen.”

Kuyl verwijt voorzitter Rik Monnens niets, aangezien de brave man altijd bereid was zijn club wat toe te stoppen. Wat je Monnens wél kan aanwrijven is zijn goedgelovigheid. Hij vertrouwde op mondelinge beloftes van een ultieme Nederlandse sponsor die zich op vrijdag, de dag van het finale verdict van de licentiecommissie, plots terugtrok. Monnens : “Ik kende de Nederlander zelf niet, maar hij had goede contacten met mensen van het bestuur. ’s Ochtends om tien uur zei hij nog dat hij op komst was, maar om twee uur liet hij plots weten dat het niet zou doorgaan. Een uur later nam de licentiecommissie een beslissing. Ik voel me gepakt.”

Dus kreeg landskampioen Bree geen licentie, maar het gaat uiteraard in beroep. Verwacht wordt dat Monnens en erevoorzitter Jaak Gabriëls in hun persoonlijke geldbuidel zullen tasten om de club voorlopig te redden. Ondertussen rees wel de vraag of het nut heeft een ploeg die volgend seizoen misschien in tweede klasse speelt, te laten deelnemen aan de play-offs. De BLB (Liga van eersteklassers) liet, bij monde van voorzitter Guy Vervaecke, weten dat het een uitspraak in beroep afwacht om een beslissing te nemen.

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier