Wat te verwachten van Liberiaans president George Weah?

© .

De Gazzetta dello Sport zocht ex-Milanspits George Weah op een paar dagen voor zijn inauguratie als president van Liberia.

Twee door alle spelers én trainer Gennaro Gattuso gesigneerde shirts van AC Milan had Gazzettaverslaggever Filippo Maria Ricco mee, toen hij in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia een onderhoud had met de man die vorige week maandag de nieuwe president werd van Liberia. Eén van Weah zelf, met het nummer negen, en één met het nummer één met als opschrift ‘President George’.

Weah kwam ook al in 2005 op bij de presidentsverkiezingen, maar verloor toen van de vorige presidente Ellen Sirleaf. Na die nederlaag ging hij in de VS studeren om het verwijt dat hij amper economisch en politiek inzicht had te ontkrachten. Dinsdag werd hij op zijn 51e de 24e president van een land dat al onafhankelijk is sinds 1847, maar waar 54 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft met een dagelijks inkomen van minder dan 2 euro per dag. Sinds 2014 zetelt Weah als senator in het Liberiaanse parlement.

Zijn voetballoopbaan begon in 1988 bij AS Monaco. Daarna verdedigde hij de kleuren van PSG (waar zijn zoon bij het tweede elftal speelt), AC Milan, Chelsea, Manchester City, Marseille en Al Jazira waar hij in 2002 de schoenen aan de haak hing.

Een paar dagen voor zijn inauguratie speelde Weah nog een partijtje voetbal tegen een legerploeg. ‘Omdat voetbal tijdens de burgeroorlog het enige was dat alle Liberianen verenigde. En omdat ik niet weet wanneer ik de volgende keer een wedstrijdje zal kunnen spelen.’

Weah weet dat hij kritisch zal bekeken worden de komende zes jaar van zijn mandaat, niet alleen omdat hij amper politieke voorgeschiedenis heeft, maar ook omdat zijn vicepresident de ex-vrouw van voormalig dictator Charles Taylor is, die wegens oorlogsmisdaden tot vijftig jaar opsluiting veroordeeld is. ‘ Jewel Howard Taylor is goed voorbereid, gescheiden én een vrouw. Ik ben voorstander van de gelijkheid van de beide seksen en daarom verheugd een vrouw aan mijn zijde te hebben. Ik hoop dat ik erin slaag om de vrede te bewaren.’

De voormalige topvoetballer beseft dat zijn verleden als voetballer zijn geloofwaardigheid als president niet ten goede komt: ‘Ik weet dat mensen denken dat een ex-voetballer niet in staat kan zijn een land te besturen. Ik meen dat het wel kan. Ik hou van mijn land, en mijn mensen, en ik heb gevochten om dit te kunnen bereiken, net omdat ik overtuigd ben dat ik Liberia iets kan bijbrengen. Toen ik begon met voetballen, dacht ik ook niet dat ik de Ballon d’Or kon winnen. Ik had alleen een grote passie en de wil om hard te werken. Op dat vlak ben ik niet veranderd.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content