Vijftien eersteklassers zijn zich al volop aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen, dat op vrijdag 30 juli van start gaat. Een overzicht van wat er beweegt op de transfermarkt.

anderlecht

Zonder Nicolás Frutos (einde carrière) en Tom De Sutter (revalidatie na knieoperatie) heeft Anderlecht met Romelu Lukaku maar één spits over. Het aantrekken van een diepe aanvaller is dan ook de prioriteit. Eerste keus is Pablo Chavarria, een 22-jarige Argentijn van Belgrano, de Argentijnse tweedeklasser waar Anderlecht eerder Matías Suárez weghaalde.

Door het vertrek van Jelle Van Damme naar Wolverhampton (de enige vertrekker voorlopig) kijkt de landskampioen uit naar een (jonge) stand-in voor linksachter Olivier Deschacht. Eensgezindheid over Landry Mulemo (Standard) en Bart Buysse (Zulte Waregem), die werden genoemd, is er helemaal niet. Mocht Marcin Wasilewski zijn oude niveau niet meer halen, komt er een nieuwe rechtsachter. Voor beide backposities kijkt Anderlecht naar het buitenland. Los van eventuele vertrekkers gaat men in Brussel ook voluit voor Mahmoud Abdel Razek Fadlallah, roepnaam Shikabala, een 24-jarige Egyptenaar van Zamalek. Een klasbak, luidt het, die zowel op beide flanken als op de tien uit de voeten kan. Komt Kevin De Bruyne (RC Genk), dan wordt hij wellicht eerst een jaar uitgeleend. De Israëlische pistes die worden bewandeld, zouden dwaalsporen zijn.

CERCLE BRUGGE

Als Cercle Brugge volgend seizoen meer ambieert dan de middenmoot, dan zou een kwaliteitsinjectie in elke linie welkom zijn. Na het vertrek van eerst Tom De Sutter en daarna ook van Stijn De Smet en Thomas Buffel liet het soms een wat afgeroomde indruk. Honour Gombami, revelatie in het topseizoen 2007/08, viel uit met een zware knieblessure, Sergiy Serebrennikov en Tony Sergeant, potentiële sterkhouders, presteerden heel matig, en de nieuwkomers boden weinig of geen meerwaarde. Cercleproduct Lukas Van Eenoo (19) was een lichtpunt, maar werd nog niet vaak opgesteld.

Jelle Vossen keert wellicht terug naar Genk. Met Anderlecht bereikte Cercle een akkoord over Reynaldo en Olivier Mukendi: het kan nog een jaar beschikken over de jonge talenten. De eerste twee echte nieuwkomers worden wellicht Portugese jeugdinternationals van Sporting Lissabon, een centrale verdediger en een centrale middenvelder. Net zoals de voorbije twee jaar met Geert De Vlieger (2008) en Mark Volders (2009) circuleerde er met Daniel Zítka ook nu weer een naam van een ervaren keeper, maar ook hij zal niet naar Cercle komen. Cercle zette na het plotse vertrek van De Boeck zijn transferactiviteiten op hold tot er een nieuwe trainer is aangesteld.

CHARLEROI

In Mambourg zijn ze niet alleen op zoek naar een nieuwe hoofdcoach, ook in de spelerskern staan grondige wijzigingen op het programma. Dit seizoen bleek het sportieve falen immers niet alleen een kwestie van onwil, maar ook van onmacht. Vooral de verdediging van de Zebra’s stond op wankele benen. Versterking in alle linies én een trainer die een ploeg kan smeden, zijn cruciaal om een rustig jaar tegemoet te gaan.

Voorin is CyrilThéréau een vaste waarde. Ilombe Mboyo, een talentvolle spits, speelt na de zomer op leenbasis bij Kortrijk. Ook geen Geoffrey Mujangi Bia meer, want hij wordt opnieuw uitgeleend aan Wolverhampton. MoussaKoïta en Paul Taylor keren terug naar Genk en Anderlecht. Blijven nog over vooraan: Orlando, dit seizoen al op overschot, en MahamoudouHabibou, van wie het gerucht de ronde doet dat hij naar Standard zou vertrekken in ruil voor GrégoryDufer. Op het middenveld vertrekken GrégoryChrist (naar STVV) en AbdelmajidOulmers (einde contract), maar het lichtpuntje is de definitieve komst van Ederson Tormena en de inkomende transfer van de vaardige middenvelder Onur Kaya (Vitesse). Achterin is veteraan Badou Kéréeinde contract.

CLUB BRUGGE

Club Brugge had dit seizoen één grote zwakke plek: de rechtsachter. De jongeren JornVermeulen en GertjanDe Mets grepen hun kans niet. Ryan Donk voldeed evenmin. Carl Hoefkens werd aangetrokken voor die positie, maar bleek centraal onmisbaar. Karel Geraerts en Jeroen Simaeys waren noodoplossingen. Toen Geraerts uitviel op het middenveld, was er ook voor hem geen alternatief, terwijl het middenveld in de tweede helft van het seizoen ook een sturende hand miste. Voorin was er niet altijd voldoende efficiëntie in aanbrengen en afwerking.

Daniel Chavez gaat naar Westerlo, Antolin Alcaraz naar het Engelse Wigan. Gaan ook zeker weg: Yves Lenaerts en Wesley Sonck. Van de uitgeleende spelers ( Ciman, Capon, Verbauwhede) komt niemand terug. Belofte Colin Coosemans wordt derde doelman. De technische staf bekijkt dezer dagen de dvd van de Egyptische rechtsachter Ahmed Al-Muhammadi (ENPPI Club), een international die al 38 caps heeft en nog maar 22 is. Adrie Koster kon zijn defensieve kwaliteiten op beeld moeilijk inschatten. Als iedereen blijft, is één nieuwe spits voldoende. Mocht DoregeKouemaha of Joseph Akpala vertrekken, dan komt er een spits bij. Is er nog geld, dan mag er iemand bij op het middenveld. Zijn kenmerken: polyvalent en leiderscapaciteiten.

RACING GENK

Een onevenwichtige kern speelde RC Genk opnieuw lelijk parten. Te veel spelers van hetzelfde niveau kwamen in aanmerking voor dezelfde posities, wat zorgde voor ongezonde concurrentie. Anderzijds bleven alle flankposities onderbezet waardoor verscheidene spelers op een andere dan hun beste positie terechtkwamen. De club zou graag vier à vijf versterkingen halen, maar weigert financiële risico’s te nemen of een uitverkoop te organiseren.

Groot probleem zijn de nog lopende contracten van iedereen, op SilvaTiago na. Hij is de enige zekere vertrekker (terug naar Brazilië). BalászTóth, IstvanBakx, MoussaKoïta en Dimitri Daeseleire hebben aangegeven dat ze open-staan voor een vertrek. Ook voor DavinoVerhulst wordt aan een oplossing gewerkt (liefst verhuur) nu LászlóKöteles Genk alsnog overtuigde en bijtekende. Jelle Vossen keert terug van Cercle, maar twijfelt zelf nog of hij bijtekent wegens het overschot aan centrale spelers. Genk wil zich met hem erbij weer nadrukkelijk profileren als een club waar eigen jeugd doorstroomt naar het A-elftal. Om dezelfde reden zal het al het mogelijke doen om Kevin De Bruyne nog een jaar te houden. In een eventuele ruiloperatie met Anderlechtspelers is het niet erg geïnteresseerd.

AA GENT

Ondanks zijn brede kern beschikt AA Gent niet over veel alternatieven voor het centrale verdedigersduo StefWils MarkoSuler, vermits AdrianoDuarte langdurig met een blessure te maken kreeg. Michel Preud’homme wou vorig seizoen Bryan Ruiz houden en Björn Vleminckx halen, wat aangeeft wat hij belangrijk vond voor de ploeg: creativiteit op de flank en een echte diepe spits. Het voorbije seizoen moesten er vaak centrale spitsen op de flanken uitgespeeld worden.

AA Gent bevindt zich naar eigen zeggen in de positie dat het geen spelers van de hand hoeft te doen. Van Christophe Grondin werd al gauw aangenomen dat hij na het incident met Bernd Thijs aan het eind van het seizoen van de hand zou worden gedaan, maar de kans dat hij vertrekt, noemt de club zelf niet groter dan de kans dat een andere speler vertrekt. Marko Suler maakte er geen geheim van dat bij zijn contractverlenging werd overeengekomen dat hij na een goed WK de kans op een transfer open wil houden. Michel Preud’homme trekt voor drie seizoenen naar FC Twente.

GERMINAL BEERSCHOT

Op het Kiel zijn er al verscheidene jaren bedenkingen bij de flankverdedigers. Ook in het hart van de defensie is er een probleem: Philippe Clement (36) kwam daar almaar vaker in de problemen. Voorts had Germinal Beerschot afgelopen seizoen weer veel centrale middenvelders en geen vlot scorende targetspits.

Doelman Tome Pachovski, centrale verdedigers Mark De Man en Kurt Van Dooren en middenvelder Daniel Cruz kregen te horen dat ze geen prioriteit meer zijn voor de club, al slikte voorzitter Herman Kesters die laatste naam later weer half in. Germinal Beerschot leende de middenvelders Rocky Peeters en Ivan Leko (definitief naar Lokeren OV) en spits Henri Munyaneza afgelopen seizoen uit en is ook hen liever kwijt dan rijk. Met de middenvelders Nadjim Haroun, Daniel Owusu en King Osei Gyan gaat de club niet verder. Voor aanvaller Paul Kpaka lijkt er al een tijdje geen toekomst meer op het Kiel en spits Sherjill MacDonald zei zelf al dat hij openstaat voor een vertrek. Wie trouwens aan sportief directeur Gunther Hofmans vraagt wie weg mag, krijgt als antwoord: “Iedereen.” Alles is bespreekbaar. Qua inkomende transfers is er nog niks concreet. Germinal Beerschot toonde wel al interesse in centrale verdediger Laurent Ciman (KV Kortrijk).

KV KORTRIJK

Georges Leekens had het voordeel dat hij kon terugvallen op een vaste groep van veertien spelers, met weinig blessures en schorsingen. De terugkeer van topschutter Christian Benteke naar Standard kan een serieuze aderlating zijn.

Doelman Glenn Verbauwhede wordt nog een seizoen langer geleend van Club Brugge. Er wordt gehoopt om de gehuurde verdedigers Laurent Ciman (Club) en David Vandenbroeck (Charleroi) te kunnen behouden. Het is ook een doelstelling om Brecht Capon (Club) en doelman Damien Lahaye (Charleroi) langer aan de club te binden. Met Baptiste Martin (24), een verdediger van Auxerre, en Ilombe Mboyo (23), een spits van Charleroi, werden al twee nieuwkomers vastgelegd. Giuseppe Rossini (YR KV Mechelen) kan fungeren als vervanger voor Benteke. Linkerflankspeler Jimmy Hempte vertrekt naar Roda JC. Bram De Ly en de overbodige Anthony Bartholome mogen weg, over hun lotgenoten Brecht Verbrugghe en Rob Claeys wordt getwijfeld. Mustapha Oussalah (2011), dit seizoen een tijdlang in de B-kern, blijft een heikele kwestie. Patrick Turcq en Matthias Leterme trokken naar Standard om de huur van enkele spelers (waaronder Rami Gershon) te bespreken.

SK LIERSE

Het grote aantal tegengoals werd in de terugronde met een andere bezetting teruggedrongen. Concreet zoekt Lierse nog een rechtsachter, een linksvoetige centrale verdediger en een linkermiddenvelder. Of er nog een spits bij moet, hangt af van de gesprekken met de Kameroenese spits Joseph-Desiré Job (einde contract). Lierse wil hem, net als zijn landgenoot Roudolphe Douala, graag houden.

Zijn weg: Seth De Witte (naar KV Mechelen), Eric De-flandre en Selemani Ndikumana. De Ghanese verdediger William Mensah verhuist naar de kersverse Egyptische eersteklasser Wadi Degla, ook eigendom van Lierse-eige-naar Maged Samy. Het contract van linkermiddenvelder Garry De Graef wordt met één jaar verlengd, de optie op verdediger Roel van Hemert (twee jaar extra) is gelicht, het contract van Thomas Wils voor twee jaar verlengd, dat van Mo Abdel Wahed opengebroken tot 2012. Ook Bruno Camacho zal tot 2012 bijtekenen. Tim Matthys wil men graag op het Lisp houden, maar de door Zulte Waregem gevraagde som vindt men te hoog. Van Eupen staan linksachter Alessandro Iandoli en middenvelder Danijel Milicevic op Lierses verlanglijst. Ahmed Hassan komt hoogstwaarschijnlijk niet naar het Lisp.

LOKEREN

Het individuele talent bij veel spelers was aanwezig, alleen slaagde geen enkele van de drie trainers ( Aleksandar Jankovic, Jacky Mathijssen en Emilio Ferrera) erin om een hecht collectief op het veld te krijgen. Egotripperij en kliekjesvorming waren schering en inslag. Er werd door voorzitter Roger Lambrecht aan de nieuwe hoofdtrainer Peter Maes en assistent Rudi Cossey gevraagd om tabula rasa te maken.

Bedoeling is om een A-kern te creëren met 24 spelers: 12 Belgen en evenveel buitenlanders. De eigen jongeren Stefan Deloose, Laurens De Bock, Nill De Pauw en Derick Tshimanga moeten net als Benjamin Mokulu meer speelkansen krijgen. TomoSokota, Veldin Muharemovic, IddiBaba, Yoav Ziv en Mario Carevic zijn al weg. Frédéric Dupré, MarcelMbayo en OmerGolan liggen nog onder contract, maar kregen de melding dat ze een andere club mogen opzoeken. Ivan Leko komt definitief over van Germinal Beerschot. Met Olivier Doll (37) wordt nog gesproken over een extra seizoen. Koen Persoons (YR KV Mechelen) werd aangeboden, ondanks een nog lopend contract tot 2011. De controlerende middenvelder bereikte een akkoord voor drie seizoenen. In elke linie moet er zeker een kwaliteitsinjectie komen.

KV MECHELEN

KV Mechelen vindt de huidige kern iets te groot, maar ziet er niet echt hiaten in. Logisch, Malinwa strandde in de reguliere competitie op de zevende plaats en haalde al drie nieuwe jongens. Technisch directeur Fi Vanhoof zegt dan ook dat pas als er een basispion vertrekt, er voor die speler een specifieke vervanger zal worden aangetrokken.

Centrale middenvelder Koen Persoons gaat naar Lokeren en centrale verdediger Jonas Ivens wordt weleens in één adem genoemd met RC Genk. Ook voor spits Aloys Nong en spits/rechterflankspeler JoachimMununga is er interesse. Beiden werden al in verband gebracht met Standard. Enkele jongens die weinig spelen, mogen gaan. Daarbij zijn linksback Aymar Fabrice Moro Mvéen aanvaller Abdallah Deeb Salim. Ook voor spits Giuseppe Rossini en middenvelder Antun Dunkovic lijkt er geen toekomst meer te zijn bij KV Mechelen. Van de verdedigers Jeroen Mellemans en Kenneth Van Goethem nam de club al afscheid. De jongens die Malinwa de afgelopen weken aantrok met het oog op volgend seizoen zijn rechterflankspeler Jonathan Wilmet (STVV), middenvelder Seth De Witte (Lierse) en linksback Zinou Chergui (KVSK United).

STANDARD

Verdedigend was Standard een stuk kwetsbaarder dan voorheen, en door blessures en schorsingen was het op het middenveld lange tijd behelpen. Steven Defour, bijna een jaar uit, en Oguchi Onyewu werden erg gemist. Het grootste probleem nu is voorin het vertrek van Milan Jovanovic, Igor de Camargo en – waarschijnlijk – Dieumerci Mbokani opvangen en achterin nog een vervanger zoeken als Mohamed Sarr vertrekt.

Franck Berrier (26) zal pas ten vroegste in september weer fit zijn. Christian Benteke (terug na een uitleenbeurt bij Kortrijk) brengt scorend vermogen en gestalte voorin. De Montenegrijn Srdjan Blazic (ex-Levadiakos) moet in doel de concurrentie met Sinan Bolat aangaan. Op de rechterflank mag Wilfried Dalmat na een tegenvallend seizoen weg. Voorin is de club rond met de 21-jarige Eric Bokanga maar nog niet met zijn club (het Congolese Vita Sport) en circuleert, net als bij Anderlecht, de naam van ex-Rouche Mémé Tchité(in 2006 in Luik vertrokken). Tchité ligt nog onder contract bij Santander, maar staat niet afkerig tegenover een terugkeer naar een ambitieuze Belgische topclub. Kevin Mirallas (op een zijspoor bij Saint-Etienne) hoopt op een uitleenbeurt aan zijn vroegere club.

STVV

STVV had geen echte linksachter: Giel Deferm woog nog een beetje licht en Massimo Moia wist zich niet aan te passen. De linkerflank was een probleem, tot Nils Schouterden zich ontwikkelde. De kern was smal, zodat blessures van spelers uit de as ( Cephas Chimedza, IbrahimaSidibe) moeilijk konden worden opgevangen.

Jonathan Wilmet tekende al bij KV Mechelen. Gaan ook zeker weg: doelman SimonMignolet, verdediger MarioCantaluppi en middenvelder Sebastien Siani. Chimedza, einde contract, ging vrijdag onder het mes. Jeroen Appeltans en IssameCharai worden uitgeleend. Sidibe en DenisOdoi wachten op aanbiedingen. Komen zeker: een linksachter, een doelman, een polyvalente verdedigende speler in de as en offensieve spelers. In de gesprekken met PSV kwam niet alleen Mignolet aan bod, ook een eventuele uitwisseling van jongeren (een linksachter en Stijn Wuytens voor de as). STVV praat met heel wat spelers, zoals jeugdinternational Christian Brüls, die bij MVV speelt. RC Genk zou doelman DavinoVerhulst liefst verhuren. Mark Volders is een optie, maar de voorzitter wil een jonge keeper. Ook een samenwerking met kampioen Anderlecht behoort tot de mogelijkheden.

WESTERLO

Ondanks het grote aantal spitsen in de selectie bleek scoren een probleem. Dat moet nu worden weggewerkt met het aantrekken van Daniel Chavez en met gewezen topschutter Jaime Ruiz, die fit aan het seizoen moet kunnen beginnen. Op de flanken kan de ploeg nog wel wat diepgang gebruiken. Daar wordt, vooral op rechts, naar versterking gezocht.

Westerlo voorspelde zijn kern te zullen afslanken en deed dat ook. Het verblijf van ObioraOdita, Momodou Ceesay, DraganCeran en EmmanuelSarki wordt wegens onvoldoende niet verlengd. SahinEmre en JoChristiaens zullen van de hand worden gedaan omdat ze al te lang niet aan spelen zijn toegekomen. SashaIakovenko werd geleend van Anderlecht, de beslissing over zijn toekomst ligt dus niet in handen van Westerlo. Nico Van Kerckhoven is gestopt met voetballen. Laurent Clerbois, een jonge rechtsachter van Standard die ook centraal in de verdediging kan spelen, kreeg een contract, net als Daniel Chavez, de spits die bij Club Brugge werd gehaald.

ZULTE WAREGEM

Een vervanger voor Franck Berrier bleek niet meteen voorhanden in de kern en in de spits werd scorend vermogen gemist. Zulte Waregem zoekt dus scorend vermogen, leiderschap, communicatie én gestalte: voorin en achterin.

Heel Zulte Waregem hoopt dat men linksback Bart Buysse en keeper Sammy Bossut nog een jaar kan houden. Invallerskeepers Thierry Coppens (KSK Ronse) en Stijn Van Der Kelen (contract ontbonden) mogen weg. Dat geldt ook voor verdediger Jérémy Taravel. In de spits wordt het contract van Berat Sadik niet verlengd, achterin mag Miguel Dachelet weg. Ook het vertrek van de spitsen Chris Makiese en zelfs Teddy Chevalier is bespreekbaar. De club trok onbekend talent aan: uit de Franse derde klasse komen de 24-jarige middenvelders Jonathan Delaplace (Fransman, Fréjus-St. Raphaël) en Zakaria Gueye (Senegalees, Pacy Vallée d’Eure Football), bij tweedeklasser Turnhout haalde het de 20-jarige rechtsachter Nicholas Tamsin (ex-Cercle), van Club de 20-jarige middenvelder Michiel Jonckheere. In de spits komen Moussa Traoré (21, van Standard) en Jeremy Bokila (21, van de Nederlandse tweedeklasser AGOVV) de rangen versterken. Francky Dury wil absoluut nog een (grote) centrale verdediger voor het geval er iets gebeurt met Karel D’haene of Steve Colpaert.

door de redactie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier