Maandag 26/7

Voor wie het ondertussen mocht vergeten zijn nog even samenvatten : “Het was een drol van een Tour, met een ongezellige winnaar, met verliezers zonder eer en schaamte, en met in de rand alleen maar onnozelheid. Een Tour op maat van Jan Bardi en Rudy Pevenage.”

Wat zou ons land, of de wereld in het algemeen, zijn zonder Hugo Camps ? Die in zijn tweedagelijkse column in De Morgen ook nog vaststelt dat Jan Ullrich deze Tour moest rijden “op de zijdelingse slagkracht van slijm, snot, en provinciaals gebrabbel.” Daarmee bedoelt Hugo Rudy Peve-nage, “een rugzaktoerist die terecht het hotel niet in mag.”

“Gelukkig was er nog Robbie McEwen”, heeft zelfs Camps een zeldzaam lichtpuntje gezien. “Het Lolita-kontje te gehavend voor woorden, maar een Flandrien van down under. Hoewel, zou Briek Schotte zijn zoontje mee op het podium hebben genomen voor een incestueus applausje ?”

Is Hugo eigenlijk in ‘Vive le Tour’ te gast geweest ? En zo nee, waarom niet ?

Woensdag 28/7

Een mens leert elke dag bij. Volgens Kim Gevaert hebben de meeste sprintsters kleine borsten vanwege te veel push-ups. En wij die dachten dat een push-up net het tegendeel beoogde.

Psycholoog Jef Brouwers van zijn kant, noemt het gedrag van Frank Vandenbroucke een noodkreet om hulp, en volgens de Jef is dat een positief signaal. We mogen hopen dat er niet te veel van die positieve signalen meer volgen. Een wielrenner is trouwens zelden gebaat met positieve signalen. Vraag maar aan Christophe Brandt, Dave Bruylandts en Filip Meirhaeghe. Zou Michel Wuyts deze nieuwe slagen al verwerkt hebben ?

Donderdag 29/7

Nieuws uit Sint-Truiden. Burgemeester Ludwig Vandenhove, de man die de bordelen aan de Chaussée d’Amour persoonlijk van een gemeentelijk keurmerk voorziet, heeft een brief gericht aan zijn allochtone medeburgers. Dat zijn tienduizend plukvaardige sikhs, en zeventien kernspelers van STVV. In die brief wijst hij hen op hun rechten en plichten. Versta : hun plichten. Een lange lijst is het geworden (“In kleine groepjes op straat staan is niet strikt verboden, maar is ook niet aan te raden aangezien dit als bedreigend zou kunnen worden ervaren”), waarin één voorschrift meteen de aandacht trekt : “Het is verboden in Sint-Truiden dronken rond te lopen.”

Val nu omver ! Hier wordt de ziel zelf van de Truienaar bedreigd. Hopelijk wil de burgemeester deze regel niet opleggen aan zijn autochtone bevolking, of hij zal niet lang meer burgemeester zijn. Wou ook al een alcoholbeperking invoeren op de traditionele Truiense Kerstmarkt, stel je voor. Enkel nog spiritualiën onder de 35 %. Het scheelde geen haar of er brak revolutie uit.

Wij hebben een jaar of wat geleden eens een boekje van Vandenhove op ons bureau gekregen, uitgegeven bij het Studiecentrum Willy Claes. ‘Zacht waar het kan, hard waar het moet’, heette dat ding. Beseffen de Truienaars eigenlijk wel welk een gevaar er in hun stadhuis zit ? Hoog tijd dat Jef Cleeren weer burgemeester wordt. En trainer. Jef, de vriend van alledag, die tijdens een vorige kiescampagne van Vandenhove niet meer met een geluidsinstallatie door de straten mocht rijden. Maar Jef Cleeren ís een geluidsinstallatie. Wat zou hij zich de les laten lezen door een bordeelschuimer ? Jef trommelde meteen een paar camerateams op, en stapte gewapend met een megafoon een tearoom op de Markt binnen : “WIE WIL ER HIER EEN DAME BLANCHE ?”

Het is verboden in Sint-Truiden dronken rond te lopen ! Nee maar, wie verzint zoiets ? De campagne voor de kiezing van 2006 is hiermee definitief van start gegaan. Uw scout steunt Jef. We zullen eens op Knack rondneuzen of er in een of andere la geen dossierke tegen die Vandenhove is blijven liggen. Was er niet ooit iets met een kunstmatig opgedreven prijs voor een kantoor van de Sociale Investerings Maatschappij in Hasselt ? Dat geheugen, dat geheugen…

Zaterdag 31/7

Het enige wat we nu nog nodig hebben is dat Justine, of desnoods Pierre-Yves, eens uit de biecht klapt. Over Saddlebrook bijvoorbeeld. Dan kunnen we onze olympische boeken definitief dichtdoen.

door Koen Meulenaere

‘Wat zou ons land zijn zonder Camps ?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier