De Brazilianen Dante Bonfim en Marcos Camozzato zijn de meest gegeerde flankverdedigers uit de Belgische competitie. Een diepgaand gesprek.

Vorig seizoen werd Dante Bonfim alom geprezen wanneer hij oprukte met de bal aan de voet en kruispasses verstuurde. Dit seizoen wordt hij precies op die punten bekritiseerd. Een jaar geleden beschouwde men Marcos Camozzato als de zwakke plek van een Standard op weg naar eeuwige roem. Zijn criticasters verweten hem dat hij geen enkel risico nam en puur defensief voetbalde. Vandaag de dag bewondert men hem vanwege zijn minutieus uitgevoerde offensieve impulsen.

De afstand die hen scheidt op het veld symboliseert de afstand tussen de verschillende sociale klassen in Brazilië. Maar het is bekend dat samba en futebol in dat land de verschillen aan de kant schuiven. Als het gaat om het spelletje met de bal dan trekken Marcos (rechtsachter, blank, dokterszoon) en Dante (linksachter, donkere huidskleur, van Angolese komaf) aan hetzelfde zeel. Het zeel van Standard in dit geval. Wanneer men water en vuur samenbrengt geeft dat soms een merkwaardige mengeling.

Hoe beoordelen jullie het seizoensbegin van Standard? Bovenaan het klassement in de competitie, uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League, maar wel de poules gehaald van de UEFA Cup. Kon dat beter of niet?

Marcos Camozzato: “Ik heb de indruk dat er meer in zat, namelijk kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League. We hadden daar de kwaliteiten voor en een uitschakeling door om het even welke zwakkere club zou een smet op het seizoen geweest zijn – maar nu was het natuurlijk Liverpool. De vaststelling dat we ons niveau konden opkrikken tot dat van de Engelsen, heeft ons vleugels gegeven.”

Dante Bonfim: “We hebben daar vertrouwen getankt, zoveel is zeker. Op twee avonden heeft de club haar aanzien in Europa opgedreven. Je moet weten dat in de kleedkamer het gevoel heerste dat we klaar waren om sterkere tegenstanders aan te pakken. Europa was echt een doel dit seizoen. Niemand zag ons als favoriet tegen Everton, maar in ons hoofd waren we ervan overtuigd dat alleen kwalificatie goed genoeg was. We voelden ons als kinderen die uit de lagere school komen en naar het middelbaar gaan: we wilden onze ouders – in dit geval de supporters – niet teleurstellen. We hadden ook het geluk een trainer te hebben die ons onmiddellijk wees op de punten die we moesten verbeteren om dat doel te bereiken.”

Marcos: “Nadien hoorde en las ik dat Everton zwak was. Mogelijk, maar is het niet onze verdienste dat we het hen net moeilijk gemaakt hebben door onze vechtlust en goede voorbereiding? Dante zei het al: in de kleedkamer klonk er maar één geluid: doorstoten naar de poules van de UEFA Cup.”

Hoe schatten jullie de C-poule in? Kan men zeggen dat Sevilla en Stuttgart de favorieten zijn en dat de overige drie clubs voor de derde plaats gaan strijden?

Marcos: “In dit stadium zijn er alleen nog gereputeerde tegenstanders. We zaten in de vijfde bokaal dus we moesten niets anders verwachten. We gaan nu geconfronteerd worden met een andere stijl van voetballen, meer Latijns. Een mooie gelegenheid om ons eens ergens anders te tonen dan in Engeland.”

Dante: “Ik denk niet dat het om de derde plaats gaat tussen drie teams. Wat mij betreft, steekt alleen Sevilla erboven uit. De thuiswedstrijden gaan bepalend zijn voor de kwalificatie. Wie in eigen huis punten laat liggen, riskeert eruit te liggen.

Vóór het verlies tegen Cercle domineerden jullie de supercup en begonnen jullie erg overtuigend aan het seizoen. Is Standard sterker dan vorig jaar?

Marcos: “We zijn beter voorbereid, rijper ook. Maar onze kalender is een stuk zwaarder en we hebben meer verantwoordelijkheid te dragen. Zelfs al is de UEFA Cup een belangrijk doel, we kunnen de competitie niet zomaar laten schieten. Het zou te gek zijn om een mooi imago op te bouwen in het buitenland en in België weer in de anonieme middenmoot te verzeilen. We willen niet dat men zegt dat onze titel een gelukstreffer was.”

Dante: “Als je de ervaring van vorig seizoen in rekening neemt, dan zou je kunnen zeggen dat we sterker zijn. We kennen mekaar, hebben al wat meegemaakt en hebben samen vooruitgang geboekt. Maar overal wacht men ons op: Anderlecht kwam hier spelen zonder aanvaller, dat is toch de mooiste blijk van respect die men een tegenstander kan betuigen. We moeten nu laten zien dat we die status waard zijn.”

Zijn de gebruikelijke rivalen van Standard sterker of zwakker dan vorig jaar?

Dante: “Sterker, denk ik. Ze willen de titel niet opnieuw laten glippen en dus hebben ze zich terdege voorbereid. Ze gaan meestrijden tot de laatste dag van het kampioenschap.”

Marcos: “Vorig jaar denk ik niet dat ze verwacht hadden dat Standard er zo zou staan. Elke week dacht gans België dat we zouden struikelen. Zelfs in de match tegen Anderlecht geloofde men pas na 90 minuten dat de titel binnen was. Dit jaar is iedereen gewaarschuwd, van een verrassingseffect is geen sprake meer.”

Standard heeft de meeste spelers kunnen behouden, alleen Dufer en Fellaini zijn vertrokken. Zou de transfer van die laatste zich op langere termijn niet laten gevoelen, vooral op het fysieke vlak dan?

Marcos: ” Marouane is een uitstekende speler, maar je moet zijn impact op de groep niet overdrijven. Hij maakte niet op zijn eentje van Standard een goede ploeg. Opdat twee of drie spelers kunnen uitblinken, moet de basis goed zijn.”

Dante: “Het klopt dat Axel Witsel fysiek minder sterk is, maar hij gaat op dat vlak flink vooruit en hij benut daarbij zijn technische kwaliteiten. Wat we verliezen aan kracht, winnen we aan snelheid.”

Wachten tot de tweede helft

Hoe is de overgang Preud’homme-Bölöni verlopen?

Marcos: “Weet je, een verandering van trainer is erg als dat tijdens het seizoen gebeurt, wanneer de resultaten slecht zijn. De groep, die dan al kwetsbaar is, moet zich dan op enkele dagen tijd aanpassen aan nieuwe methoden, een nieuwe tactiek … Wij hadden zes weken voorbereiding om daaraan te wennen. Dat verliep dus op een heel natuurlijke manier.”

Dante: ” Bölöni heeft hier een groep aangetroffen die een eenheid vormde en wist wat ze wilde. Daar heeft hij zijn ervaring aan toegevoegd. Sommige spelers hadden meer moeite met de aanpassing dan andere, maar eens de trein vertrokken was, viel alles in de goede plooi.”

Hadden die spelers het er moeilijk mee dat Bölöni de vinger legde op bepaalde zaken die vorig seizoen geen probleem vormden?

Dante: “Hij had zijn ideeën en hij heeft bepaalde dingen opgemerkt. Hij stelde zich niet tevreden met hetgeen men hem verteld had of de inlichtingen die hij ingewonnen had. Hij wilde sommige zaken met zijn eigen ogen zien. Maar juist vanwege zijn ervaring had hij snel door wat hij kon veranderen en wat hij beter ongemoeid liet.”

Heeft hij aan jullie persoonlijk gevraagd om iets te veranderen?

Dante: “Hij vroeg me om minder risico’s te nemen, om niet te vergeten dat ik in de eerste plaats verdediger ben en dat ik al eens een bal in de tribune moet schoppen als dat nodig is. Ik moet dus wachten tot de tweede helft om eens mee naar voor te gaan.”

Marcos, bij jou was het net andersom, niet?

Marcos: “Neen, het ging om een natuurlijk en langzaam proces. De nieuwe trainer heeft me niets speciaals gevraagd. Had hij dat wel gedaan, dan was er ook geen probleem geweest, hoor: ik ben in mijn carrière al zo vaak van positie veranderd dat ik me makkelijk aanpas.”

Preud’homme stond heel dicht bij zijn spelers, terwijl Bölöni eerder afstandelijk is, meer een leraar. Waren jullie een beetje bang van hem?

Dante: “Neen, helemaal niet. Het is waar dat hij vanaf dag één zijn gedacht heeft doorgedrukt, maar wij hebben dat aanvaard. Op den duur begrepen we dat ook met hem de pees er wel eens af zou mogen. Op voorwaarde dat er eerst goed gewerkt wordt.”

Waarheid en praatjes

Standard begon goed aan het seizoen, maar jij liet toch wat steken vallen, Dante: een gemiste strafschop, een fout in blessuretijd tegen Liverpool, een uitsluiting in Brugge … Hoe reageer je daarop?

Dante: “Ik denk dat ik bewezen heb dat ik beter met alle kritiek omga dan twee of drie jaar geleden. Destijds had ik waarschijnlijk lelijke dingen gezegd tegen degenen die mijn kwaliteiten in twijfel zouden trekken naar aanleiding van één moment van zwakte. Dat is ook niet eerlijk. Anderzijds is het logisch dat men mij verwijten maakt bij die fases, want ze waren telkens beslissend. Ik ben me daarvan bewust en ik vind dat ook jammer, want het is een rem op mijn ontwikkeling. Maar ik probeer blijk te geven van karakter en volwassenheid en ik luister alleen naar de goede raad van de trainer. Hij is het meest aangewezen om me daar op aan te spreken, want hij werkt dagelijks met mij. Ach, van de andere kant laat ik me nu ook niet meer het hoofd op hol brengen wanneer journalisten schrijven dat ik hen aan Roberto Carlos doe denken.”

Wat heeft Bölöni je dan gezegd?

Dante: “Hij was rechtuit, heel open. Ik heb zijn opmerkingen aanvaard, want ze waren terecht. Ik vertelde hem wel dat ik vroeger veeleer een centrale verdediger was dan een linksback en dat weet hij. Maar momenteel heeft hij me nodig op links en moet ik er alles aan doen om die opdracht zo goed mogelijk te vervullen.”

Marcos: “Dante heeft heel veel pech gehad, maar hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en hard gewerkt om die fouten in de toekomst te vermijden. Hij hoeft niets meer te bewijzen. Een speler moet kunnen omgaan met kritiek en zich niet uit het lood laten slaan. Je moet het verschil maken tussen waarheid en praatjes.”

Een andere ‘waarheid’ die de ronde doet: de Brazilianen vormen bij Standard een apart kliekje. Op YouTube circuleert een video waarop Dante, na een goal tegen Kortrijk, Jovanovic ruw wegduwt. Wat was daar …

Dante: ” (onderbreekt) Men doet echt alles om problemen te zoeken. Ik ga eens iets zeggen en je kunt het hem zelf vragen: Jova is een van de jongens met wie ik het meest gemeen heb. Wat iedereen zag, was een spelletjes tussen ons. Het is begonnen op training, wanneer hij een nieuw trucje heeft, komt hij naar mij om te zeggen: ‘Als Ronaldinho deze beweging zou doen, toonden ze het zes maanden op tv. Omdat ik het maar ben, spreekt niemand ervan.’Ik heb zo ’n vraag wel meer gekregen over die video en ik heb er altijd de voorkeur aan gegeven om de mensen te laten denken wat ze willen, maar ondertussen meen ik dat het toch beter is om mijn versie eens te geven.”

Marcos: “Vroeger beschuldigde men de Portugezen ervan een clan te vormen. Het is normaal dat mensen die dezelfde taal spreken meer aan mekaar hangen, maar ik geloof niet dat er in de kleedkamer van Standard enige verdeeldheid is.”

Jullie vriend Igor De Camargo moet vechten voor een plaatsje in de basis. Hoe gaat hij daarmee om?

Dante: “Heel goed, want hij weet dat concurrentie gezond is. Igor is op en top prof, een vechter die vaak zijn plaats verloren heeft bij andere clubs, maar altijd teruggekomen is door hard te werken. Wij zijn geen van allen zeker van onze plaats. Achter mij staan er nog vier potentiële linksbacks te drummen. Ik kan het me niet veroorloven om te verslappen.”

Enkele weken geleden was er veel te doen rond de naturalisatie van Marcos.

Marcos: “Dat is weer zoiets dat fel uitvergroot is. Ik kreeg de vraag: ‘Als je in België blijft, zou je dan Belg willen worden?’ Ik heb geantwoord: ‘Waarom niet?’ Weet wel dat ik ten vroegste over veertien maanden mijn aanvraag tot naturalisatie zou kunnen indienen. En ik hoop eerlijk gezegd dat ik tegen dan in het buitenland speel. Bovendien heb ik al een Italiaans paspoort. Als puntje bij paaltje komt, zal Dante zeker Belg zijn vóór mij.”

Dante: “Ik kan in februari al een dossier indienen. Maar ik zou daar nu liever niet te veel over praten. Ik ga de tijd nemen om alles goed te overwegen. Voor zo ’n beslissing ga je niet over één nacht ijs.” S

door patrice sintzen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content