De prestaties van de Duitse nationale ploeg zijn ondermaats, menen veel Duitsers. Naar de oorzaken moeten ze niet ver zoeken : te veel – ook middelmatige – buitenlanders, verspilling van geld, te weinig voor de jeugd, een gebrek aan mentaliteit en ouderwetse opvattingen. Toch stijgt het aantal voetballers sterk.

De 23-koppige selectie van de Mannschaft voor het WK telt opvallend veel elegante spelers. Lange, slanke mannen, hun haar met zorg gecoiffeerd. Donker, zoals uitblinker en regisseur Michael Ballack, maar ook blond met Tim Borowski van Werder Bremen. Opvallend veel voetballers die op hun uiterlijk letten, met zichzelf zijn ingenomen en de bal graag achteloos, op vaak subtiele wijze raken. Waar zijn de karaktervoetballers van weleer, de Draufgänger die vechten voor volk en vaderland ? Ze zijn er nog wel, maar het ontbreekt al die dravers uit de Bundesliga aan kwaliteit. Bij hun club zijn de Duitsers slechts de waterdragers voor de buitenlandse balartiesten.

Cijfers spreken boekdelen. Bij dubbelwinnaar Bayern München waren afgelopen seizoen 14 van de 26 selectiespelers buitenlander, bij Schalke 04 16 van de 29 en bij Hamburg 15 van de 29. Jürgen Klinsmann, bondscoach sinds de uitschuiver op het EK van 2004 waar ze werden uitgeschakeld in de poulewedstrijden, heeft zich ondertussen voorgenomen beide aspecten onder handen te nemen. Hoe arrogante spelers meer daadkracht en efficiëntie bijbrengen ? Hoe uitgesproken dravers meer balvaardigheid, atletisch vermogen en lichaamsbeheersing geven ? Er moeten meer successen te behalen zijn met 6,3 miljoen (in januari 2005) geregistreerde voetballers, van wie twee miljoen junioren. Vorig jaar zorgde dat voor een recordgroei van dertigduizend jongeren. “Je moet het Duitse aandeel niet met kunstmatige regels hoog houden”, zo verklaarde Uli Hoeness onlangs in Der Spiegel over de maatregel van de Duitse voetbalbond in 2004 om het aantal spelers van buiten Europa terug te dringen. “Een Duitse speler moet kwaliteit hebben, niet alleen het quotum verhogen.”

Ballack, momenteel eigenlijk de enige ster van het Duitse voetbal en straks te bewonderen bij Chelsea, vindt dat door de media vooral op negatieve dingen wordt gelet. “Er zou geen talent zijn, de mentaliteit loopt verkeerd en de jeugdopleiding is slecht. En dan zijn er natuurlijk nog de omkoopaffaires. Bedenkelijk. Maar ik zie ook dat het voetbal erg populair blijft, de stadions prachtig zijn en voortdurend vollopen. Het enthousiasme is overal groot. Ik zie genoeg positieve zaken en ook talent.” Hij is een van de weinige Oost-Duitse talenten die, na die Wende in 1989, doorbrak. “Ik leerde in de DDR als voetballer vooral discipline en teamgeest. Maar bij Kaiserslautern, Leverkusen en Bayern München moest ik me aanpassen. Elke dag leren en dingen opsteken, dat is een kunst. Ik geniet er elke dag van dat ik een goede voetballer ben. Dat zouden meer voetballers moeten doen.”

Volgens hem is voetbal een ouderwetse sport met een bijbehorende cultuur. “Bij Duitsers gaat het alleen om winnen. Maar wanneer je met plezier voetbalt en dat ook uitstraalt, amuseert iedereen zich weer. De fans voelen dat meteen aan. We zijn niet zo goed als de Brazilianen, de Argentijnen of de Nederlanders. Maar wij kunnen ook wat. Dat zullen we op het WK wel eens laten zien.”

Kevin Kuranyi (Schalke 04) is de opvallendste afwezige in de selectie van Duitsland. Jürgen Klinsmann verraste door David Odonkor (Borussia Dortmund) voor het eerst op te roepen. Ook Fabian Ernst (Schalke 04) en Patrick Owomoyela (Werder Bremen) kregen geen uitnodiging. Jens Nowotny (Leverkusen) en Mike Hanke (VfL Wolfsburg) werden wel opgeroepen. Dietmar Hamann (32, Liverpool) maakte na zijn niet-selectie bekend dat hij stopt als international. Phillip Lahm (Bayern München) werd geopereerd aan zijn elleboog.

FC Nürnberg contracteerde voor twee seizoenen de Tsjechische international Tomás Galásek (33), die na zes jaar Ajax verlaat.

Zé Roberto (31) vertrekt bij Bayern München.

Borussia Mönchengladbach gaat niet verder met Horst Köppel, ondanks een overeenkomst tot 2007.

Johan Micoud (32) wil, ondanks een overeenkomst tot 2007, weg bij Werder Bremen. Met Diego (FC Porto), die tekende tot 2010, werd al een vervanger aangetrokken. De Kameroense international Pierre Wome (27), een verdediger, werd transfervrij weggehaald bij Inter. Hij tekende een overeenkomst tot 2008.

Carsten Jancker (31) verruilde Kaiserslautern voor het Chinese Sjanghai Shenhua.

De verhoudingen binnen Schalke 04 zijn zodanig verpest dat de club breekt met manager Rudi Assauer (62). Naar aanleiding van berichtgeving over financiële zorgen besloot hij te vertrekken.

Met de Bosnische international Sergej Barbarez (34) legde Leverkusen een meer ervaren aanvaller vast. De spits, die overkomt van Hamburg, tekende voor twee jaar.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier