De strijdvaardigheid bij Eddy Vergeylen is opnieuw groot na de 1-0-winst afgelopen weekend tegen FC Brussels. De flegmatieke voorzitter van KV Oostende balde eens goed de vuisten, maar durft nog niet te veel naar de onmiddellijke toekomst te kijken. Want in eerste instantie wacht er zijn club nog minstens vier weken lang een zwaar degradatiegevecht met Bergen. “Daardoor zitten we nu vooral met een wazig zicht”, erkent Vergeylen. “Het was de bedoeling om een trainer voor volgend seizoen al voor te stellen, maar door de huidige spanning en stress wachten we daar liever nog wat mee. We contacteerden voor de opvolging van Herman Vermeulen een zestal kandidaten, waarmee we een etentje hadden en een deftig gesprek voerden. Drie onder hen, allemaal Belgen, zitten nog in de frigo. We halen ze maar uit het vriesvak als we meer duidelijkheid hebben over de reeks waarin we volgend seizoen spelen.”

Met beide scenario’s wordt rekening gehouden. Vergeylen stelt zich echter openlijk enkele vragen bij de Waalse solidariteit en de scheefgetrokken verhoudingen binnen het Belgische voetbal. “Bergen wint met 4-1 van La Louvière”, diept hij een voorbeeld op. “Dat is een uitslag die mijn ogen opent. Het toont nog maar eens aan dat zij elkaar liever helpen. Wij zijn als Vlamingen blijkbaar totaal anders ingesteld. Cercle speelde tegen ons bijzonder gretig. Tja, dat moet je dan maar een vaudeville noemen. Misschien zijn wij te braaf en te naïef. Hoe kan een ploeg die promoveert, nog overleven in de Profliga als de G5 al het geld wil ? Moeten we dan risico’s nemen, onze broek scheuren en failliet gaan ?”

Bij een degradatie zal het budget drastisch verlagen, weet ook secretaris Marcel Hagers. “Tja, in plaats van 2,5 miljoen euro spreken we dan nog over 750.000 euro. Die onzekerheid die er nu heerst, zijn we al een tijdje gewoon. Bij ons is het een ge-woonte om wat later op de markt te komen voor nieuwe spelers. Maar één ding weet ik nu al zeker : deze keer gaan we dubbel voorzichtig zijn. Want een grote fout dit seizoen was dat we misschien te veel geloof hebben gehecht aan de woorden van bepaalde makelaars. Sommige jongens waren duidelijk niet van de makelij zoals ze nu vooraf werden voorgesteld. We gaan daarop anticiperen met een betere scouting.”

Van de huidige kern van 22 spelers is ongeveer de helft straks einde contract. “De meesten zijn vervangbaar”, zegt Vergeylen. “Met Jurgen Landuyt werd er al een mondeling akkoord bereikt. Vergeet ook niet dat Marco Nijs nog altijd van ons is. Hij heeft nog een contract voor een jaar. Er zal boter bij de vis moeten komen. Ook Eric Joly hoop ik te behouden. Naar tweede klasse wordt dat echter een onmogelijke zaak.”

Jurgen Landuyt hoopt dat puntenwinst tegen Lokeren en La Louvière snel voor zekerheid kan zorgen over een verlengd verblijf in eerste klasse. “Anders is alles te herdoen in tweede klasse”, zegt de rechterflankspeler. “Dan bestaat er kans op een leegloop, zeker van de sterkhouders dit seizoen. De as van de ploeg moet je in eerste klasse zeker intact kunnen houden. Misschien kan je Paul Okon dan op andere gedachten brengen ? Eric Joly, die de grootste bijdrage leverde in de wederopstanding, wordt een moeilijke kwestie, vrees ik. Maar met Zéphirin Zoko – ideaal als targetman en sterk in de duels, maar geen echte goalgetter – en een vlotscorende spits naast of achter hem, moet de ploeg vast en zeker gewapend zijn voor een extra jaar in eerste klasse.” (FV)

KV Oostende

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier