Maaseik droomt van Europese hoogdagen.

Zaterdag, in ‘de klassieker’, toonde Maaseik zich een stuk sterker dan rivaal Roeselare. De eerste set eindigde op een ongeziene 25-8 voor de thuisploeg. “Na de wedstrijd heb ik lachend tegen de spelers gezegd dat ik daar niet blij om was”, aldus coach Vital Heynen, “want ze namen mij een record af. Op ons eigen toernooi won ik als speler ooit eens met 25-9, vandaar. Zo’n kloof betekent, ongeacht het niveau van de tegenstander, dat je zelf nagenoeg foutloos speelt. ( Lyrisch) In blok maakten we telkens de juiste keuze, in verdediging pakten we elke bal, positioneel begingen we geen enkele fout, serverend evenmin: we hebben een perfecte set neergezet.”

En dat in dé topper, waarvan we voor de wedstrijd uit de mond van Dominique Baeyens dan weer wel vernamen dat die ‘op dit moment geen enkel belang heeft’.

Vital Heynen: “( lachje) Als Roeselare zich als economisch sterkste ploeg van België in een underdogpositie manoeuvreert, dan is dat hun keuze. Baeyens wil zijn ploeg beschermen, normaal als je voelt dat die ploeg niet klaar is voor zo’n topper. Maar goed, het is mijn taak niet om de rekening te maken van Roeselare. Echt veel belang heeft de wedstrijd niet. Maar het mentale aspect mag je niet onderschatten. Noliko Maaseik blijft de trend zetten.”

Mogen we stellen dat Maaseik momenteel geen concurrentie heeft in België?

“Roeselare haalde Nikic, Tuerlinckx keerde terug uit Italië en met Rouzier werd dé topaanvaller van Frankrijk ingelijfd. Als je kijkt naar de namen, naar de individuele waarde van Roeselare, dan is die in principe groter dan die van ons. Onze nieuwkomers werden niet door iedereen beschouwd als toptransfers, maar Klinkenberg en Maan behoren wel tot de spelers die de laatste weken uitblinken. Op dit moment zijn we de sterkste, maar er komt straks weer een close tweestrijd, hoor.”

Je sprak over Klinkenberg en Maan, maar dé transfer is toch die van Thiago Aranha?

“Ik ben heel tevreden over ons transferbeleid, met alle vier de nieuwkomers verhoogden we onze kwaliteit. Aranha springt soms wat meer in het oog, maar we hebben een kern van elf mensen die allemaal bijdragen tot het succes. Daar ligt andermaal het sterke punt van Maaseik.”

Hoever mag je met deze groep mikken in de Champions League?

“De doelstellingen worden bij ons vooraf door de spelers gesteld. Europees heb ik ze niet verder gekregen dan het overleven van de eerste ronde. Ik hoop dat zo’n wedstrijd als die tegen Moskou het bewustzijn vergroot dat we verder kunnen raken. We beschikken dit jaar over een groep die hoger mag mikken, maar het zijn de spelers die daarin moeten geloven. Op lange termijn werken wij aan de droom om ooit opnieuw de Final Four te halen. Financieel staan we rond de zeventiende plaats van de 24 deelnemers. Onze droom lijkt dus een utopie, maar je mag de lat nooit te laag leggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier