Daags voor de bolwassing tegen Anderlecht maakte Mario Been een tussentijdse analyse van de Genkse play-offs. Wat staat daar na de 0-4 én het uitvallen van Kevin De Bruyne nog van overeind? Antwoord vanavond in Kortrijk, zondag in Luik.

Daags voor de komst van Anderlecht drukte Mario Been het zo uit: “We zullen één ding moeten veranderen ten opzichte van de wedstrijd tegen Standard. We zullen veel scherper en beter aan de wedstrijd moeten beginnen. Niet denken: we zitten in een flow, alles gaat wel vanzelf. Dat kan eens faliekant aflopen en dat zou zonde zijn in de fase waarin we nu zitten.”

Faliekant aflopen dééd het tegen Anderlecht. Op het moment dat Kevin De Bruyne voor verzorging aan de kant stond, profiteerde Anderlecht van het overtal en klom op voorsprong. Vanaf die achtste minuut zou RC Genk als een vogel voor de kat voetballen. Zonde van de mooie uitgangspositie waarover Been het een dag eerder had. Tot de komst van Anderlecht stond de titelverdediger met twaalf op twaalf, voorafgegaan door een nederlaag tegen Club Brugge waarin het ook al aardig voor de dag was gekomen. Een echte verklaring had Been niet voor die knappe reeks: “Sommige dingen in het voetbal zijn niet te verklaren. Wat ik wel kan verklaren, is dat de sfeer goed is. Sfeer ontstaat vaak door resultaten. En door de manier van spelen. Ik moet zeggen dat we de eerste helft tegen Standard veel geluk hebben gehad, want daar kan de uitslag op dat moment vele malen groter zijn. Maar voor de rest heb ik in die twaalf op twaalf, inclusief de wedstrijd op Brugge, het gevoel dat we vier keer toch vaak de betere ploeg zijn geweest. Dat doet iets met je. Het staat goed en we geven weinig weg. Het vertrouwen is er. Winnen uit op Anderlecht: dan hoef je als coach een week lang niets te zeggen, want dat gevoel nemen ze mee. Alleen mag het niet doorschieten naar gemakzucht. Je moet elke week wel weten dat je tegen de zes topploegen van België speelt. Je zal dus honderd procent bij de les moeten zijn.”

Niet alleen geluk

Profetische woorden in het licht van de zware nederlaag ’s anderendaags. Hoe goed de sfeer nog is na de bolwassing tegen Anderlecht (én het uitvallen van De Bruyne), moet nu blijken. En ook of de spelersgroep wel zo volwassen is als Been donderdag wilde laten geloven: “De jongens staan nu zover dat ze ook zichzelf corrigeren. In de rust tegen Standard gaven ze elkaar het gevoel: we gaan die wedstrijd nog omdraaien. Dat heb ik hen ook gezegd. Ik heb hen gewezen op hun verantwoordelijkheid. Als je dan toch zo dicht bent bij hetgeen je graag wil, namelijk Europees voetbal, dan mogen we niet zo slap als de eerste helft tegen Standard spelen. Daar waren ze gelukkig zelf ook van overtuigd. Dan praat ik over een stukje volwassenwording in deze groep en dat heeft te maken met alles wat we nu aan het doen zijn.”

Op Beens tussentijdse analyse van de Genkse play-offs een etmaal voor de nederlaag tegen Anderlecht viel weinig aan te merken. Het betere voetbal, de goede sfeer, het stukje volwassenwording. Eén wedstrijd later blijkt hoe fragiel het allemaal nog was. Misschien had het geluk dit Genk de laatste weken wel vooral toegelachen. Het geluk van het kampioensteam van Frankie Vercauteren. “Laat dat dan nog maar een tijdje doorgaan”, vond Been. “Maar het is niet alleen geluk. Uiteindelijk vind ik dat je dingen toch altijd afdwingt. Dat zie ik met deze ploeg wel. Ik zie ook hoe ze met zo’n wedstrijd als die van morgen (vorige vrijdag, nvdr) tegen Anderlecht omgaan. Dan denk ik: dit is een team zoals ik het graag zie. Je moet zo’n wedstrijd altijd weer afwachten, maar van de andere kant zeg ik: we hebben ze daar ook verslagen. Ik vind dat we ons goede gevoel moeten meenemen en er morgen gewoon moeten staan. Wij kúnnen van Anderlecht winnen.”

Met de wetenschap van vandaag klinkt het wat overmoedig in de oren. Door de schorsing van Khaleem Hyland diende Been Jeroen Simaeys een rij naar voren te schuiven om hetzelfde type speler naast De Bruyne te behouden. Als gevolg daarvan werd Torben Joneleit achterin na acht maanden herenigd met Nadson. Van de automatismen waarover Been zich donderdag nog zo blij had getoond doordat hij nu al een tijd in dezelfde formatie kon spelen, bleef te weinig over. Zeker toen ook nog eens De Bruyne met een gebroken teen uitviel en Been nog meer moest gaan schuiven.

“Er zijn jongens in vorm, zoals Kevin: dat hoef je niet onder stoelen of banken te steken”, zo wist de coach vooraf. “Het is natuurlijk geen toeval dat hij op het middenveld speelt en daar heel bepalend is geweest. Die dingen ontstaan. Laten we eerlijk zijn: in dit geval doordat Camus geblesseerd raakt. De samenwerking tussen Jelle Vossen en Christian Benteke is natuurlijk ook optimaal. En wat ik belangrijk vind: dat Thomas Buffel naar de linkerkant is gegaan. Thomas is niet meer de rechtsbuiten met de eindactie buitenom, maar binnendoor is hij nog steeds onvoorspelbaar.”

Meerwaarde kwijt

Het was dus allemaal een beetje in mekaar gevallen, zo constateerde Been, nog steeds niet te beroerd om toe te geven dat je het als coach niet altijd in de hand hebt. Was Camus niet geblesseerd uitgevallen, hij zou De Bruyne niet uit eigen beweging op zijn beste positie hebben gezet. “Je kijkt toch altijd naar de balans in je elftal. En je moet één ding ook niet vergeten: Kevin is vorig jaar ook in het kampioenselftal bepalend geweest vanaf de linkerkant. Ook dit jaar heeft hij hele goeie wedstrijden gespeeld vanaf die kant. Dit is een jongen die je op allerlei posities kan neerzetten. En laten we eerlijk zijn: tot aan zijn blessure heeft Fabien daar gewoon uitstekend gespeeld. Maar inderdaad, dat Kevin daar nu speelt, is natuurlijk een meerwaarde. Zo simpel kunnen we het ook zeggen.”

Die meerwaarde is RC Genk nu kwijt. Niet alleen na dit seizoen, maar nu ook in de resterende wedstrijden – waarvan drie uitduels – van deze play-offs. Afgaand op de vertoning van vrijdag tegen Anderlecht lijkt het er sterk op dat de belangrijkste verklaring voor de Genkse flow van de voorbije weken de sterke prestaties van De Bruyne zijn geweest. Na afloop van de 0-4 besloot Been: “We leden een dubbele nederlaag vandaag. We verloren van een betere tegenstander en we verloren Kevin, die we nog hard nodig hadden gehad in de laatste vier wedstrijden. Niettemin blijft onze ambitie nog steeds Europees voetbal halen.”

Met zijn vierde plaats is RC Genk nog steeds op koers. Been, donderdag: “We kunnen het niet meer onder stoelen of banken steken: niemand van jullie had dit al verwacht. Ik wel. De kwaliteit is er. Ik weet dat er heel veel potentie in deze ploeg zit. Maar zoals eerder al gezegd: we hebben dit seizoen enorm te maken gehad met mensen die we noodlottig moesten missen.” Opnieuw profetische woorden.

DOOR JAN HAUSPIE

“Onze ambitie blijft nog steeds Europees voetbal halen.” Mario Been

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier