Wout Gielens van Halen twijfelt niet.

Door Kristof De Ryck

In de buik van het klassement proberen Waasland, Halen, Puurs en Guibertin zich in een goede uitgangspositie te wringen voor de barragewedstrijden die de twee ploegen zullen aanduiden die Roeselare, Lennik, Maaseik en Averbode mogen vergezellen naar de play-offs. De vijfde en zesde van dit eerste competitieluik wacht in dat opzicht een dubbele confrontatie tegen respectievelijk de achtste en zevende. Brengen in een van die duels de twee matchen geen uitsluitsel, dan komt er een derde, waarin de hoogst geklasseerde ploeg het thuisvoordeel krijgt. Dat laatste kan doorslaggevend zijn. Dát is dus de inzet in de resterende matchen van Waasland (nog thuis tegen Averbode en Roeselare, uit bij Maaseik), Puurs (nog uit bij Menen en Halen, thuis tegen Guibertin), Halen (nog thuis tegen Roeselare en Puurs, uit bij Menen) en Guibertin (nog uit bij Gent en Puurs, thuis tegen Averbode).

Proberen jullie met Halen te mikken naar een bepaalde tegenstander, die jullie beter ligt?

Wout Gielens: “De vier ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Het niveau ligt zo dicht bij elkaar dat de vorm van de dag en dat tikje geluk bepalend zullen zijn.

“Het klopt dat een verplaatsing naar Guibertin bijvoorbeeld altijd moeilijk is. Maar je gaat niet spelen om te verliezen, om zo tegen een ‘gemakkelijker’ tegenstander uit te komen. Daar ben je te veel topsporter voor, je wil elke wedstrijd winnen.”

Er was in het tussenseizoen geen grote leegloop bij jullie, er kwam wel een aantal jongens bij, toch is het niveau niet spectaculair gestegen.

“Kwalitatief zijn we even sterk als vorig jaar. We zijn wel sterker geworden in de breedte. Dat was een jaar geleden het manco. Gelukkig hadden we toen geen blessures.”

Was dit tot nog toe een bevredigend seizoen voor jullie?

“Nee. We hadden een aantal wedstrijden, zoals zaterdag tegen Maaseik, waarin we echt veel mogelijkheden kregen. Maar we lieten na om die te benutten. Als je al die gemiste kansen optelt, hadden we wel een plaatsje hoger kunnen staan, met een voorsprong op onze rechtstreekse concurrenten.”

Jullie mikten vooraf op het Europese ticket dat vasthangt aan de vijfde plaats in de play-offs. Hoe groot schat je de kans dat dat lukt?

“95 procent. We halen dat, daar ben ik heilig van overtuigd. De sfeer in de groep, het vertrouwen en de kwaliteit in ons team sterken me in dat geloof. Trouwens, als je die kans maar 50 procent inschat, moet je er niet eens voor gaan.”

In de heenwedstrijd van de Chal- lenge Round van de CEV Cup versloeg Maaseik vorige week Czestochowa met 3-1. Middenman Georg Wiebel en co vertrokken dus vanuit een goede uitgangspositie naar Polen voor de terugwedstrijd van vanavond. De winnaar van de dubbele confrontatie gaat door naar de Final Four van de CEV. De resultaten van de andere heenwedstrijden: Podgoricka (Mon) – Budva (Mon): 3-1; Thessaloniki (Gri) – Urengoi (Rus): 3-1 en Piraeus (Gri) – Roma (Ita): 0-3. De CEV Cup is voor Maaseik het vangnet, nadat de Limburgers er niet in slaagden om door te stoten naar de play-offs in de CL.

De Belgische ploeg die daar wel in slaagde, Roeselare, vergaat het niet zo goed. Na de 3-0-opdoffer tegen eeuwige rivaal Maaseik in de finale van de beker van België kreeg het team van trainer Dominique Baeyens in de heenwedstrijd van de play-offs van de CL nog eens dezelfde cijfers om de oren van het Griekse Athene. Die scheve situatie rechttrekken, wordt vanavond, om 20.30 uur, de loodzware opdracht in eigen zaal.

Ook in de andere vijf wedstrijden van de play-offs met twaalf zijn de heenwedstrijden al afgewerkt; Treviso (Ita) – Mallorca (Spa): 3-0; Friedrichshafen (Dui) – Moskou (Rus): 3-0; Cuneo (Ita) – Piacenza (Ita): 2-3; Kazan (Rus) – Jastrzebski (Pol): 3-0; Parijs (Fra) – Cannes (Fra): 1-3.

Ook in de Challenge Cup – zonder Belgische vertegenwoordigers – breekt de periode van de waarheid aan. In de heenwedstrijden van de kwartfinales wrong Modena (Ita) zich in een goede uitgangspositie dankzij 3-1-winst tegen Olsztyn (Pol). Nesselande (Ned) zette Rzeszow (Pol) opzij met 3-0. Pielavesi (Fin) ging nipt onderuit tegen Ekaterinburg (Rus): 2-3. En Tallin (Rus) moest zijn meerdere erkennen in Poitiers (Fra): 0-3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier