Het achterste van zijn tong kan hij niet laten zien en dat hij daarom al eens op kritiek stuit, neemt Marc Degryse, sportleider van Club Brugge, dan maar voor lief. ‘De tijd zal ons gelijk geven.’

Vier jaar is Marc Degryse inmiddels sportleider van Club Brugge en daarin is hij niet altijd buiten schot gebleven : zeventien transfers en een trainersontslag later wordt ook al eens naar de sportleider gekeken. “Ik denk dat we ons het verwijt van vorig jaar mogen aantrekken : kleedkamermentaliteit is belangrijk. Je moet beseffen dat je als individu maar beter wordt als het collectief sterk is. Het geheel telt en de rest volgt. Dat is op dit moment stukken beter dan vorig jaar. Herkenbaarheid en organisatie zijn bij elke ploeg de basis. Die zijn we een tijdje kwijt geweest en nu hebben we die wel. Dat geeft het gevoel dat het goed zit. Hoe EmilioFerrera denkt en werkt, daar kunnen we na drie maanden werken mee leven. Achter elke training zit een idee – tactisch, technisch en fysiek – waar de trainer en de staf naartoe willen werken. Dat is hoe je professioneel werkt. Samen nadenken hoe je een doel wil bereiken.”

Op de vraag in hoeverre zijn voetbalvisie samenvalt met die van Emilio Ferrera en hoe zijn transferbeleid daarop aansluit, gaat Marc Degryse niet in. “In deze job kan je gewoonweg niet altijd alles willen zeggen. Je moet aanvaarden dat mensen niet alles kunnen weten en dan moet je ook aanvaarden dat er soms zaken worden beweerd die niet juist zijn. Ik kan bijvoorbeeld vaak niet volgen hoe mensen denken dat ik over voetbal denk. Ik zit in een job waar we moeten winnen. Dat is de basis. Ik denk dat elke sportleider of technisch directeur wil dat zijn club elke week wint en fantastisch voetbal brengt. Hoe dat gebeurt, zal dan waarschijnlijk niet de grootste zorg zijn. Maar ik laat de mensen maar denken en gissen. Je moet niet altijd alles bloot geven. In die hele discussie heb ik geen zin. Ik had zogezegd andere ideeën dan Sollied en ik had zogezegd dezelfde ideeën als Ceulemans. Maar als je ziet wat er gebeurd is, klopt dat verhaal blijkbaar toch niet helemaal. We wisten in april hoe de ( huidige, nvdr) trainer werkte en we hebben gepraat over wat hij vond dat er nodig was. Op basis daarvan hebben we Salou, Daerden en in een latere fase Priske gehaald. Als de trainer zegt dat we daarvoor moeten gaan, dan doen we dat.”

Welk voetbal heeft hij bij Club Brugge in die jaren willen uitbouwen ? Welke stempel heeft hij willen drukken ? “Je kent de stijl van het huis en dan moet je niet op een-twee-drie willen veranderen. Wat goed is, mag blijven, dus de stijl van het huis moet behouden blijven. Je kan daar een deel in meehelpen, maar je overlegt met de trainers over welk soort spelers je aantrekt en dan weet je ook welk soort voetbal er wordt verwacht. Dus daar probeer je naar te handelen. Het lijkt me niet de juiste weg om alles drastisch overhoop te willen gooien. Dus dat heb ik niet geprobeerd. Je probeert als club alles te geven wat een trainer vraagt. Ik heb geprobeerd mijzelf in te passen en op lange termijn te evolueren. Alles moet kunnen blijven gebeuren zoals vroeger, maar dan mee met de tijd. Het wordt ons nu wel eens verweten dat we niet genoeg techniek zouden hebben, maar dat is een verhaal waar ik niet aan meedoe, want het klopt niet. Wij hebben creatieve spelers, wees maar gerust. Yulu-Matondo, Chavez, Balaban, Roelandts, Van Heerden, Daerden … Die kunnen echt wel een individuele actie opzetten. Het collectieve is het belangrijkste en dat is stilaan op punt aan het komen. Als dat eenmaal als een trein loopt, zullen de individuele kwaliteiten van de speler wel weer meer geloofd worden. Het is altijd hetzelfde verhaal : je hebt tijd nodig. Kijk naar Chelsea, die hebben nu Ballack en Shevchenko gekocht. Waarom hebben we die nog niet gezien ? Zijn dat dan slechte spelers ? Ik heb geen zin om me voor transfers dag in dag uit te verdedigen. We zullen zien met de tijd, want vaak ís tijd ook gewoon de oplossing.”

Wordt er beter gevoetbald dan vorig seizoen ? “Ik wil zeker niet vergelijken met vorig seizoen. Ik geloof dat we onder Ferrera een achttiental wedstrijden hebben gespeeld en mooie cijfers kunnen voorleggen. Dat is wat mij vertrouwen geeft. De ploeg zal alleen maar sterker worden. De tijd zal ons gelijk geven als de trein na vijf jaar Sollied een tgv is. Nu is het nog altijd een trein die af en toe eens stopt. We moeten het nodige geduld opbrengen om op deze manier verder te blijven werken.”

Dat de trainingen van Ferrera vooral op de organisatie gericht zijn, juicht de sportleider toe. “Ik heb het hier onlangs nog gelezen in een analyse van de Cham- pions League en het WK. Dat heeft het voordeel dat je normaal minder counters mag verwachten. Het gaat een klein beetje terug naar de oude Belgische mentaliteit. Ook bij de grote ploegen : zorg eerst dat je de nul kan houden. Zo is Italië wereldkampioen geworden en Griekenland Europees kampioen. Als je zoals in België niet de individuele kwaliteiten hebt van een ploeg als Barcelona, zal je toch daarop moeten gaan steunen om vandaaruit te groeien. Als topteams als Liverpool, Chelsea het ook doen, dan denk ik dat daar niks verkeerd mee is. Door die manier van voetballen krijg je ook een dominantie : als je de bal niet hebt, kan je moeilijk controleren. Alleen was zoals tegen Bergen het probleem dat we niet de druk en gedrevenheid toonden om de tegenstander bij de keel te pakken. Achteraf hoor je dan dat de frisheid op dat moment niet aanwezig was. Het was na een interland, tegen Armenië, met internationals die weg waren geweest. Daardoor kreeg je niet te zien wat ik wil : druk zetten, dominantie krijgen, op de helft van de tegenstander spelen. Maar altijd zo dat je bij balverlies counters zo beperkt mogelijk houdt. We verwachten eerst resultaten en iedere beleidsman hoopt dat dat gepaard gaat met spectaculair voetbal, maar het kan niet elke week zoals tegen Genk vorig seizoen of Gent nu zijn. Ik denk dat we wat de middenweg moeten vinden.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier