Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met 6-2 onderuit tegen Germinal Beerschot, een week later Westerlo kloppen met 4-0, om vervolgens afgelopen weekend weer het bakje vol te krijgen (5-1) op Club Brugge. Het minste dat je van Moeskroen kan zeggen, is dat ze voor spektakel zorgen de jongste weken. Terwijl de ploeg heel wisselvallig presteert, blijft één man constant niveau halen, eigenlijk al zijn hele Moeskroencarrière lang : aanvoerder Steve Dugardein.

Vlak na de pandoering tegen Club antwoordt Dugardein kribbig op de volgende vragen.

Het lijkt erop dat Moeskroen een uitcomplex aan het kweken is. Thuis kunnen jullie iedereen aan, maar de laatste twee uitwedstrijden slikten jullie in totaal elf tegendoelpunten. Vanwaar die transformatie uit of thuis ?

Steve Dugardein : “Ik vind niet dat er zo’n groot verschil zit tussen Moeskroen uit of thuis. Als we tegen Club Brugge met elf tegen elf blijven staan, krijgen we nooit vijf goals tegen. Ons grote probleem in uitwedstrijden is vooral de aanvang van het duel. We komen telkens veel te snel achter.”

Slecht beginnen aan een wedstrijd, heeft dat niet vooral met een gebrek aan concentratie te maken ?

“Jazeker. Nochtans voel je voor de wedstrijd dat iedereen gefocust is, dus daar kan je niets op aanmerken. Niemand weet hoe het komt dat we dan plots zwak aan de match beginnen, ook de trainer vindt geen verklaring. Maar je mag de wedstrijd tegen Germinal Beerschot niet vergelijken met deze wedstrijd tegen Club. Tegen GBA kenden we allemaal een offday, tegen Club werden we genekt door een zware beslissing van de scheidsrechter. Want we speelden niet slecht en creëerden kansen. Maar dan pakt Sebastien Grimaldi rood en in de fase daarop loopt zijn man natuurlijk vrij om in te koppen, omdat we nog niet wisten wie nu wie moest opvangen. Dan kom je op 3-1 achterstand, met tien tegen elf bovendien, Westerlo of Germinal Beerschot zouden hier ook 5-1 op hun doos gekregen hebben.”

Vorig seizoen kenden jullie ook al zo een wisselvallig parcours. Een riante zege werd ook al eens opgevolgd door een zware nederlaag. Misschien is het gewoon de realiteit van Moeskroen dat jullie een zeer onregelmatige ploeg hebben ?

(geïrriteerd)Mais non ! Op Gent winnen we 1-3, is dat dan ook niet de realiteit van Moeskroen ? ! Eerlijk gezegd, begrijp ik die hele discussie rond ons uitcomplex niet. Als we volgend weekend op Brussels winnen, wat gaan jullie dan schrijven, hein ? Elke match is anders. En als we daar verliezen… ach ja, dan is dat gebrek aan regelmaat misschien onze realiteit.”

Moeskroen heeft dringend geld nodig : anderhalf miljoen euro tegen december. Anders dreigt het weer in financiële moeilijkheden te raken en naast een licentie te grijpen. Kruipt er stilaan nervositeit in de groep ?

“Dat is niet de zaak van de spelers, dat is voor de voorzitter en manager Roland Louf om te bespreken. Wij, spelers, moeten ons enkel bezighouden met de prestaties op het veld.”

Er werd onderhandeld met Engelse, Kazachse, Libanese en nu ook Franse investeerders. Dus wie ook de nieuwe geldschieter van de club wordt en voor jullie centen moet zorgen, dat maakt jullie zaak niet uit ?

Bwah, momenteel is er geen enkel probleem binnen de club. Wij worden correct betaald. We weten natuurlijk wat er gebeurt en wat er gezegd wordt over de club. Wij lezen ook kranten, hein. Maar nerveus ? Natuurlijk niet, er zijn veel mensen die slechter af zijn dan ons. Ik kom uit een arbeidersmilieu, dus ik besef dat ik niet moet klagen en dat ik een mooi beroep uitoefen. De rest is bijzaak.”

In de competitie wenkt een rustig seizoen in de middenmoot, gaat Moeskroen, vorig seizoen nog bekerfinalist, dan resoluut voor een succesvolle bekercampagne ?

“De beker is niet zo belangrijk, we beschouwen het gewoon als een bonus. Een kans om ons te tonen. Ons seizoen is maar geslaagd wanneer we het behoud verzekeren, dat blijft onze enige doelstelling. Het dient tot niets om zoals vorig jaar de bekerfinale te spelen, maar ondertussen tot de laatste speeldag te moeten knokken voor behoud.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier