Binnenkort trekken twee (en misschien wel drie) talentvolle spelers uit de befaamde jeugdacademie van Sporting Lissabon het shirt van Cercle Brugge aan. Achtergronden bij een opmerkelijke samenwerking.

In een topaccommodatie, maar onder een loden zon, stoomde Cercle Brugge zich vorige week klaar voor zijn eerste Europese wedstrijd tegen het Finse TPS Turku. De troepen van Bob Peeters verbleven immers zes dagen in de Academia Sporting/Puma, het vermaarde trainings- en jeugdcomplex van Sporting Lissabon, in eigen land Sporting Clube de Portugal genoemd. De oefenstage in de academie is een van de resultaten van de samenwerkingsovereenkomst die Cercle Brugge en de Portugese topclub al in het voorjaar van 2009 afsloten.

“Eigenlijk kwamen we twee jaar geleden vrij toevallig in contact met Sporting Lissabon”, vertelt managing director Yvan Vandamme. “Via makelaar Eric Tetaert, die een Afrikaanse speler had bij Sporting, maakten we kennis met Paulo Cardoso, de internationale scoutingverantwoordelijke van de club. Dat viel zo goed mee dat er in de maanden daarna contacten waren op bestuursniveau en op niveau van de technische staf. Wij zijn dan met een delegatie naar Lissabon geweest, en omgekeerd, en we voelden meteen dat het klikte.”

Geen twee zonder drie?

“De kern van het samenwerkingsakkoord? Jonge spelers van Sporting Lissabon met potentieel maar nog te weinig maturiteit voor het A-elftal, kunnen aan Cercle Brugge worden uitgeleend”, legt Vandamme uit. “Door hier in een volwaardige competitie speelminuten op te doen, stimuleer je die jongeren in hun ontwikkeling. Maar de samenwerking gaat nog een stukje verder: Cercle wisselt met Sporting ook gegevens uit over scouting en trainingsmethodieken. En we kunnen aan een gunsttarief gebruikmaken van hun academie voor onze oefenstage, overnachtingen en maaltijden inbegrepen.”

Het oefencomplex in Alcochete, op zo’n 25 kilometer van Lissabon zelf, wordt internationaal beschouwd als een van de beste in zijn soort en biedt alle mogelijkheden voor een professionele voorbereiding. “Alleen is het wel erg warm om er in de zomer te trainen”, weet Vandamme. “Maar de trainingsuren werden aangepast en er is gelukkig ook een synthetisch veld dat door een overkapping altijd in de schaduw ligt. Misschien is de locatie wel meer geschikt voor een winterstage.”

Tijdens de stage in Portugal maakte Cercle ook kennis met de eerste twee spelers die Sporting Clube een jaar lang ter beschikking stelt van de vereniging. Vandamme: ” Renato Neto (19), de Brazi-liaanse middenvelder, sloot vanaf de stage aan bij de groep en keerde meteen ook mee terug naar België.” Voor Nuno Reis (19), een Portugese verdediger met Zwitserse roots, zit de situatie anders in elkaar. “Reis maakte al kennis met de groep, maar speelt eerst nog het EK met de -19 van Portugal. Hij komt pas later naar Brugge.”

Volgens zowel de Belgische als de Portugese pers zou ook de Ghanese aanvaller William Owusu (21) aan Cercle worden uitgeleend, maar dat blijkt voorbarig te zijn. Vandamme verduidelijkt de situatie: “De trainer van Sporting, Paulo Sergio, zag Owusu toch nog graag meegaan op oefenkamp naar Frankrijk. In de loop van deze week weten we normaal of Sporting ook bereid is om Owusu een jaartje te laten rijpen in Brugge.”

De rol van De Boeck

De samenwerking loopt al sinds april 2009, maar pas deze zomer strijken de eerste Portugese spelers neer in Brugge. “Vorige zomer was er sprake van dat Fabio Paim, een beetje een eeuwig talent van Sporting, voor één seizoen bij ons zou komen, maar die jongen was mentaal te broos”, verduidelijkt Vandamme. “Het was toen ook nog wat te vroeg. Zo’n samenwerkingsverband kan maar werken als de fundamenten goed zijn. De spelers die we nu ter beschikking krijgen, zijn bij de betere van hun jeugdcategorie, echt jongens met meerwaarde. Als die pioniers het goed doen, heb je een win-winsituatie voor beide clubs.”

Sinds het afsluiten van het akkoord wisselde Sporting Lissabon van voorzitter, van technisch directeur en van trainer, maar ook de nieuwe topfiguren zagen heil in een samenwerking met Cercle. “De contacten blijven goed, ook nu Costinha sportief directeur is.

“Maar ook onze trainerswissel ging niet ongemerkt voorbij”, gaat Vandamme verder. “De dinsdag na de bekerfinale heeft Glen De Boeck zowel Neto als Reis gesproken in Portugal en hen overtuigd om naar Cercle te komen. Als je die twee jongens dan een paar dagen later moet bellen met de melding dat de trainer die ze ontmoet hebben, Cercle verlaat, dan is het normaal dat ze zich vragen stellen. Het kwam erop aan om zo snel mogelijk met Bob Peeters naar daar te gaan om hen gerust te stellen.”

Het niveau ligt hoog

Bij Bob Peeters zijn de verwachtingen van het jonge duo uit Portugal in elk geval hooggespannen: “Als je zulke talenten naar België wil halen, is dat haast niet te betalen voor ploegen als Cercle. Dus je kan bijna niet anders dan via zo’n buitenlandse samenwerking.

“Renato Neto is een gast van 1,90 meter, een controlerend type, maar ook met infiltratie”, vertelt Peeters. “Als je op het middenveld met de punt naar achteren speelt, komt hij het best tot zijn recht – met twee aanvallende spelers en hij daarachter als controleur. Hij is sterk in de duels en heel goed met het hoofd. Een moderne stofzuiger, een type Fellaini.”

Ook Nuno Reis kan Peeters bekoren: “Reis is kapitein van de -19 van Portugal. Dat betekent dat je al redelijk je strepen hebt verdiend. Veel Portugese ploegen wilden hem, maar dankzij het samenwerkingsverband konden wij hem direct vastleggen. Ik moet zeggen: ik heb wel heel veel druk gezet om hem er absoluut bij te hebben. Reis is een centrale verdediger, niet super snel, maar heel goed een tegen een. Een jongen die durft te coachen en rust uitstraalt. In de beloftematch die ik zag, stak hij er met kop en schouders boven uit.

“In de beloftecompetitie kregen ze – vooral Reis – te weinig tegenstand. Dus die gasten moeten nu in onze competitie tegen spelers uitkomen die de knepen van het vak kennen. In Portugal wordt er gevoetbald van achteren uit. Tactisch en technisch ligt het niveau er zeer hoog. Ik heb met Costinha, de technisch directeur, gepraat over hoe we bij Cercle willen voetballen en hij ging daar meteen mee akkoord”, vertelt Peeters. “Zij spelen in een 4-3-3 maar met twee aanvallende middenvelders. Het middenveld stond wat anders, maar de essentie is hetzelfde. En dat is wel belangrijk voor de ontwikkeling van de spelers.”

Onder de vleugels van Reynaldo

“Er zijn verschillende redenen voor onze samenwerking met Lissabon”, zo vat Yvan Vandamme samen. “Financieel is het een interessante constructie om onze kern op cruciale plaatsen te versterken, zoals we ook spelers huren van Anderlecht. De posities van Neto en Reis zijn exact de posities van twee beloftevolle jeugdspelers van Cercle, respectievelijk Brecht Van Der Beken en Jasper Ameye, die in het tussenseizoen een semi-profcontract hebben getekend. Zij kunnen zich nu verder ontwikkelen in de A-kern, zonder het gevoel te hebben dat ze nog voor jaren gebarreerd zijn door een andere speler met een langdurig contract. Het grote nadeel van geleende spelers is wel dat je het kapitaal zelf niet in handen hebt.

“De twee spelers zullen hier bij Cercle warm opgevangen worden”, besluit Vandamme. “De uitbater van de Cerclepub is een Brazilaanse Portugees en er is ook een jeugdtrainer die goed Portugees spreekt, dus de communicatie zou vlot moeten verlopen. We verwachten ook wel dat Reynaldo die twee gasten een beetje onder zijn vleugels neemt. Hij spreekt hun taal en kent de groep, voor hem is het ook een mooie kans om verantwoordelijkheid te nemen.”

Als het Cercle lukt om Turku uit te schakelen, dan maakt het in de volgende ronde kans op een mooie Europese affiche. “We hebben één kans op veertig dat het dan Sporting Lissabon wordt”, merkt Vandamme op. “Daar is al even over gesproken en de uitgeleende spelers zijn dan inzetbaar. Maar we moeten ons uiteraard eerst nog kwalificeren voor het ooit zover kan komen.”

door raoul degroote en bregt vermeulen

Renato Neto is een moderne stofzuiger, type Fellaini. Bob Peeters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier