Knack Randstad Roeselare stootte door tot de top twaalf van de Champions League. Volgende week speelt het tegen Trentino, de titelhouder en koploper in de Italiaanse A1, zijn 150e Europese wedstrijd. Een topcoach aan het woord.

D ominique Baeyens, coach Knack Randstad Roeselare: “Bij hoeveel van die 150 wedstrijden ik als trainer op de bank zat? Goh, geen idee, ik ben niet zo bezig met mijn palmares, moet ik zeggen. Het zullen er tussen de 50 en de 80 zijn. In de dertien jaar dat ik hier coach ben, speelden we telkens Europees en behoorlijk succesvol. Zo overleefden we voor de vijfde keer op rij de poulefase van de Champions League. Dat is toch een teken van stabiliteit.

“Ik schat onze kwalificatie dit seizoen hoog in. Het is immers een stuk moeilijker geworden dan enkele jaren geleden om zo ver te raken. Toen had je bijvoorbeeld nog poules van vijf ploegen, waarbij er zich drie plaatsten voor de volgende ronde. Dit seizoen ging slechts één beste derde door.

“Het enige minpunt tijdens de poulefase was misschien de thuiswedstrijd tegen Belchatow, waarin we de eerste twee sets pakten maar alsnog verloren. We mogen echter niet vergeten dat we in die eerste twee sets op alle vlakken – side-out, verdediging, tegenaanval – echt een uitstekend niveau haalden. In set drie brachten zij twee spelers in die de wedstrijd deden kantelen. Tegen dergelijke ploegen wordt elk klein foutje genadeloos afgestraft. Van het moment dat je iets terugzakt naar zeg maar – en dat klinkt dat een beetje oneerbiedig – Belgisch niveau, dan krijg je de rekening gepresenteerd.”

Kansen benutten

“Tegen Trentino zal het niet anders zijn, maar ondanks de kwaliteiten van de tegenstander wil ik het on-Belgisch houden en zeggen dat het onze ambitie is om de top zes te bereiken. Akkoord, Trentino is titelverdediger en vooral hun huidige dominantie in een van de beste, zoniet dé beste, competities ter wereld, de Italiaanse A1, is indrukwekkend. Ik ben ook geen dromer die zichzelf probeert dingen wijs te maken en weet dat we qua theoretische sterkte moeten onderdoen, maar de ervaring leert dat Italianen soms wat neerkijken op een ploeg die ze niet goed kennen.

“Bovendien is het zo dat als wij op ons best volleyballen, wij het iedereen moeilijk kunnen maken. We bewezen dit seizoen al enkele keren dat het moeilijk is om ons af te stoppen wanneer we optimaal draaien. Dat is natuurlijk een pure voorwaarde om iets te kunnen halen tegen Trentino.

“Dat we eerst op verplaatsing spelen, vind ik op zich geen nadeel. In vorige ontmoetingen met Italiaanse ploegen merkten we dat ze het voornamelijk als ze thuis beginnen wat te gemakkelijk opnemen. Als die kans zich voordoet, moeten we zorgen dat we goed genoeg zijn om ze te benutten. Anderzijds vertonen ze dat gedrag vooral in de poulefase. Ik wil geen afbreuk doen aan de overwinning van Maaseik tegen Macerata, maar dat was een typisch voorbeeld, zoals wij er in het verleden met Roeselare ook al meemaakten.

“Om een bestudeerde analyse te maken van Trentino in het kader van de Cham- pions Leagueconfrontaties heb ik gewacht tot na het competitietreffen met Maaseik. Die wedstrijd was tot dan prioritair. Dankzij de 3-0-winst sloegen we een kloof en namen we een belangrijke optie op de eerste plaats en een bonus aan de start van de play-off. Trentino was met andere woorden tot tien dagen geleden nog ver weg.

“Dat neemt niet weg dat ik ze voordien al verscheidene keren aan het werk zag. Hoewel dat voornamelijk was om te genieten van het volleybal dat zij etaleerden, ken ik uiteraard hun kwaliteiten. Ze hebben met Leandro de hoofdaanvaller van de Braziliaanse nationale ploeg in hun rangen. Hij is absolute wereldklasse. Hetzelfde geldt voor hun Cubaanse en Bulgaarse receptiehoekspelers Portuondo Juantorena en Kaziyski. En ga zo maar door, hé. Het is een team met bijzondere atletische mogelijkheden gekoppeld aan heel veel techniek, kortom een compleet geheel.”

Niveau en resultaten

“Over het spelpeil en de resultaten die wij tot nu toe dit seizoen halen, ben ik niet ontevreden. Het was niet de hele tijd door champagnevolleybal, maar het is ook niet realistisch om dat te verlangen. In de competitie staan we aan de leiding en tegen de zogenaamde – en ik benadruk de zogenáámde – mindere ploegen hebben we weinig of geen punten verloren. Dat is niet evident als je in een Champions Leaguecampagne zit.

“De enige schaduwvlek is de uitschakeling in de beker van België. Ik hoor en lees dat de titel nu noodzakelijk geworden is, maar je denkt toch niet dat ons seizoen geslaagd zou zijn als we de beker hadden gewonnen? De titel is dé doelstelling van het seizoen, want die behalen betekent dat je de beste bent. Het is niet zo dat de druk nu groter is, de druk zou er bij bekerwinst sowieso ook geweest zijn. Een andere foute redenering hoorde ik onlangs van een collega van je. Hij zei: ‘Na alle investeringen is de titel een must voor Roeselare.’ Er wordt beweerd dat Frank Depestele en Iván Contreras dure vogels zijn. Welnu, de ploeg van vorig seizoen woog budgettair veel zwaarder door dan die van dit seizoen.

“Ik ben er hoe dan ook van overtuigd dat we nog moeten groeien als we de titel willen pakken. We moeten nog iets meer stabiliteit krijgen. Als we een moeilijk moment doormaken, dan sleept dat bij ons te lang aan. Het duurt te lang vooraleer we ons herpakken. Dat heeft enerzijds te maken met technische aspecten – dikwijls lagen problemen in receptie aan de basis van dat soort terugval – maar anderzijds ook met mentale. Het is namelijk zo dat je op die momenten de focus moet zien vast te houden.

“Kort samengevat komt het erop neer dat topsportprestaties altijd gekenmerkt worden door ‘hier-en-nu denken’. Een topvolleyballer is niet bezig met ‘wat gaat er gebeuren als ik de bal buiten sla of wat gaat er gebeuren als ik die receptie mis?’ Heel belangrijk is ook dat je het verloren punt niet meeneemt naar de volgende actie. Dat deden we te vaak net wel. Het is al wat beter de laatste tijd, maar het zal een werkpunt blijven tot het einde van het seizoen.”

door roel van den broeck – beelden: bart vandenbroucke

Het is onze ambitie om de top zes te bereiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier