STVV was dit seizoen de onverwachte revelatie van de competitie. De Truienaars doen het ook niet onaardig in play-off 1 en spelen vandaag tegen AA Gent. ‘We gaan voor een Europees ticket.’

In het Grand Café Stayen zitten, verspreid aan verschillende tafels, mensen te lunchen met prachtig uitzicht op het veld van het vernieuwde Stayen. Het stadion heeft een nieuwe look gekregen, met winkels, een hotel en een stijlvol restaurant. Stipt op tijd en met een brede glimlach wandelt Wim Mennes (33) binnen. Het leven van een voetballer is altijd leuker als het goed loopt met de ploeg.

Wat wil STVV bereiken in play-off 1?

Wim Mennes: “Dat we in play-off 1 zitten, was onverhoopt voor ons. We kunnen vrank en vrij spelen, niets moet. We gaan wel voor de vierde plaats en het bijbehorende Europees ticket, dat zeker. We moeten dat ook hardop durven zeggen, vind ik. De eerste drie plaatsen zijn te hoog gegrepen, maar de vijfde plaats kan – afhankelijk van de uitslag in de beker van België – ook nog recht geven op een ticket voor Europa.”

Tien cupmatchen

In enkele kranten verschenen onlangs uitspraken van ontevreden STVV-spelers. Ze vinden dat de contractbesprekingen te lang aanslepen. Merk je daar iets van in de kleedkamer?

“Neen, maar de trainer heeft bijgetekend voor drie jaar en wil natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid over wie er blijft en wie niet. Er zijn een aantal jongens die zullen vertrekken als er genoeg geld voor hen wordt geboden. In de play-off spelen we tien cupmatchen. Voor sommige spelers is dat de ideale gelegenheid om zich in de kijker te spelen. Iedereen is heel erg gemotiveerd. Maar als er spelers weggaan, moet de leemte die zij achterlaten uiteraard wel opgevuld worden. Je voelt dat de trainersstaf nu al bezig is om voor volgend jaar een goede kern te vormen.”

Zijn de spelers die nog onder contract liggen bang dat er volgend seizoen geen goede ploeg zal staan?

“Natuurlijk praten we daar af en toe wel eens over. Wat volgend jaar betreft, hoor ik verschillende stemmen binnen de club die pleiten voor jonge en Belgische spelers. Ik ben daar voorstander van, maar de kern moet wel een goede mix blijven van ervaren oudere spelers en jongeren. Dit jaar was dat perfect.

“Er is nog genoeg tijd om nieuwe spelers aan te trekken. Ik verwacht dat het allemaal in orde komt.”

Waarom past Guido Brepoels zo goed bij STVV?

“De Truiense supporter laat zich horen als het goed gaat, maar ook als het slecht gaat. Hij heeft een heel open persoonlijkheid en de trainer heeft dat ook. We zien heel duidelijk of hij goed of slecht gezind is.

“En hij is natuurlijk een uitstekende motivator. Hij vindt altijd nieuwe technieken om ons op scherp te stellen. Het mooie aan hem is dat het helemaal niet gemaakt is, hij is echt zo. Bij sommige anderen komt het vaak geforceerd over, maar Brepoels is echt altijd met voetbal bezig en wil er alles aan doen om te winnen.”

Jullie hebben een kleine kern. Slaat de vermoeidheid nog niet toe?

“Tot hiertoe valt het heel goed mee. Wanneer je bovenaan in het klassement staat en meedoet voor de hoogste plaatsten, voelt iedereen zich sowieso beter en fitter. Als je tegen de degradatie vecht, is dat veel moeilijker. We hebben ook een mindere periode gekend met zeven verlieswedstrijden, toen waren enkele belangrijke spelers geblesseerd.”

Op het randje

Je bent vorig jaar tijdens de winterstop overgekomen van Westerlo. Was STVV dan geen stap terug?

“Ik heb een mooie tijd gekend in ’t Kuipje, maar het laatste halfjaar kwam ik niet meer aan spelen toe. Ik voelde ook dat de club en ikzelf een beetje op elkaar waren uitgekeken. Toen kwam opeens STVV. Zij stonden op de eerste plaats in tweede klasse, maar kenden een moeilijker periode. Voor mij was het een hele opluchting. Het was een gok om naar hier te komen, maar ik wilde absoluut voetballen. Dan nog liever wel spelen in tweede klasse, dan helemaal niet in eerste. Uiteindelijk is het goed uitgedraaid.”

In november incasseerde je een rake tackle van Standardspeler Goreux.

“Dat was heel raar. Ik durf er ook wel eens goed in te vliegen, maar ik ga altijd voor de bal. Hard tegen hard mag, zo is het gewoon in het voetbal. Toen de wedstrijd bezig was, had ik wel veel pijn, maar ik schrok pas echt toen ik de beelden zag. Toen besefte ik dat die tackle toch wel op het randje was. Goreux is zich nadien komen excuseren. Ik heb toen heel veel geluk gehad.”

Goreux kreeg drie matchen schorsing. Was dat een terechte straf?

“Wat me het meest verbaasde, was dat dat allemaal zo lang bleef aanslepen. Pas enkele weken geleden is de straf uitgesproken.

“Ik ben twee keer naar de bond gegaan, maar ik heb tegen het sportcomité ook gezegd dat het helemaal niet mijn bedoeling was om hem een bepaald aantal matchen aan te smeren. Ik was gewoon nieuwsgierig om te zien hoe ze dat zouden oplossen. Ik ga er altijd van uit dat een speler niemand met opzet wil blesseren. Dus is drie wedstrijden schorsing genoeg? Het zal wel oké zijn, denk ik.”

Vol stadion

Je hebt nog een contract van een jaar. Weet je al wat je nadien wilt doen?

“De laatste jaren geniet ik, meer dan vroeger, van het voetbal. Het liefst zou ik zo lang mogelijk blijven spelen, maar je hebt ook een dosis geluk nodig. Drie jaar geleden heb ik een rugoperatie moeten ondergaan. Toen vreesde ik even voor mijn carrière. Gelukkig is dat toen goed uitgedraaid.

“Hier voel ik me heel goed, maar ik heb ook zes en een half fantastische jaren bij Westerlo gehad. Het enige minpunt daar – en dat is nog altijd zo – zijn de toeschouwers. Er zijn heel weinig toeschouwers en sfeer. Hier zit het stadion soms afgeladen vol en als speler geeft dat je een boost. Ik ben heel graag bij STVV.”

En na je carrière?

“Ik denk niet dat ik zonder voetbal zou kunnen. Ik heb wel mijn diploma van regent LO, maar een van de jaren zal ik toch een trainerscursus volgen, denk ik. Dan kan ik nog zien welke kant ik uit wil. Graag zou ik met jeugd werken, ergens in een topsportschool misschien. Want ik denk wel dat ik jongeren nodig heb die gedreven zijn. In zo’n school zitten mannen die kwaliteiten hebben. Het is een hele uitdaging om hen dan nog beter te maken. Dat spreekt me wel aan.

“Voorlopig wil ik nog zo lang mogelijk proberen te voetballen, de voorbereiding op volgend seizoen goed doen en dan een mooi seizoen spelen. Daarna zullen we wel zien.”

door Ellen Voorspoels

Er is nog genoeg tijd om nieuwe spelers aan te trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier