Morgen speelt Beveren voor het eerst in twintig jaar nog eens écht Europees voetbal. In de eerste ronde van de Uefabeker, de laatste fase voor de poules, heet de tegenstander Levski Sofia, een Bulgaarse ploeg waarvan assistent-trainer Eddy De Bolle tot voor kort niks en sinds de loting alles weet. Zomaar uit het hoofd, tijdens de rust van een voetbalwedstrijd slaagt hij erin de erelijst van Levski af te rammelen : “Opgericht in 1914, 23 keer landskampioen, 24 keer bekerwinnaar, 26 keer vice-kampioen. Uitrusting helemaal blauw, een stadion met 45.000 plaatsen, vooral zitjes, en een ploeg die twee spelers op het afgelopen EK had. Twee jongens die daar echter niet speelden en nu ook niet meer in de selectie zitten. Zes anderen zijn dat nu wel en één speler is belofte-international. Je ziet : ik heb twee dagen in de lucht gehangen om ze eens aan het werk te zien, een vlucht via Warschau naar Sofia, maar ik heb mijn tijd nuttig doorgebracht. Het stadion is groot, wat ouderwets en niet zo gezellig, omdat het publiek vrij ver van het veld zit, ook al ligt er geen atletiekpiste rond.”

De Bolle zag Sofia aan het werk tegen Marek, de ploeg die door Genk werd be-streden in de Intertoto. “Het is een sterke ploeg,” aldus de assistent, “die bij balbezit 4-2-4 speelt en bij balverlies snel omschakelt naar een 4-4-2. Alleen de diepe spits blijft wat hangen en de speler in zijn rug. De twee vleugelspitsen zakken snel terug. Levski was meestal baas in de partij, ook al was de eindstand 3-2, met nog twee goals in blessuretijd. Marek scoorde uit een counter, maar dat is ons sterke punt niet. Hun sterke punt zijn dan weer de ballen op stilstaande fasen. Helaas is dat ons zwakke punt. Zo scoorden ze ook twee keer. Onze jongens zijn dus gewaarschuwd, het wordt opletten.”

Levski is geen ploeg die laat voetballen, zegt De Bolle te vrezen. “Ik vrees dat ze vooral thuis agressief uit de hoek zullen komen. Net als wij willen zij absoluut naar die poules. Net als wij voor het geld, maar ook hun spélers willen het om zich in de kijker te spelen bij Europese ploegen. Iedereen speelt natuurlijk altijd om te winnen, maar ik denk dat zij het met heel veel wilskracht zullen doen. Geen makkelijke klant dus.”

Wegens zijn rode kaart in de uitwedstrijd tegen Vaduz is Junior er morgen niet bij. De Bolle : “Domme reactie, domme schorsing. Ze kan ons zuur opbreken. Hij kreeg drie speeldagen schorsing van de Uefa. We gaan in beroep, zodat hij voorlopig alleen de heenwedstrijd moet missen. Thuis zal hij er wél bij zijn. Een uitspraak volgt daarna, maar of hij meer krijgt of minder of hetzelfde, dat zijn zorgen voor later. Of we een kans maken om door te gaan, hangt af van twee factoren : kunnen we ons spel in Sofia ontwikkelen – want een counterploeg zijn we niet. En, twee, hoe zit het met Romaric ? Zonder hem hebben we te weinig scorend vermogen. Maar het gaat al beter nu, hij houdt zijn gewicht onder controle.”

De visa van de Ivorianen zijn alvast in orde, ook die van de nieuwkomers Arunina (een spits, hoe kan het anders met zo’n naam) en Oattara. Zij arriveerden zaterdag op de Freethiel. Of ze al direct mee mochten naar Sofia, werd maandag beslist na een conditietest. Junior gaat ook mee, maar dan als toeschouwer en om zich voor te bereiden op de terugwedstrijd. (PTK)

PTK

‘Hun sterke punt zijn de stilstaande fasen. Helaas is dat ons zwakke punt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier