Coach Sacha Koulberg onthoudt het positieve.

De eerste topper van het seizoen werd zaterdag gewonnen door Maaseik, maar het had in het Molenbos in Zellik ook anders kunnen lopen. Het Asse-Lennik van coach Sacha Koulberg stond in de derde set 21-17 voor maar gaf het uiteindelijk nog uit handen.

Sacha Koulberg: “Enkele foutjes en een beetje geluk aan de zijde van Maaseik deden het tij nog kantelen en dan was het mentaal bijzonder moeilijk om de draad weer op te pikken. De ploeg die in zo’n close match de derde set wint, pakt meestal ook de vierde. Maaseik beschikt bovendien met de Braziliaan Aranha over een uitzonderlijke speler die momenteel zijn gelijke niet kent in België. Hij deed ons de das om.”

Welk gevoel overheerst na de wedstrijd: de ontgoocheling over het verlies of het besef dat jullie een stuk beter volleybalden dan een week eerder in Averbode?

“Het tweede. Tegen Averbode was het afschuwelijk. Even stel je na zo’n wedstrijd alles opnieuw in vraag, maar je beseft ook dat het zelfs op training nog nooit zo slecht was. We hebben een stevige discussie gehad deze week en de spelers reageerden daar heel positief op. Hadden wij het niveau van tegen Maaseik in Averbode kunnen brengen, dan hadden we zeker gewonnen.”

Vanwaar die wisselvalligheid?

“Vier nieuwe basisspelers en een nieuwe libero inpassen doe je niet van de ene dag op de andere. De spelverdeler moet nog zoeken hoe hij zijn spelers het best bedient. Onze opposite, bijvoorbeeld, liet op training al ongelooflijke dingen zien, maar tot voor zaterdag kwam het er in de matchen nog niet uit. Tegen Maaseik speelde hij zijn eerste echt goede wedstrijd. Gertjan Claes was dan weer ziek geworden zaterdagnamiddag. Ik koos er toch voor om met hem te starten omdat spelverdeler Dirk-Jan van Gendt graag met hem speelt. Normaal staat Gertjan garant voor heel wat punten, maar nu was het toch minder.”

Gaat het mentaal een rol spelen dat jullie na drie wedstrijden in de onderste regionen van het klassement staan?

“Het is plezanter om bovenaan te staan, maar de spelers weten ook wel dat onze kalender tot nu toe niet van de poes was. De volgende weken staan er op papier makkelijkere confrontaties op het programma. Daarin zullen we ongetwijfeld punten pakken. We hebben nog een ruime progressiemarge en als ik zie hoe we zaterdag speelden, dan durf ik te stellen dat we dit jaar nog winnen van Maaseik. Onze doelstelling blijft realiseerbaar. Ook al kopen Maaseik en Roeselare niet in dezelfde winkel als wij, we willen een keer een finale spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier