Je bent bij de Rode Duivels gekomen op een moment waarop alles nogal …

Eden Hazard: ( vult aan) “… chaotisch was? Dat kun je wel zeggen ja. Maar de media hebben de zaak soms ook opgeblazen. Na de wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina – waar we inderdaad niet goed speelden – werden er heel wat leugens gepubliceerd.”

Heb je je nooit afgevraagd in wat voor een ploeg je in godsnaam terecht bent gekomen?

“Neen. Ik kan de klok toch niet meer terugdraaien. Ik heb al officiële wedstrijden met de Rode Duivels afgewerkt dus uitkomen voor Frankrijk – zoals men mij een paar jaar geleden heeft voorgesteld – behoort nu niet meer tot de mogelijkheden. Ik ben van nature een optimist. De Rode Duivels zitten in een diep dal, maar we zijn op de weg terug. DickAdvocaat heeft de nieuwe lijnen uitgezet en het is aan ons om die te volgen. Bij een nationale ploeg moet je het geluk hebben dat je deel uitmaakt van een goede generatie. En we hebben een goede lichting, dus nu is het gewoon kwestie van een paar goede resultaten na elkaar neer te zetten.”

Wat is de grootste verwezenlijking van Advocaat?

“Hij heeft de groep discipline bijgebracht, maar hij heeft ons ook weer ‘goesting’ gegeven en dat zie je op training. We zijn gemotiveerder en we lachen heel wat af. De bijdrage van MarcWilmots is ook erg groot. Vooral dan voor de Franstaligen die, zoals ik, echt geen woord Nederlands spreken. Ik moet me daar eigenlijk echt eens op toeleggen, want dat is toch wel belangrijk als Belg. Ook de groepssfeer zou er wel bij varen. Het is leuk om te kunnen samenwerken met mensen die het belang van een wereldbeker goed kunnen inschatten.”

Je werd teruggefloten door Advocaat omdat je op training een nutteloos hakje uitvoerde.

“Dat klopt. Maar enkele dagen later deed ik net hetzelfde hakje tijdens de wedstrijd en toen heeft hij er niets over gezegd.”

Zou je simpeler kunnen spelen als het moet of is dat tegen je natuur?

“Ik ben het eens met Advocaat als hij zegt dat een hakje alleen kan als het nuttig is. Op training had ik inderdaad andere afspeelmogelijkheden en was het hakje dus niet op z’n plaats. Maar ik vrees dat het deel uitmaakt van mijn speelwijze. Ik zou Eden Hazard niet zijn als ik niet nu en dan het publiek zou mogen vermaken.”

Tot nu toe zien je statistieken bij de nationale ploeg er niet al te best uit …

“Ik heb nog altijd niet gescoord bij de Rode Duivels, maar ik gaf wel al enkele assists. Ik heb al een paar leuke dingen laten zien, maar nog lang niet genoeg.”

Ik neem aan dat je je carrière niet wilt afsluiten zonder dat je ooit aan een WK hebt deelgenomen?

“Uiteraard niet. Ik wil er zelfs ooit een winnen. Daar moeten we ons natuurlijk eerst voor kwalificeren. Dat is niet makkelijk – gezien onze slechte UEFA-ranking – maar als Slovakije zich kan kwalificeren, kunnen wij dat ook! We worden zo goed als de Rode Duivels van de jaren tachtig. Zeg dat ik het u heb gezegd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier