Komend weekend ontvangt Zulte Waregem Standard voor een plaats in play-off 1. Karel D’Haene analyseert het seizoen van Essevee.

Vier jaar geleden keerde Karel D’Haene (29) na omzwervingen bij Antwerp en twee Turkse clubs (Trabzonspor en Manispor) terug naar de heimat nadat hij het oude SV Waregem in vierde klasse verlaten had. Zijn studies voor handelsingenieur, die hij na drie jaar stopzette bij zijn vertrek naar Turkije, heeft hij niet hervat, maar hij laat zich wel scholen tot belastingadviseur nadat hij eerder een cursus vastgoedpromotor volgde. Daarnaast zit hij nog op de banken van de trainersschool en ambieert hij met Zulte Waregem een plaats in play-off 1.

Verwacht wordt dat in die play-off 1 Anderlecht, Club en Gent strijden om de prijzen. Waar gaat Zulte Waregem voor als jullie je plaatsen?

Karel D’Haene: “Het klopt dat Anderlecht, Club en Gent voor plaatsen één tot drie zullen gaan. Wat het voor de anderen interessant maakt, is plaats vier, die recht geeft op een duel met de nummer zeven om een Europees ticket. Met gehalveerde punten is zelfs de voorsprong van Gent niet groot. Wij hebben ze in competitie twee keer geklopt. Dus is zelfs die derde plaats niet onhaalbaar. Halen we play-off 1, dan gaan we voor plaats drie of vier, voor dat Europees ticket. Als we als zevende eindigen, is ons seizoen niet geslaagd.”

Als jullie het niet halen, waar zal dat dan aan gelegen hebben?

“We kregen te vaak tegengoals in de laatste minuut. Bij momenten is het goed, maar soms maken we het onszelf te moeilijk. In plaats van geduldig de bal rond te tikken en het goeie moment af te wachten, forceren we soms de zaken met individuele acties of door te snel te diep te gaan. Terwijl we wel de kwaliteiten hebben om de bal te laten rondgaan. Er zit wat nervositeit in het spel, omdat we het niet gewend zijn met druk om te gaan.”

Welke ploegen vond je dit seizoen sterker?

“Anderlecht en Club hebben meer ervaring, talent, maar ook kracht en gestalte. Gent is ook beter, zij hebben een stuk meer kracht. We hebben bij hen wel gewonnen, dat vond ik onze enige match waarin we punten gestolen hebben. In duelkracht hebben ze ons echt overklast, achteraan en vooraan.”

Anderzijds zijn jullie de enige ploeg die Club een halfuur weg heeft ge-speeld.

“Over één match kunnen wij met Club wedijveren, over een heel seizoen niet. Wie heeft bij ons ervaring? Ludwin Van Nieuwenhuyze, Kevin Roelandts en ik. De anderen spelen hooguit twee jaar in eerste klasse.”

Voel je bij de tegenstander meer respect voor Zulte Waregem dan tevoren?

“Ik merk dat ze hun systeem aanpassen aan het onze. Anderlecht is hier komen winnen, maar ze waren zeer georganiseerd. Ze voetbalden hier op een andere manier dan de grote ploegen hier normaal doen. Sommige kleinere ploegen spelen hier met mandekking op Berrier en Roelandts. Daar hebben we het niet simpel mee. Dat leidde tegen Roeselare twee keer tot puntenverlies, omdat we niet de geschikte voetballende oplossing vonden. Moeiteloos overschakelen naar een ander systeem als ploegen ons vastzetten en de duels opzoeken, moeten we nog leren. Wij winnen geen match op kracht en gestalte. Gent, Club en Anderlecht kunnen dat wel.

“Echt goed was ons eerste halfuur tegen Club. Toen voetbalden we zoals het moest.”

Alleen maken jullie in dat halfuur de wedstrijd niet af.

“Dat brengt ons bij ons tweede probleem: gebrek aan efficiëntie. We hebben zeer veel kansen nodig om te scoren. Die match tegen Club was daar een uitstekend voorbeeld van. Op Anderlecht speelde ons dat ook parten. Terwijl zuinige zeges belangrijk zijn om bovenin mee te draaien.”

Franck Berrier voorspelt na dit seizoen de grote uittocht. Wie voetbalt hier volgend jaar nog met jou?

“Da’s een gevaarlijke uitspraak, want als je te veel bezig bent met een transfer, dreigt de kwaliteit van je spel te zakken. Toch zie je aan Berriers manier van spelen niet dat hij mentaal al afscheid aan het nemen is. Als hij het moeilijk heeft, is het omdat de tegenstander zeer kort op hem speelt. Hij zal moeilijk te vervangen zijn, maar ik weet dat de club ambitieus is. Ik verwacht geen leegloop.”

Nationale ploeg

Wat betekende de selectie van Colpaert voor de nationale ploeg voor Zulte Waregem?

“Dat wil zeggen dat er naar ons gekeken wordt. Voor Ludwin en mij komt de nationale ploeg niet meer ter sprake – wij zijn al wat ouder en centraal is de kwaliteit in de nationale ploeg erg hoog – maar Bart Buysse, Sammy Bossut en Thomas Matton moeten beseffen dat zij ook kunnen wat Steve kan.”

Heb jij ooit ook niet eens gezegd dat je desnoods rechtsback kan spelen?

“In mijn geval zou ‘depanneren’ het juiste woord zijn. Om rechtsback te spelen, mis ik snelheid en diepgang. Een flankspeler moet explosief zijn, met bal aan de voet een man kunnen uitschakelen. Positioneel zou ik verdedigend wel goed zijn, maar een meerwaarde zou ik op offensief vlak niet brengen. Centraal achterin is mijn beste plaats. Vroeger was ik centrale middenvelder, maar om een goeie centrale middenvelder te zijn voor de subtop in België, is mijn motor te klein. Wat Ludwin doet – negentig minuten op en af lopen – kan ik niet.”

Zitten er bij jullie nog onderschatte spelers?

“Bart Buysse is een zeer goeie linksback, die nog een beetje moet werken aan zijn verdedigend werk omdat hij te veel energie stopt in zijn aanvallende impulsen. Wat hij brengt, kunnen weinig backs in België. Hij is hier samen met mij aangekomen. Het eerste seizoen vond ik hem ook niet geweldig. Had je mij toen gevraagd of die zou slagen in eerste klasse, had ik daar een serieus vraagteken bij gezet. Hij heeft zich geweldig ontwikkeld. Als hij die lijn doortrekt, kan hij ver raken.”

Jij zou een slechte scout zijn. Berrier viel je de eerste maanden ook niet op.

“Scouts zien spelers doorgaans aan het werk wanneer ze ergens goed meedraaien. Nieuwe spelers voetballen niet op hun beste niveau, omdat ze zich eerst moeten aanpassen. Bij Chevalier had ik het wél meteen gezien. Een vriend vroeg me in het begin nog gauw een tip voor zijn Gouden Elf, een spits die niet te veel kostte. Ik denk dat hij het zich nog niet beklaagd heeft dat hij mijn tip gevolgd heeft. Teddy’s explosiviteit en zijn doelgerichtheid vielen meteen op, maar nu al vertrekken zou voor hem te vroeg zijn. Hij heeft nog werkpunten: de keuzes die hij binnen een wedstrijd maakt, tussen het simpel houden of zelf de actie maken, moet beter. Zijn balaanname is niet altijd zuiver, al compenseert hij dat soms door zijn snelheid. Maar voor een speler die nog maar één jaar in eerste voetbalt, staat hij al ver.”

Is het voor een verdediger gemakkelijk spelen voor Bossut?

“Ja, omdat hij op hoge ballen goed uitkomt. Ik moet dan gewoon mijn man weghouden, en de bal is voor Sammy. Komt je keeper niet uit, moet je je man én die bal weghouden.”

Feestjes

Heb je hier gevonden wat je zocht toen je terugkeerde uit Turkije?

“Ja. Die afzonderingen en het altijd met voetbal bezig zijn was ik wat beu. Dat Zulte Waregem maar één keer per dag trainde, vond ik mooi meegenomen. Maar ik heb mijn mening daarover snel bijgesteld. Er maar half en half mee bezig zijn, is niet genoeg. Op die manier draai je wel mee in eerste klasse, maar dat is het dan ook. Voetballen is niet alleen trainen, maar ook je verzorgen en rusten.”

Het gaat nu goed, wil je niet ooit nog eens echt meedoen voor de prijzen?

“Ik heb dat bij Trabzon meegemaakt, die starten elk jaar om kampioen te worden. We werden twee keer vicekampioen. Ik weet wat dat is, die druk. Door het systeem van die play-offs doe je ook mee voor de prijzen. Ik vind de competitiehervorming een goeie zaak. Het leeft meer bij spelers, clubs en supporters. Vorig jaar maakte het niet zo veel uit of je vijfde dan wel zevende werd. Ik voetbal graag onder druk, ik ben iemand die om goed te spelen een hoge concentratie nodig heeft en speel beter naarmate de wedstrijd belangrijker is. Maar bij ons kan nog niet iedereen daarmee om.”

“Dat feesten zit er niet meer in. Soms denk ik dat het hier toch wel iets meer mag zijn. Het is nu wel zeer kalm. Wij zijn een ploeg geworden die winnen normaal vindt. Na Club waren we met één punt ontgoocheld. Weinig spelers blijven lang na de mach hangen. Dat heeft te maken met een aantal gangmakers die vertrokken zijn, maar ook met de professionalisering van de club. Men heeft ons uitgebreid gebrieft over hoe we ons moeten verzorgen. Na een match tot vier uur ’s nachts een feestje bouwen is tof, maar het heeft wel invloed op je prestaties.”

Toen je hier tekende, sloot je niet uit dat je ooit nog eens naar het buitenland zou gaan. Denk je daar nog aan?

“Nee. De club groeit en ik vind het fijn om mee te groeien. Nog eens naar het buitenland gaan om bij een middenmoter te spelen, daar heb ik geen zin meer in.”

Je vrouw droomde toen van een transfer naar pakweg Portugal.

“We zullen nog wel eens naar Portugal gaan. Met vakantie.”

door geert foutré

“Nog eens naar het buitenland gaan om bij een middenmotor te spelen, daar heb ik geen zin meer in.”

“Feesten zit er niet meer in. Soms denk ik dat het hier toch wel iets meer mag zijn.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content