Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Roeselare won zaterdag met 1-0 van Westerlo. Het was pas zijn tweede overwinning van het seizoen en zijn eerste thuis. Voor het eerst werd een wedstrijd afgesloten zonder tegengoal. Na de 2 op 27 onder Dirk Gee-raerd haalt het nu met Dennis van Wijk 8 op 18. Het staat nog altijd laatste in de klassering, maar nadert wel drie punten op Dender en Tubeke. “Er stond nog eens een echt collectief op het veld”, zegt aanvoerder Stefaan Tanghe, die achter twee spitsen en met twee controlerende middenvelders in de rug een uitstekende prestatie leverde. “Alleen als we élke week hard werken en gedisciplineerd voetballen, maken we kans om ons te redden.”

Wat is er sinds de trainerswissel veranderd?

“Geeraerd was een trainer met een psychologische aanpak. Als het niet goed was, verzweeg hij dat soms om het zelfvertrouwen niet te schaden. Voor sommigen was dat nodig, anderen leidden daardoor een luilekkerleventje. Van Wijk zegt altijd meteen en heel direct wat er fout is. Mentaal moet je daartegen bestand zijn om tegen de degradatie te strijden, maar ik merk dat er zijn die het daar heel lastig mee hebben.”

De vraag is: hou je via mentale selectie nog voldoende voetbaltalent over?

“Soms vrees ik van niet. Daarom verwacht ik dat er in de winterstop twee à drie spelers bij zullen komen.”

Ligt de kiem van de misère in de problemen die er vorig seizoen tussen een deel van de spelersgroep en Dirk Geeraerd waren?

“De groep hing toen minder hecht aan elkaar en er zaten spelers tussen die de sfeer verziekten, maar er was meer kwaliteit. Nu missen we leiders op en naast het veld: mannen die rechtstaan en op de tafel kloppen, zekerheden in eerste die de ploeg stabiliteit bieden in moeilijke momenten. We zijn veel te braaf. Jammer dat de club enkele spelers van grote waarde zomaar liet vertrekken.”

Over wie heb je het?

“Ik denk onder meer aan Chem ( El Araichi, nvdr). Hij wou niet meer spelen onder Geeraerd, maar waarom voor een jarenlange vaste waarde als hij niet méér inspanning tot verzoening leveren? Ook de ervaring, de coaching en het karakter van een Koen De Vleeschauwer hadden we nog zeer goed kunnen gebruiken. Spijtig, want als ik zie dat Tubeke en Dender boven ons staan, denk ik: Roeselare hoeft echt niet allerlaatste te staan. De voorbije drie seizoenen kwam het niet één keer in de problemen en ondertussen is de club alleen maar gegroeid.”

Geeraerd voetbalde doorgaans in 4-4-2. Van Wijk koos tot nu toe voor 3-4-2-1 en tegen Westerlo voor 3-5-2. Ligt dat jullie beter?

“Geeraerd speelde compact achter de bal, Van Wijk wil het meer met pressing op de bal doen. Ons gebrek aan creativiteit trachten we nu op te lossen door een man meer op het middenveld te brengen. Tegen Genk, Mechelen en Westerlo was ons positiespel goed, tegen Tubeke en Gent was het een drama.”

Merkwaardig: jullie pakken punten tegenStandard, Genk en Westerlo, maar verliezen thuis van Tubeke.

“Misschien voetballen bepaalde jongens meer vrijuit tegen betere ploegen, omdat we dan minder te verliezen hebben. Tegen Tubeke zag je bij sommigen een hele grote verkramping. Als het moet, kan het niet en als het niet moet, kan het soms wel.”

Gelukkig komt zondag Anderlecht op bezoek, Stefaan.

“Liever elke week tegen Anderlecht dan tegen Tubeke ( glimlacht).”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier