Caen rekent op zijn goede jeugdopleiding.

Twee jaar geleden degradeerde Caen na één seizoen in de hoogste afdeling naar de tweede klasse. De ploeg speelde toen nochtans een niet onverdienstelijke campagne : ze streden tot op de laatste speeldag voor het behoud en bereikten de finale van de Ligabeker. In het tussenseizoen was ook niet overdreven veel geld aan transfers betaald. De Normandiërs kregen speciale aandacht vanuit ons land omdat ze Grégory Dufer en Steve Dugardein hadden ingehaald, terwijl Patrick Remy (ex-AA Gent) coach was.

Caen kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn fans. Het ging een reeks lager aan de slag met hetzelfde budget als in de Ligue 1. Het opleidingscentrum is een van de productiefste van heel Frankrijk. Van de 23 kernspelers zijn er liefst tien afkomstig uit dat centrum. Yoan Gouffran, die afgelopen seizoen vijftien keer scoorde, doorliep de hele jeugdopleiding bij Caen. Hoewel hij nu een van de meest gegeerde spelers is op de Franse markt, besliste hij al dat hij bij Caen wil blijven om met die ploeg van het hoogste niveau te proeven en pas nadien eventueel andere lucht te gaan opsnuiven. Door een aantal sterke jongeren voor flink wat geld van de hand te doen – zo bracht de overstap van Ronald Zubar naar Marseille vorig seizoen 4 miljoen euro op – heeft Caen zijn schaapjes min of meer op het droge. Daarom wil de club nu uitgroeien tot een stabiele eersteklasser. De kans is dan ook klein dat jonge talenten nog te snel vertrekken, wat in het verleden met spelers als Zubar, William Gallas, Jérôme Rothen en Mathieu Bodmer nog wel gebeurde. “De supporters komen naar het stadion om jongens uit de eigen streek aan het werk te zien. Daar identificeren ze zich volop mee”, legt Sébastien Bannier, directeur van het opleidingscentrum, uit.

Om consequent de uitgezette beleidslijnen te blijven volgen blijft Caen rekenen op zijn gewezen centrale verdediger Franck Dumas, die ook bij Monaco naam en faam vergaarde. Hij nam indertijd enkele wedstrijden vóór de degradatie als coach het team in handen en bewerkstelligde nu de promotie. “We blijven volop op de jeugdopleiding mikken. Maar dat betekent niet dat we onze principes verloochenen als we ook andere spelers halen”, liet hij ondertussen al verstaan. Vandaar dat Caen met Benjamin Nivet, die overkomt van Troyes, al een eerste transfer deed.

Marouane Chamakh, de Marokkaanse spits van Bordeaux, verlengde zijn contract bij die club voor een jaar. Marc Planus en David Jemmali tekenden de jongste weken eveneens bij.

Verdediger Philippe Billy(ex-Bergen) verruilt Laval voor tweedeklasser Brest, waar hij voor drie jaar tekende.

Vedran Runje signeerde een contract voor drie jaar bij Lens. De oud-goalie van Standard komt over van Besiktas. De Kroaat dwingt met zijn komst de huidige titularis Charles Itandje tot een vertrek.

Laurent Macquet trekt van Beveren naar de Franse tweedeklasser Grenoble.

Oud-international Xavier Gravelaine werd aangesteld tot sportief directeur bij Nantes. Zijn eerste beslissing bestond erin om ondanks de degradatie het vertrouwen in coach Michel Der Zakarian te behouden.

Doelman Patrice Luzi begreep dat hij bij Charleroi niet langer gewenst is. Hij tekende voor drie jaar bij Rennes en wordt er de doublure van Simon Pouplin.

Gael Givet, de verdediger van Monaco, stapt over naar Marseille. Hij zette zijn handtekening onder een overeenkomst voor vier jaar.

Middenvelder Lionel Mathis (Auxerre) tekende voor vier jaar bij Sochaux. Op zijn 25ste verlaat hij dus de ploeg waarvoor hij zeven jaar speelde. In 2003 werd hij nog verkozen tot de beste belofte.

Ook verdedigende middenvelder Benoît Cheyrou (26) vertrekt. De oud-speler van Rijsel gaat nu bij Marseille aan de slag. Naast Mathis en Cheyrou zag Auxerre eerder al Kanga Akalé overstappen naar Lens. Het dreigt bovendien ook Younes Kaboul te zien verkassen naar Tottenham en moet ook rekening houden met het vertrek van Bakary Sagna. Johan Radet ging normaal voor Straatsburg spelen, maar de dokters van die ploeg ontdekten bij de medische tests een hartafwijking. Straatsburg had een contract van twee jaar voor de middenvelder, maar zag zich verplicht om het te annuleren. Voor de 30-jarige Radet betekent het wellicht het einde van zijn carrière. Als compensatie voor alle uitgaande transfers haalde Auxerre Toifilou Maoulida (Marseille) en Kamel Chafni (Ajaccio) binnen.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier