De aanpassingsperiode van Charleroi is voorbij.

Het heeft even geduurd, maar Spirou Charleroi staat dan toch weer onder de mensen. De landskampioen miste zijn start volledig met onder meer verlies in de supercup tegen Luik, uitschakeling voor de Euroliga tegen Orléans en competitienederlagen tegen Gent en opnieuw Luik. Een beetje een te voorspellen scenario, want zoals ex-Aalstar- en huidig Oostendespeler Stéphane Pelle uitlegde in een interview bij de start van het seizoen zou de groep het na de ijzeren hand van Drazen Anzulovic wellicht wat makkelijker opnemen met de sympathiekere Giovanni Bozzi aan het roer.

Spelverdeler Gerrit Major (29) moet die verklaring deels bevestigen. “Misschien namen we het in het begin te licht op”, oordeelt hij. “We dachten dat het wel zou loslopen. In de eerste wedstrijden kwamen we daardoor altijd te vroeg op een te grote achterstand om nog goed te maken. Maar de coach bleef rustig. Zijn positieve houding hielp ons er als groep weer bovenop. Dat was zeer belangrijk, want je merkt dat we de laatste weken naar een betere vorm toegroeien. We spelen ook met nagenoeg dezelfde kern. Dat moet onze sterkte zijn.”

In het altijd ambitieuze Charleroi klonk er nochtans al gemor na de mindere seizoensstart, vooral dan na de uitschakeling voor de prestigieuze Euroliga. Maar van paniek was geen sprake. “Je moet die mindere voorbereiding en start niet dramatiseren”, aldus Major. “Vorig seizoen kenden we ook een moeilijke oefencampagne. Het lijkt me normaal dat we even moesten wennen aan de andere manier van coachen van Bozzi, die heel verschillend is van die van Anzulovic.”

Op 24 november start Charleroi zijn Europese campagne in de Eurocup, net als vorig seizoen. De kampioen werd ingedeeld in een poule met Bilbao, Sint-Petersburg en Turk Telekom. “Als we op ons best zijn, liggen er zeker mogelijkheden”, voorspelt Major. “Maar in feite waren we nog niet bezig met die Europese wedstrijden. Door de moeilijke start lag onze focus allereerst op de competitie.”

De komende weken mist Charleroi wel de geblesseerde sterkhouders Len Matela en Jerry Johnson. “Maar dat mag geen excuus zijn”, weet Major. “We hebben een ruime kern van dertien valabele en ervaren spelers. Als er iemand uitvalt, staat een ander wel op.” Zoals Major zelf, die tegen Gent vorige week een knappe invalbeurt maakte en mag hopen op meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier