Claudio Ranieri ruilt Chelsea voor Valencia, waar hij ook eerder al aan de slag was.

Vorige dinsdag kondigde coach RafaelBenitez aan dat hij niet bij Valencia zou blijven. De man die de ploeg uit de Spaanse kuststad in drie jaar naar twee titels en een zege in de Uefacup leidde, had nochtans ook voor komend seizoen een doorlopend contract. Aan iedereen die het horen wilde, maakte hij duidelijk dat zijn vertrek, in tegenstelling tot sommige geruchten, niets te maken had met hogere financiële eisen. Een verschil in visie tussen hem en het bestuur over hoe het verder moet met de Spaanse landskampioen lag aan de basis van zijn beslissing.

Valencia liet er geen gras over groeien en kondigde dadelijk de naam van zijn opvolger aan : ClaudioRanieri, van wie iedereen al een heel seizoen wist dat hij de wacht zou aangezegd krijgen bij miljonairsploeg Chelsea. Ranieri was eerder al twee en een half jaar aan de slag bij Valencia en won met dat team in 1999 de Copa del Rey. “Ik volgde mijn hart,” zegt de vaak druk gebarende Italiaan met de grijze haren. “Ik maakte op Mestalla al veel fantastische momenten mee en had altijd een zeer goede band met de fans. Ik denk dat ze me nog niet vergeten zijn, en dat gevoel is wederkerig.”

Claudio Ranieri was de eerste coach die met Valencia een ticket voor de Champions League afdwong. Ondertussen evolueerde de club sterk en voetbalde het een benijdenswaardige erelijst bij elkaar. “Rafa Benitez opvolgen, schrikt me niet af,” zegt Ranieri. “Ik weet dat mijn voorganger uitstekend werk leverde, en ik zal proberen op dezelfde weg voort te gaan, zij het met een kleine persoonlijke toets.”

Op de vraag of hij van zichzelf vindt dat hij veranderd is sinds hij de eerste keer voor Valencia werkte, antwoordt hij laconiek : “Ik ben wat grijzer geworden, maar ik ben nog steeds even gemotiveerd. Sommigen beweren dat Valencia een top bereikt heeft en alleen nog maar bergaf kan gaan, maar ik wil de lat nog hoger leggen. Ik weet dat ik over een zeer goed team zal beschikken en de clubbestuurders beloofden me dat ze indien nodig ook de nodige versterking zullen binnenhalen.” (DDV)

INAKI SAEZ, de coach van de nationale ploeg, verlengde zijn contract tot aan de wereldbeker van 2006. MICHELSALGADO liep tijdens het oefenkamp van de nationale ploeg een scheurtje in de bil op en moest forfait geven voor Euro 2004. Zijn plaats werd ingenomen door Capdevila, de linksachter van La Coruña. JOSEMARIAAMORRORTU wordt de komende twee seizoenen coach van Real Sociedad. Hij volgt er de Fransman ReynaldDenoueix op. FERNANDOVAZQUEZ is de trainer die moet proberen om Celta Vigo dadelijk weer naar de hoogste klasse te loodsen. PACOROIG, de vroegere voorzitter en voornaamste aandeelhouder van Valencia, verkocht al zijn aandelen aan JuanBautistaSoler. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 31,5 miljoen euro. JEREMIE BRECHET (25), de Franse verdediger die gevormd werd bij Lyon en in het afgelopen seizoen voor Inter Milaan speelde, is de eerste versterking van Real Sociedad. RUBENCASTRO, in het afgelopen seizoen topscorer bij tweedeklasser Las Palmas, is de eerste transfer van Deportivo. MICHAELBALLACK, de middenvelder van Bayern München, is bereid om op het voorstel van Barcelonavoorzitter JoanLaporta in te gaan. Maar of Barcelona ook het door Bayern gevraagde transferbedrag van 15 miljoen euro wil betalen, zal nog moeten blijken. JAVIEROLAIZOLA en VICENTEFERNANDEZ zitten volgend seizoen niet meer in de kern bij Mallorca. De eerste neemt na tien jaar afscheid in schoonheid en treedt mogelijk toe tot de technische staf. De tweede kwam door tal van blessures te weinig aan spelen toe. De 38-jarige MiguelAngelNadal mag blijven als hij dat zelf wil.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier