Antonio Cassano herrijst in de Serie A.

“Deze Cassano verdient een plaats in de nationale ploeg”, zei Sampdoriatrainer Luigi Del Neri zonder aarzelen na de sterke prestatie van de rechtsbuiten tegen Siena. Del Neri is de trainer die destijds bij AS Roma helemaal afknapte op het gedrag van Cassano. Toen Del Neri afgelopen zomer werd aangeduid als nieuwe trainer bij Sampdoria, vroeg men zich af hoe dat tussen die twee zou klikken. Vandaag is Del Neri maar wat blij met Cassano: “Vroeger, bij AS Roma, voerde iedereen zijn opdrachten uit, behalve hij. Intussen is hij veranderd.”

Cassano (27) is Sampdoria dankbaar. Toen hij bij Real helemaal op een zijspoor zat, was Genoa de enige club die een inspanning deed om hem een nieuwe kans te geven. Vandaag is Cassano met een jaarloon van 2,8 miljoen euro Sampdoria’s best betaalde speler.

Bondscoach Marcello Lippi die zweert bij een goede groepssfeer, blijft aarzelen om het vroegere enfant terrible bij de nationale ploeg te halen. Toch is het WK in Zuid-Afrika het doel dat de voetballer voor zichzelf stelde.

Vorig jaar haalde hij nog het nieuws met zijn provocerende biografie Dico tutto (“Ik vertel alles”) over zijn liederlijke leven. In een interview met de Gazzetta dello Sport stak hij vorige week de hand in eigen boezem: “Ik was onverdraaglijk. Trainen wilde ik niet. Ik kwam op het oefencentrum wanneer ik zelf wou en ging dan maar wat slapen. Vandaag wil ik niets meer dan ik nu heb. Ik ben gelukkig.” De fout die hij beging, zegt hij, was om negen jaar geleden te tekenen voor AS Roma in plaats van voor Juventus: “Ik zou er aangekomen zijn met hetzelfde slechte karakter, maar ik zou er anderen gevonden hebben die me corrigeerden, terwijl men me bij AS Roma gewoon liet doen en mijn grillen accepteerde.” Vandaag schaamt hij zich voor zijn ex-trainer Fabio Capello, die hem eerst bij AS Roma had en hem later naar Real haalde: “Die verdroeg vier jaar lang mijn grillen. Als ik maar één derde van zijn raadgevingen had opgevolgd, zou ik nooit zo diep gevallen zijn.”

Inter kan anderhalve maand geen beroep doen op Thiago Motta. De 27-jarige Braziliaanse middenvelder die afgelopen zomer overkwam van Genoa, viel op Cagliari uit met een spierscheur aan de rechterdij.

Atalanta Bergamo wisselde als eerste Italiaanse eersteklasser van trainer. Te duur kon Angelo Gregucci (45) niet geweest zijn: met een jaarloon van 300.000 euro was hij de op twee na (zijn collega’s bij Livorno en Catania verdienen de helft of minder) minst betaalde coach in de Serie A. Gregucci, pas dit seizoen aan de slag gegaan bij Bergamo, behaalde nul punten in vier wedstrijden. De nieuwe trainer, Antonio Conte (40), promoveerde afgelopen seizoen met Bari naar eerste klasse maar verkoos uiteindelijk zijn contract niet te vernieuwen. In zijn eerste wedstrijd haalde Conte al meteen een punt.

Andrea Della Valle heeft ontslag genomen als voorzitter van Fiorentina. Hij doet dat uit onvrede over het uitblijven van een beslissing over de bouw van een nieuw sportief centrum, de Cittadella Viola. Zijn plaats wordt ingenomen door Mario Cognigni, een van zijn naaste medewerkers die al sinds 1985 voor de familie werkt. Andrea Della Valle redde Fiorentina in 2002 na het failliet en bracht de club terug van vierde naar eerste klasse.

Milan verlengt het contract van Alexandre Pato tot 2014 en geeft de spits ook een loonsverhoging. Tot nu was de Braziliaan, wiens contract nog liep tot 2012, met een jaarloon van één miljoen euro een van de minst betaalden bij Milan. Dat kocht hem in augustus 2007 voor 22 miljoen euro bij Porto Alegre. Na zijn vertrek liet Carlo Ancelotti verstaan dat hij Pato graag bij Chelsea wil.

Sampdoria zag middenvelder Franco Semioli vorige week uitvallen met een schouderblessure. Hij zal minstens een maand out zijn.

GEERT FOUTRE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier