Ook een felbejubelde coach als Michel Preud’homme sprokkelde in zijn opgemerkte passage bij de Buffalo’s in het seizoen 2008/09 amper vier op twaalf, maar eindigde uiteindelijk wel als vierde. Een jaar later leverde de septemberoogst amper vier op vijftien op, maar na de reguliere competitie was Gent derde en werd het uiteindelijk vicekampioen én bekerwinnaar. Het beste septemberrapport was voor Francky Dury tijdens het seizoen 2010/11, met tien op vijftien. Trond Sollied haalde eerst negen op twaalf en vorig jaar vijf op twaalf.

De Spanjaard Víctor Fernández (52), wiens voetbalfilosofie is gebaseerd op combinatievoetbal en spelen vanuit balbezit, moet met vijf op twaalf, in tegenstelling tot zijn bekende voorgangers, wel vrezen voor een ontslag. Opmerkelijk is dat, zeker gezien de openlijke liefdesverklaring en bewondering van algemeen manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Wittte bij Fernández’ aanstelling op 9 januari 2013. Bovendien werd op 15 maart 2013 zijn contract voor een jaar verlengd (met optie), nadat hij AA Gent uit de bedreigde zone naar de finale van play-off 2 loodste. Zit er dan zo veel ruis op de relatie?

“De competitie is geen sprint van honderd meter, maar wel een hele marathon”, liet Fernández optekenen, nadat zaterdag alweer een voorsprong uit handen werd gegeven. Ook de trainer ziet dat de snelheid van uitvoering, de opbouw van achteruit en de efficiëntie voor doel probleempunten blijven. Ook al werd er afgelopen zomer met twee miljoen euro een recordbedrag uitgetrokken voor de aanwerving van de Deen Nicklas Pedersen bij YR KV Mechelen, het vertrek van Pelé Mboyo naar RC Genk laat duidelijk sporen na. Niet alleen de inpassing van de laat gehaalde Sloan Privat vraagt tijd, ook het zoeken naar de juiste positie voor Pedersen én de inpassing van Brecht Dejaegere, die als nummer tien werd binnengehaald, terwijl Fernández had aangedrongen op een balvaste routinier JoséJavier Barkero (34, Real Zaragoza). Bovendien haalt Hervé Kage, net als Mboyo vorig seizoen een van de sterkhouders, na zijn longinfectie en ziekenhuisopname begin juli nog lang niet zijn beste niveau. Intussen blijft de coach herhalen dat een plaats bij de eerste vier tot vijf mogelijk blijft, maar laat hij vooral uitschijnen dat er bij de club weinig geduld getoond wordt.

Duidelijk verveeld was Fernández met de mededeling van het bestuur dat sinds vorige week maandag Rémi Maréval (30) opnieuw deel uitmaakte van de A-kern. Net als Elimane Coulibaly was de Franse linkerverdediger na de 7-0-vernedering eind mei in de finale van de play-offs persona non grata voor de coach, die eerder ook aanvoerder Christophe Lepoint (iets te vroeg) had afgeschreven. Het toont dat de sportieve macht van Fernández slinkt, gezien de toegevingen die hij moet doen. Overigens scoorde net Maréval zaterdag de Gentse goal.

“Rémi gaf zelf toe dat hij vorig seizoen niet beantwoordde aan de normen van een professionele voetbalspeler”, zegt voorzitter De Witte daarover. “Maar de afgelopen weken, bij individuele trainingen met Manu Ferrera, toonde hij wel de juiste instelling, mentale rijpheid én vooral goesting. Dan moet je correct zijn en zo’n speler met meerwaarde een nieuwe kans geven.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier