David Villa paste zich snel aan bij Barcelona.

Na de korte competitieonderbreking voor de twee interlands van de Spaanse nationale ploeg staat komende zaterdag de topper tussen Barcelona en Valencia op het programma. Dat is niet alleen het duel tussen de regerende landskampioen en de huidige leider in de Primera Divi-sión, maar ook het weerzien van scoremachine David Villa met zijn oude club.

De 28-jarige topschutter van de Spaanse nationale ploeg tijdens het afgelopen WK in Zuid-Afrika paste zich snel aan bij de Catalaanse topclub. Gezien de sterke Barcelona-inslag van de nationale ploeg is dat natuurlijk logisch. “Sommige details moeten nog beter. Hij moet bijvoorbeeld nog sneller inspelen op de looplijnen van zijn teamgenoten”, verklaarde coach JosepPep Guardiola al. “Maar David is een intelligente speler, die alles snel oppikt. In zijn eerste wedstrijd al, de terugwedstrijd voor de supercup, was hij goed voor twee assists aan Andrés Iniesta en Lionel Messi. Hij kan zowel centraal spelen als op de flank. Daardoor hebben we als team meer mogelijkheden.”

Het publiek van Camp Nou sloot hem snel in de armen. Dat doet Villa duidelijk goed. “De eerste weken verliepen heel goed”, opperde de aanvaller al in de Spaanse pers. “Eigenlijk loopt het allemaal zoals ik gedroomd had. Zoals verwacht is er van aanpassingsproblemen nauwelijks sprake, aangezien de meeste teamgenoten mij al goed kennen. De automatismen waren er al. Het kwam er gewoon op aan mee te draaien met de machine.”

Middenvelder Sergi Busquets is eveneens in de wolken over de aanwezigheid van Villa. “David is op zijn best als centrumspits, maar hij kan ook voor veel gevaar zorgen vanaf de linkerkant”, weet de international. “Het duurde niet lang voor duidelijk bleek dat hij blindelings Iniesta, Xavi en Messi weet te vinden. Barcelona heeft ongeveer dezelfde speelstijl als de nationale ploeg. Vandaar ook de snelle integratie.”

“David is een fantastische voetballer”, sluit ook Messi zich bij de loftuitingen aan. “Het lijkt wel of hij nooit ergens anders voetbalde.”

De nationale ploeg versloeg vorige vrijdag Litouwen met 3-1, dankzij twee goals van Fernando Llorente en één van David Silva. De wedstrijd werd gespeeld in Salamanca, de geboortestad van bondscoach Vicente del Bosque. Aritz Aduriz (29) speelde zijn eerste minuten. In de 75e minuut verving de spits David Villa, die hij ook bij Valencia opvolgde.

De Argentijnse middenvelder Fernando Gago (24, Real Madrid) raakte opnieuw geblesseerd aan de kruisbanden van de linkerknie.

Sergio Agüero (22, Atlético Madrid) kan bijtekenen tot 2015. Met een beloofd salaris van 6 miljoen euro en een opstapclausule van 60 miljoen euro zal de handtekening van de Argentijnse international niet lang meer op zich laten wachten.

Thiago Alcântara (19), het nieuwe grote talent van Barcelona en de zoon van Mazinho – die in 1994 wereldkampioen werd met Brazilië – besliste om voor Spanje uit te komen. De middenvelder werd geboren in Bari, toen zijn vader in Italië voetbalde.

Mario (28), de centrale verdediger van Getafe die zijn achillespees scheurde in de wedstrijd voor de Europa League tegen Young Boys Bern, is zeker zes maanden out.

De Ivoriaanse centrale middenvelder Romaric (27, ex-Beveren) mocht tien dagen geleden, bij de 3-1-thuiszege van FC Sevilla tegen Atlético Madrid, nog eens 85 minuten meedoen. “Ik word eindelijk beloond voor mijn harde werk.”

Recreativo Huelva, dat tegenwoordig in de Segunda División uitkomt, zou zes punten kunnen verliezen. De FIFA zou die straf overwegen omdat de club zijn schuld aan Boca Juniors niet heeft betaald voor de overgang van Sebastián Nayar.

Manolo Jiménez (46), die in maart werd ontslagen bij FC Sevilla, tekende een contract tot 2012 bij AEK Athene, op 21 oktober de volgende tegenstander van Anderlecht in de Europa League.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier