Logan Bailly is met verve de beste keeper van de eerste competitiehelft. Niet met voorsprong, daarvoor speelden ook Zitka en Stijnen op een niet vol te houden hoog niveau, bijna foutloos zelfs. Maar de Luikenaar imponeerde vriend en vijand.

Eindelijk een opvolger voor Pfaff en Preud’homme, wereldklasse, binnen de kortste keren onder de lat bij een Europese topper, moet zo snel mogelijk in de goal bij onze Duivels. Het zelfvertrouwen van deze flikflakkende superatleet was om jaloers op te zijn. Tot vrijdagavond. Jacky Mathijssen, nooit vies van een psychologisch steekspelletje, had niet allen de nederlaag van Genk voorspeld. In zijn glazen bol had hij ook nog gezien dat de Genkse doelman, zoals de traditie het wil op Mambour, zou blunderen.

Bailly trilde als een espenblad. Geen bal werd nog klemvast gepakt, de timing op hoge ballen en afstandsschoten was hopeloos verkeerd, uit frustratie knalde hij een weer eens geloste bal in de tribune waardoor hij geel kreeg. De Genkse defensie, ook al de beste van het land, deelde in de malaise. Weg onaantastbaarheid, weg reputatie. Door één wedstrijd en door toedoen van de gewiekste ex-Genkgoalie (ja, Jacky was ooit een timide, sober sluitstuk) moet de mening over Bailly herzien worden. Klasse te koop, maar hoe reageert hij bij tegenslag ?

En blijft het voor Genk bij deze ene collectieve offday ? Broos leek niet aangeslagen en wou ook niemand met de vinger wijzen. Zijn keuze om voor het eerst dit seizoen met drie centrumverdedigers te spelen, was ook niet de gelukkigste, want werd heel slecht uitgevoerd.

In plaats van een extra speler op het middenveld te krijgen, kwamen ze net daar, tegen het gerenommeerde Charleroisteunvlak, een man te kort. Natuurlijk was de ingreep van Hugo ingegeven door de schorsing van Soetaers en Vrancken, maar trainers worden wat nerveus als ze de confrontatie met het sterke Charleroi en hun uitdagende coach moeten aangaan. Jacky weet dat wedstrijden wel eens naast het veld gewonnen worden.

Alleen de flegmatieke en door de wol geverfde Georges Leekens bleef onverstoord na Gent-Charleroi, toen Mathijssen snel nog wat provocaties uitspuwde. Meer zelfs. Mac The Knife zette intussen, bijna geruisloos een 25 op 30 neer, na een alweer desastreuze start (5 op 18). Nu ook Stoica stilaan weer voetbalvreugde vindt en Grégoire zijn Anderlechtdepressie te boven is, is het spijtig dat de winterstop eraankomt.

Ik loop wel eens rond in de buurt van het Ottenstadion en het is opvallend dat de naam Boussoufa daar niet meer valt. Wie zei ook alweer dat Leekens maar zes maanden aanslaat als trainer ?

vRIJDAG 15 DECEMBER

Standard – Moekroen 20. 30

ZATERDAG 16 DECEMBER

Genk – FC Brussels 20 . 00

Anderlecht – Bergen 20 . 00

Gent – Westerlo 20 . 00

Roeselare – G. Beerschot 20 . 00

Beveren – St. Truiden 20 . 00

Lierse – Lokeren 20 . 00

ZONDAG 17 DECEMBER

Cercle Brugge – Club Brugge 18 . 00

Zulte Waregem – Charleroi 20 . 30

sErie a ZATERDAG 16 DECEMBER

Fiorentina – Milan 18 . 00

Fiorentina – Milan (herhaling) 20 . 30

ZONDAG 17 DECEMBER

Inter – Messina 18 . 00

Roma – Palermo 20 . 30

Inter – Messina (herhaling) 22 . 30

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR wim de Coninck – CO-COMMENTATOR van BELGACOM TV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier