AZ kent een onstuimige groei.

De ploeg van voorzitter Dirk Scheringa en coach Louis van Gaal lijkt in een sukkelstraatje te belanden, want het vlot niet echt in de eredivisie. Volgens de trainer is het te suggestief om te verwijzen naar de pijnlijke afgang in de KNVB-beker (1-0-verlies bij Cambuur), de vroegtijdige uitschakeling in de UEFA Cup (een vierde plaats in de poulefase) en de lijdensweg in de competitie. AZ heeft nog zicht op de play-offs voor deelname aan de CL-voorronde, al hebben de belangrijkste concurrenten een beter perspectief.

Van Gaal erkende ondertussen al dat de clubleiding zich vorige zomer verkeek op de consequenties van een omstreden spelersbeleid. “Met Afonso Alves erbij zouden we met twee vingers in de neus bovenaan het klassement hebben gestaan”, verklaarde hij. In het verleden wenste de oud-bondscoach zich nooit van één speler afhankelijk te maken, maar voor de grillige Braziliaanse aanvaller van Heerenveen maakt de rechtlijnige Van Gaal blijkbaar een uitzondering. Eén Alves is volgens hem beter dan zijn aankopen Ari, Pellè en El Hamdaoui. Die laatste werd nochtans voor bijna acht miljoen euro overgenomen van Willem II. Weggegooid geld, noemde de naar PSV uitgeweken Danny Koevermans die investeringen. De vlotscorende international voegde er fijntjes aan toe dat AZ blijkbaar de verkeerde vervangers voor Shota Arveladze en hemzelf inkocht.

In zijn derde jaar AZ grijpt Van Gaal graag terug naar zijn beroemde oneliner uit 1999, toen hij bij Barcelona een Spaanse verslaggever alleen maar negatieve berichten verweet. De echo daarvan weerklinkt nu almaar luider in Alkmaar. Volgens voorzitter Scheringa past een megatransfer bij de onstuimige groei van de club. En bij een topclub horen topvoetballers. Toch zal Van Gaal niet vergeten zijn dat zijn knieval voor Rivaldo bij Barça hem duur kwam te staan. Negen jaar geleden gaf hij toe aan de eis van de wispelturige Zuid-Amerikaan om niet langer als linksbuiten te spelen. Van Gaal vond het later zijn grootste fout dat hij de Braziliaan op die manier het teambelang liet ondermijnen.

Ook het AZ-bestuur staat voor een dilemma. Een eventuele komst van Alves of een andere klepper versterkt het imago van topclub in wording. Maar met spelers die zich gedragen als vedetten nemen ze ook een groot risico.

Uitslagen achtste finales KNVB-beker: Dordrecht-AGOVV 4-3 (n.v.), Roda JC-Excelsior 3-0, NEC-FC Zwolle 0-1, Deurne-Feyenoord 0-4, RKC-Haarlem 1-1 (3-5 n.p.), Heracles-FC Den Bosch 1-0, NAC-Ajax 4-2, Quick Boys-Jong Heerenveen 1-1 (3-1 n.p.). Loting kwartfinales (op 26, 27 en 28 februari): Feyenoord-FC Zwolle, Quick Boys-NAC, Haarlem-Heracles en Dordrecht-Roda JC.

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) kreeg opheldering na zijn spookdoelpunt tegen FC Twente. De KNVB bepaalde dat het een eigen doelpunt van Edson Braafheid betrof, waardoor de spits nu op achttien treffers staat. De Roemeense aanvaller Nicolae Mitea mag net als Michael Krohn-Dehli weg. Jeffrey Sarpong vroeg zelf om verhuurd te worden. Siem de Jong werd voor zijn vlotte doorbraak beloond met een contract tot 2013.

Evgeni Levchenko (30), een Oekraïense middenvelder, verlengde bij FC Groningen tot 2009.

Jeroen Drost (20) verhuisde van Heerenveen naar NEC, dat de linkerverdediger voor een half seizoen huurt. NEC leent de Spaanse verdediger Dani Fernández van Metalurh Donetsk. Middenvelder Bas Sibum werd weggehaald bij Roda JC.

In navolging van verdediger Nuelson Wau (27), die voor 2,5 jaar naar Roda JC ging, verruilde aanvaller Kevin Bobson (27) Willem II voor NEC. Ratko Vansimpsen (18), een Belgische spits uit de jeugdwerking, kreeg een profcontract voor twee jaar.

Onze landgenoot Ken Leemans (25), een middenvelder, mag weg bij VVV-Venlo.

Inter verhuurt Ibrahim Maaroufi (18), een polyvalente Belgisch-Marokkaanse middenvelder, voor 1,5 seizoen aan FC Twente.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier