De finale van de wereldbeker heeft wel gevolgen gehad voor de prijs die op het hoofd van de spelers wordt geplakt, maar ze blijven zo goed als allemaal waar ze waren. De traditie dat de uitblinkers van de vorige competitie andere oorden opzoeken, wordt dit keer dus niet voortgezet. De ploeg die in Frankrijk natuurlijk het meest in het oog springt, is de vijfvoudige landskampioen, Lyon, die zich stilaan aan het opwerken is tot een Europese grootheid. De spelers van die club hadden dan ook geen enkele reden om te gaan kijken of het gras elders niet groener is. Nochtans was na de briljante prestaties die Florent Malouda en Eric Abidal tijdens het WK in Duitsland op de mat legden, her en der al geopperd dat ze wellicht naar één van de grote Europese tenoren zouden verhuizen. Toch beslisten de twee spelers met roots in Guadeloupe om bij Lyon te blijven. Abidal weet wel nu al dat zowel Barcelona als Real Madrid hem graag in 2007-2008 naar Spanje zouden halen. Bij de Catalanen ziet men hem als de ideale vervanger voor Giovanni Van Bronckhorst en in de Spaanse hoofdstad zou hij voorbestemd zijn om de plaats van Roberto Carlos in te nemen.

Ook voor Franck Ribéry, algemeen erkend als één van dé revelaties van het WK, lijkt er geen transfer te komen. Terwijl iedereen ervan uit leek te gaan dat hij de overstap zou maken naar Lyon, besliste hij om bij Marseille te blijven. “Franck heeft bij ons een contract voor vier jaar”, legde Pape Diouf, de voorzitter van Marseille, vorige week uit. “Hij sprak uitdrukkelijk de wens uit om bij ons te blijven en om opnieuw het Stade du Vélodrome te doen zinderen.”

Uit deze woorden kan evenwel niet duidelijk worden opgemaakt of Ribéry wel het hele seizoen zal blijven. Ofwel blijft hij nog een half jaar om dan deze winter toch naar Lyon te gaan, ofwel blijft hij het hele seizoen om dan in 2007 over te stappen naar een buitenlandse club. Ofwel stapt hij nu alsnog op. Als hij naar een club kan gaan die in de Champions League speelt, wil Ribéry, die zondag niet mocht spelen, alsnog over een en ander nadenken.

De andere kernspelers van de nationale ploeg, die tijdens het WK zo goed als allemaal op de bank bleven, verdienen ook het komende seizoen hun brood in Frankrijk. Zo verlaat Gaël Givet Monaco niet, ondanks een aanbod van Juventus. Lyon kan blijven rekenen op de diensten van Grégory Coupet en Sylvain Wiltord en op het middenveld van PSG zal Vikash Dhorasoo net als vorig seizoen proberen om de lijnen uit te zetten. Zelfs Alou Diarra, naar wie diverse grote clubs zouden lonken, blijft bij het bescheiden Lens. Alleen Mickaël Landreau, de derde doelman in de selectie, maakt de overstap van Nantes naar PSG, maar die transfer was al langer bekend.

Arthur Boka, die vroeger nog bij Beveren speelde, en die bij Straatsburg was gebleven ondanks de degradatie van de Elzassers, werd nu wegens wangedrag verwezen naar het B-team, dat in het Franse amateurkampioenschap (CFA) uitkomt.

Marco di Vaio, de Italiaan die vorig seizoen zes maanden aan Monaco werd uitgeleend, blijft nu definitief bij de ploeg uit het Prinsdom. Hij tekende er een contract voor twee jaar. Voordien speelde hij voor Parma, Juventus en Valencia.

Mario Melchiot, de Nederlandse verdediger van Birmingham, tekende voor één seizoen bij Rennes. Dat wordt voor de 28-jarige rechtsback na Ajax, Chelsea en Birmingham zijn vierde club.

Roberto Bisconti is een vrije speler sinds zijn vertrek bij Nice. Hij legde een test af bij Troyes, maar die werd negatief beoordeeld.

Rijsel zal, als het zich plaatst voor de poulewedstrijden van de Champions League, zijn thuisduels spelen in het Félix Bollaertstadion van Lens.

Airness, het sportkledingmerk van de Malinees Malamine Koné, levert aan vier eersteklassers (Rijsel, Rennes, Nantes en Valenciennes) de uitrusting. Geen enkel ander merk is van meer teams de kleding- sponsor.

Nancy mag dit seizoen rekenen op de steun van 13.000 abonnees, een nieuw record.

Yohan Hautcoeur, de middenvelder van Le Mans, kreeg zijn beoogde transfer naar Saint-Etienne na lange onderhandelingen tussen beide clubs.

Nice ondervindt net als Rijsel problemen met zijn stadion. De werkzaamheden, waarover veel discussie bestond, zijn opgeschort.

SV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier