Sampdoria droomt van Champions League.

Vorig jaar greep Sampdoria als neo-eersteklasser met de achtste plaats in de eindstand net naast een Uefacupticket. Dit jaar mag Sampdoria met wat meeval zelfs nog van de Champions League dromen. Met een doelpuntenjager in de rangen speelde Sampdoria ook mee om de titel, meent de Gazzetta dello Sport. De riante vierde plaats ten spijt, is Samp qua afwerking slechts de veertiende op twintig eersteklassers met amper één goal per wedstrijd. Defensief kregen enkel Juventus en Milan minder goals tegen. Tijdens de winterstop liet Sampdoria zijn topschutter van vorig jaar vertrekken : Bazzani verhuisde om privéredenen naar Rome, waar hij ook voor Lazio weinig scoort. Zijn vervanger Simone Inzaghi is slechts bankzitter. Topschutter Flachi (vorig jaar 11 goals) scoorde dertien keer. De tweede spits, Rossini, lukte amper twee goals.

Trainer Walter Novellino (50), adept van een vaste 4-4-2, zit zijn derde seizoen bij Sampdoria uit. Nooit voorheen werkte hij zo lang bij eenzelfde club. Novellino is de kampioen van de promoties : in elf jaar trainerschap promoveerde hij liefst vijf keer, waarvan vier keer van tweede naar eerste klasse. Vóór Sampdoria lukte dat hem al met Venezia, Napoli en Piacenza.

Novellino werd gehaald door petroleumbaas Riccardo Garrone. Die nam in de lente van 1992 de noodlijdende club over en investeerde in korte tijd 70 miljoen euro : 30 miljoen voor het wegwerken van de schulden, de rest voor de uitbouw van een nieuwe ploeg. Na de dood van de vroegere eigenaar Paolo Mantovani in het voorjaar van 1993 was Sampdoria naar de kelder van tweede klasse gezakt. Onder Mantovani kende Sampdoria zijn sportieve topperiode waarin het de beker voor bekerwinnaars won (in 1990 tegen Anderlecht) en de enige landstitel (1991) binnenhaalde, plus drie Italiaanse bekers. In 1994 won het voor de vierde keer de beker, tevens de laatste trofee die in de prijzenkast bijgezet werd. (GF)

Francesco Totti werd vijf speeldagen geschorst na een handgemeen bij zijn uitsluiting op Siena. Hij kreeg er, net als zijn club AS Roma, nog een boete van 15.000 euro bij wegens zijn uitlatingen over de arbitrage. Ibrahimovic (Juventus) werd voor drie speeldagen geschorst wegens een reactie tijdens Juventus-Inter. Daardoor dreigt hij de topper tegen Milan te missen. Verdere ongeregeldheden in de stadions kosten Italië de kandidatuur voor de eindronde van het EK 2012 of de organisatie van Europabekerfinales, waarschuwde de Uefa. Intussen breekt tweedeklasser Piacenza als eerste Italiaanse profclub de hekken rond de tribunes af. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma) 21 goals ; 2. Gilardino (Parma), Toni (Palermo) 17 goals ; 4. Lucarelli (Livorno) 16 goals ; 5. Adriano (Inter) 15 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier