De transfer van Mbark Boussoufa is inmiddels al oud nieuws. Enkel de vraag wie hem moet vervangen blijft open. Vooral de namen van Yassine El Ghanassy, Kevin De Bruyne en Dries Mertens worden het vaakst herhaald. Slechts één naam van die drie komt mijns inziens het meest in aanmerking om Boussoufa op een volwaardige manier te vervangen: Dries Mertens. Fris en fluks dartelt hij over de Nederlandse velden. Hij is regelmatig de uitblinker van het voetbalweekend. Bovendien is hij dit seizoen in zogoed als elke wedstrijd gestart, hij scoorde en gaf al een pak assists. Om het op z’n Boskamps te zeggen: “Die jongen kan zo goed ballen, die moet je halen!”

De realiteit is dat de vraagprijs een enorm struikelblok vormt: 7 miljoen euro. De logica leert ons dat Anderlecht een dikke 10 miljoen heeft overgehouden aan de transfers van Polák en Boussoufa en dat ze daarmee hun twee vetste contracten zijn kwijtgeraakt. Ruimte zat dus in het transfer- en salarisbudget. Helaas wordt ook gauw vergeten dat Anderlecht al enkele jaren op rij naast de geldpotten van de Champions League grijpt.

Mensen vergeten ook dat Anderlecht met veel zware contracten zit van spelers die niet eens tot de kern behoren. De spelers die de club op uitleenbasis hebben verlaten, worden voor een groot deel ook nog betaald door de Brusselaars: Chatelle, Losada, Rnic, Iakovenko, Bernárdez, Chavarría en Boelikin zijn spelers die ook niet voor een appel en een ei zijn gekomen. Ook Reynaldo hoort in dat indrukwekkende lijstje thuis. Je gunt de Braziliaan wel de kans om zich volgend seizoen te bewijzen, maar vele kenners achten het nog te vroeg. Het is moeilijk uit te maken of een uitblinker bij Cercle een sleutelrol kan spelen bij een topclub.

Dries Mertens zou zelf aangegeven hebben niet weigerachtig te staan tegenover een transfer naar zijn voormalige club Anderlecht. Dat op zich is al schitterend nieuws. Nu nog een financieel creatieve oplossing vinden voor de transfer. Als we de topschutterslijst in Nederland bekijken, zien we dat Dmitri Boelikin op een tweede stek staat. Welke modale eredivisieclub zou daarin niet geïnteresseerd zijn? Het zou al een serieuze slok op de borrel schelen als je de Rus kunt betrekken bij een eventueel bod op Dries Mertens. Je raakt zo ook van een ontevreden speler en opnieuw van een zwaar contract af, want Boelikin hoort zowaar tot de grootverdieners van Anderlecht. Utrecht kan misschien niet aan de looneisen van Boelikin voldoen, maar om Dries Mertens te kunnen binnenhalen zou ik geen seconde twijfelen om een bepaald percentage van het contract van de spits te blijven betalen. Het moet uiteraard binnen de grenzen blijven.

Een fitte Jonathan Legear en Dries Mertens zullen Anderlecht en België enorm veel plezier bezorgen. Ruim de A-kern op! Er lopen minstens vijf dure vogels te veel rond in het Astridpark.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Stijn Van Driessche, Liedekerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier