Ze maakten er al alles mee, daar op de bouwsite van het mooiste stadion ter wereld. Stakingen, arbeidsongevallen, constructiefouten, de spectaculaire boog van 133 meter boven het stadion die in fout beton werd verankerd en opnieuw moest worden uitgebroken en ook het missen van deadline na deadline. Aanvankelijk zou het stadion worden opgeleverd in de herfst van 2005, daarna werd het januari 2006 en een tijdje geleden beloofden de bouwers dat alles klaar zou zijn op 31 maart 2006. Ruim op tijd voor de Cup Final van 13 mei dacht iedereen.

Alleen bleek vorige maandag na inspectie dat de firma plots maar 70 procent zeker was dat men begin mei zou halen. En dat vond de FA iets te gewaagd. Dus werd beslist om uit te wijken : voor de Cup Final en de play-offs naar Cardiff en voor oefenwedstrijden van Engeland naar Old Trafford. De nieuwe deadline is nu 13 augustus, wanneer het Charity Shield (de Engelse Supercup) op de kalender staat. Het Australische Multiplex, de bouwer van Wembley, zet momenteel dagelijks 3500 mensen aan het werk. Er is dan ook haast bij, want sinds 31 januari moet Multiplex bij elke dag vertraging een boete betalen van 180.000 euro. Gelukkig voor het bedrijf is die boete voor vertraging geplafonneerd op 21 miljoen euro.

Omdat grote bouwprojecten steevast duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot, toonde de FA zich een intelligent onderhandelaar. Multiplex was de enige bouwheer die een vaste prijs voor het complex wilde accepteren. Die legde men op 445 miljoen pond, zo’n 670 miljoen euro. Geeft Multiplex meer uit, dan is dat voor zijn rekening. Zo gebeurde ook, want de kosten zullen volgens het bedrijf 100 miljoen euro boven de vaste prijs uitkomen. Het hele complex zal – de sloop van het oude Wembley en verfraaiingwerken op de toegangswegen inbegrepen – uiteindelijk 1,1 miljard euro kosten. Voor dat bedrag krijgen de Engelsen wel een schitterend stadion van 90.000 zitjes en 161 loges. Ter vergelijking : het Stade de France in Parijs telt 85.000 zitplaatsen. De FA hoopt dat het na vijf jaar winstgevend zal zijn. Het voetbal zal de tempel wel moeten delen met het rugby.

In Cardiff werd zondag de eerste trofee van het seizoen uitgereikt. Manchester United haalde het in de finale van Wigan met 4-0.

Loting kwartfinales FA Cup : Chelsea-Newcastle, Charlton-Middlesbrough, Birmingham-Liverpool en Aston Villa of Man. City tegen Bolton of West Ham. Die replays staan gepland voor 14 en 15 maart. De kwartfinales worden in de week van 20 tot 23 maart gespeeld. Het duel tussen Chelsea en Newcastle (22 maart) komt live op de BBC. Aftrap vijf over negen.

Carl Hoefkens scoorde zaterdag voor Stoke, hij zette tegen Milwall een strafschop om. Stoke won, met 2-1.

Wes Brown (Man. United) werd opgeroepen voor de vriendschappelijke interland van vandaag (woensdag) tegen Uruguay (live op de BBC). Ook Gary Neville keert terug. Michael Owen, Ashley Cole, Sol Campbell, Jonathan Woodgate, Kieron Dyer, Alan Smith, Chris Kirkland en Owen Hargreaves zijn allemaal geblesseerd.

Steve Morgan, de derde grootste aandeelhouder van Liverpool, meent dat de financiële positie van de club zorgwekkend is. Officieel bedraagt het tekort 25 miljoen euro, maar Morgan meent dan het echte tekort in de buurt van de 105 miljoen euro ligt. Mohammed Sissoko, tegen Benfica getroffen in het oog, zal volgens artsen waarschijnlijk niet blind blijven. De 21-jarige middenvelder krijgt pas deze week uitsluitsel.

Stuart Pearce (43), getipt als opvolger van Sven-Goran Eriksson, tekende zijn contract bij Man. City nog steeds niet.

VOLGENDE SPEELDAG

4/03 Wigan – Man. United, West Ham – Everton, West Bromwich – Chelsea, Tottenham – Blackburn, Newcastle – Bolton, Middlesbrough – Birmingham, Man. City – Sunderland, Liverpool – Charlton, Fulham – Arsenal, Aston Villa – Portsmouth

TOPSCHUTTERS

1. Van Nistelrooy (Man. United) 19 goals ; 2. Henry (Arsenal) 15 goals ; 3. Lampard (Chelsea) 14 goals ; 4. Yakubu (Middlesbrough), D. Bent (Charlton) 13 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier