Dat hij nog bij de invallers van Lyon speelt, belette Sydney Govou niet om te schitteren met de nationale ploeg.

Tijdens de vorige kwalificatieronde voor een groot toernooi liet de Franse nationale ploeg een chaotische en aarzelende indruk. Nu tonen Les Bleus zich weer strijdvaardig en zeker van hun stuk. Ondertussen hebben ze afgelopen zomer tijdens de wereldbeker in Duitsland natuurlijk een schitterend parcours afgelegd. De moeizame partijen tegen landen als Israël en Zwitserland lijken al lang vergeten. De tijd van de heroïsche overwinningen lijkt weer aangebroken. In de partij tegen Italië domineerde Frankrijk van het begin tot het einde. En dat was vooral te danken aan een begenadigde dag van Sydney Govou. Door hem in de basis op te stellen, scoorde bondscoach Raymond Domenech nog maar eens goede punten. In de pers was er namelijk nogal wat kritiek op het feit dat Govou in de selectie was opgenomen, terwijl hij bij Lyon nog maar pas hervat had en er via wedstrijden met de reserves in derde klasse nog op zoek moest naar een basisplaats. “Ik ben eigenlijk nog niet aan het seizoen begonnen en ik had dan ook niet verwacht te mogen starten, maar toen de trainer me zijn vertrouwen had geschonken, heb ik het maximum gegeven”, verklaarde Govou na de wedstrijd.

De twee doelpunten tegen wereldkampioen Italië betekenen alvast een nieuwe mijlpaal in de carrière van de 27-jarige Govou. De voetbalwereld maakte met hem kennis in maart 2001 toen hij met een volley een schot vanaf de 16 meter mee het vuur aan de schenen hielp leggen van Bayern München, dat enkele maanden later de Champions League zou winnen. Die avond liet Lyon onder meer dankzij Govou aan iedereen merken dat het stilaan ook Europese ambities mocht koesteren.

Sindsdien heeft Govou er een beetje zijn specialiteit van gemaakt om wereldgoals te maken. “Het lijkt wel of hij enkel prachtgoals maakt en de andere hem niet interesseren”, blokletterde L’Equipe. In 2002 scoorde hij immers ook na een prachtige solo tegen Inter Milaan en ondertussen liet hij met de Franse beloftenploeg de jonge Rode Duivels sterretjes zien. Ook vandaag nog zegt hij dat hij in die wedstrijd tegen de jonge Belgen de allermooiste goal van zijn carrière maakte. Hij hoopt nu dat zijn doelpunten voor de nationale ploeg een nieuwe springplank kunnen zijn. Vorig jaar al werd hij op de transferlijst geplaatst en dat gebeurde dit jaar opnieuw. Maar terwijl verwacht werd dat de grote clubs bij bosjes klaar zouden staan om hem over te nemen, bleef hij weer bij de Franse landskampioen. Hij voelde zich enigszins in zijn eer gekrenkt dat hij mocht vertrekken en hoopt nu ook in de competitie opnieuw te bewijzen dat hij nog steeds zijn plaats waard is.

Joseph Désiré Job (28), de Kameroense aanvaller die eerder aan de slag was bij Lens, Metz, Middlesbrough en Al Ittihad, legt momenteel een test af bij Sedan.

Guy Lacombe gaf in Le Parisien toe dat PSG graag Juan Pablo Sorin had willen inhalen, maar had moeten afhaken omwille van de prijs.

OM bevindt zich opnieuw in het oog van de storm. De overstap die de Albanees Lorik Cana in augustus van 2005 maakte van PSG naar OM, werd aan nader onderzoek onderworpen omwille van het vermoeden van misbruik van sociale tegoeden en valsheid in geschrifte.

Tony Vairelles tekende een contract bij de tweedeklasser Tours (L2).

Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Lyon, werd door de Franse profliga tot de orde geroepen omdat hij deze zomer rechtstreeks Franck Ribéry benaderde zonder eerst contact te hebben genomen met Olympique Marseille.

Christian Wilhelmsson werd uit de Zweedse selectie verwijderd nadat hij in de voorbereiding op de wedstrijd tegen Liechtenstein twee uur te lang de bloemetjes buitenzette.

De Franse pers was bijzonder enthousiast na de 3-1-overwinning van Frankrijk tegen Italië. “Als echte kampioenen”, kopten France Football en L’Equipe. “Deze keer ging de Squadra ten onder”, schreef Libération.

Sedan is na het 2-2-gelijkspel tegen Saint-Etienne nog steeds op zoek naar een eerste zege.

Patrick Vieira en Lilian Thuram nodigden de mensen zonder papieren, die in de belangstelling kwamen omdat ze in Cachan huizen kraakten, uit om de wedstrijd Frankrijk-Italië bij te wonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier