Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week.

RC Genk speelde gelijk tegen Real Madrid. Het eindigt als vierde in zijn poule en is dus uitgeschakeld.

Dirk Deferme : “Maar het was misschien wel de meest meeslepende wedstrijd van de zes. Echt het Genk met het gezicht van vorig seizoen. En dan zie je dat je eigenlijk alleen een kans maakt tegen een ploeg van toch een paar klassen hoger als je echt fysiek voluit gaat, als je echt durft te voetballen, voorúit voetballen en als je er echt in gelooft natuurlijk. Dan zie je zo’n ploeg als Real Madrid schrikken, al blijft die ploeg tegelijk natuurlijk ook wel de nodige kansen hebben. Ik vond het nagenoeg een perfecte wedstrijd van Genk, behalve dat hij niet gewonnen werd, ja. Maar het had gekund. En het is toch niet zo evident dat je in een wedstrijd tegen Real Madrid in een kansrijke positie zit.

“Dit Genk kan volgens mij absoluut nog een remonte maken in de competitie. Het is iets minder kandidaat voor de eerste dan voor de tweede plaats, maar zeker nog niet uit de running. Ze zijn dat aan hun status verplicht en er zit genoeg eerzucht in het elftal en de entourage om het af te dwingen.”

Wat onthou je van de Champions League-campagne van Genk ?

Wesley Sonck. Absoluut hoog niveau. Of het Europees topniveau is, weet ik niet. Dat kan hij eigenlijk alleen maar bewijzen als hij ingepast wordt in een ploeg uit de topvijf, bij uitbreiding misschien topzeven van de Engelse, Spaanse of Franse competitie. Wij kunnen als volger van het Belgisch voetbal met groot gemak zeggen dat Wesley Sonck klaar is voor de Europese top. Dan moet hij dat risico durven nemen en het daar natuurlijk nog bewijzen ook, maar voor een stuk heeft hij dat ook al bewezen met RC Genk, vind ik.”

Club Brugge redde het niet in de sneeuw in Moskou. Het eindigt als derde in zijn poule en mag Uefabeker spelen.

“Van zodra ik de eerste beelden uit Moskou zag, had ik al een absolute wansmaak in de mond voor de wedstrijd die zou komen. Wegens het veld en wegens die verschrikkelijk lelijke oranje bal. Daar kwam dan bij dat die wedstrijd op schabouwelijke wijze in beeld werd gebracht. Champions League onwaardig, op alle niveaus. Blijkbaar kan zo’n wedstrijd niet uitgesteld worden, want dan had dat met Barcelona-Galatasaray, dat op hetzelfde moment gespeeld diende te worden, ook moeten gebeuren – en misschien ook met de loting van twee dagen later.

“Brugge zat echt op de rand, het kon erover of terugvallen. Door de omstandigheden zijn ze teruggevallen. Ze pakten een ongelukkig doelpunt, terwijl aan de overkant die kopbal van Philippe Clement gered werd. Dat zijn de momenten waarop beslist wordt of je nog langer Champions League speelt of naar de Uefabeker moet.”

Wat vind je van de campagne van Club Brugge ?

“Ik vind dat Club een goeie campagne gespeeld heeft. Ik lees en hoor nu uit nogal wat hoeken dat de Belgische ploegen het niet goed gedaan hebben, maar ik vind dat ze het absoluut wél gemaakt hebben. Ze hebben alletwee tot de laatste speeldag meegespeeld voor de derde plaats, wat vooraf als het hoogst haalbare was vooropgesteld. Brugge is zelfs heel dicht bij de tweede plaats geweest. Thuis tegen Lokomotiv Moskou heeft Club het laten liggen, maar ook daar zaten de omstandigheden tegen, denk maar aan dat afgekeurde doelpunt van Gert Verheyen.”

Sommigen haalden het vereiste niveau niet, merkte Antoine Vanhove op. Club Brugge, aldus zijn directeur, zal zich nog versterken.

“En x-tijd geleden had Brugge nog de beste en de breedste kern aller tijden, hé. Maar tegelijkertijd blijft Antoine Vanhove een verbazingwekkende slagkracht aan de dag leggen. Als hij daar dan ook nog iets mee doet, ondanks de toch beperkte financiële manoeuvreerruimte in vergelijking met andere Europese middenmoters, zou ik dat heel sterk vinden. Misschien kan hij beginnen met Mendoza te verkopen.”

Antoine Vanhove wil tegen nieuwjaar ook weten of Trond Sollied blijft of niet. Moet hij blijven of is het na drie jaar tijd voor iets anders ?

“Ik begrijp dat Vanhove voor de winterstop duidelijkheid wil, want dat geeft hem een half jaar tijd om uit te kijken naar een nieuwe trainer. Maar aan de andere kant is het toch niet altijd zonder risico gebleken als je dan nog een seizoen moet volmaken met je trainer. Ik vind dat Sollied heel goed zit in Brugge. Ik heb er hem in de Belgische competitie ook heel graag bij, ondanks dat veel mensen hem een mislukte goeroe vinden die met goedkope oneliners uitpakt. Ik vind : je moet hem afrekenen op wat hij met het voetbal van Brugge doet, en dan kan niet ontkend worden dat die man iets teweeg heeft gebracht in België. En dat hij absoluut veel kleur brengt in de competitie. Laat het dan nog met een goedkope oneliner zijn, ik hoor ze hem toch graag debiteren. Ontzettend veel aforismen zijn goedkoop en zijn clichés, maar clichés zijn ook bijna altijd waar.”

Anderlecht won met 0-3 in Midtjylland.

“Anderlecht heeft een gewone, degelijke wedstrijd gespeeld tegen een zeer zwak elftal, met een zo mogelijk nog zwakkere doelman. Voor Anderlecht kan het Europese voetbal nu echt beginnen.”

Het wil na nieuwjaar Pär Zettterberg terughalen. Zou het een goeie transactie zijn ?

“Ik lees toch dat hij de afgelopen wedstrijden is gescout en dat hij telkens bij de uitblinkers was. Een goeie Zetterberg is een verrijking voor deze competitie, hij is ook vanaf zijn doorbraak bij Charleroi altijd één van de vedetten van het Belgisch voetbal geweest. Dus : welkom, Pär, áls het zover komt.”

Anderlecht mist leiderschap op het veld, wordt gezegd. Is Pär Zetterberg een leider en, zo ja, ook het juiste type leider ?

“Dat kan ik moeilijk inschatten, maar ik weet wel dat op de momenten dat Anderlecht met Zetterberg goed draaide, hij dan wel de baas van het elftal was.”

Club Brugge lootte in de Uefabeker Stuttgart, Anderlecht Bordeaux. Goeie lotingen ?

“Relatief goed, denk ik. Ik weet niet tot wat Stuttgart en Bordeaux op dit moment in staat zijn, maar op basis van het feit dat het om een Duitse en een Franse subtopper gaat, denk ik dat het, met Brugge en Anderlecht op hun betere tot beste niveau, twee open wedstrijden kunnen worden. Makkelijk wordt het zeker niet. Als opstapje naar Europees voetbal na de winter vind ik het wel een goeie maatstaf. Als je niet voorbij Bordeaux en Stuttgart kunt, kan je in het Europese voetbal na de winter niks gaan doen. Bordeaux en Stuttgart, het is toch niet Lazio Roma of één van de Spaanse ploegen, hé.”

Afgelopen weekend waren er de zestiende finales van de beker van België. AA Gent – van de G5, weet je wel – werd in de Kempen zowaar uitgeschakeld door vierdeklasser Turnhout.

“Ook in de competitie draait het niet. Hoewel die groep heel goed aan elkaar én aan de trainer hangt, moet dit een hele harde klap zijn. Omdat het zeker geen eersteklasser is zonder ambitie en omdat al die clubs – goeie middenmoters of subtoppers – toch zo lang mogelijk proberen mee te draaien in de beker, die dan graag de kortste weg naar Europees voetbal wordt genoemd. Ik hoop dat Gent zijn geloof en geduld in de trainer niet verliest, want ik denk dat je hier uit kan komen. Al wordt het een seizoen zonder prijs, het kan toch een waardevol seizoen worden. Je moet natuurlijk durven bouwen. Misschien kan er nu nog wat meer speelgelegenheid gegeven worden aan hun vele jongeren, zodat de ploeg voor volgend seizoen al wat kan roderen.”

Sporting Charleroi stelde Dante Brogno aan als trainer.

“Het enige wat ik daarover kan zeggen, is dat het zowel voor Dante Brogno als voor Charleroi de keuze is van het hart. Charleroi is een ploeg die normaal niet degradeert, maar het kan natuurlijk, hé.”

De Fifa klasseerde de zaak-Stojic.

“Dat zijn van die affaires waar je nooit het fijne van weet. Ik vind het alleen spijtig dat Alex Querter daar in de tijd voor is geslachtofferd, want ik kan mij niet voorstellen dat hij de enige, noch de hoofdschuldige was toen.”

door Christian Vandenabeele

‘Ik hoop dat Gent zijn geloof in de trainer niet verliest, want dit kan nog een waardevol seizoen worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier