Robert Raes:”In totaal is Suzuki zes keer gevolgd. Bovendien hebben we met de technische staf de tapes bekeken, we hebben voldoende informatie om in te schatten tot wat hij in staat is. Ik durf te zeggen dat Suzuki Sonck niet gaat vervangen. Hij is zo’n type niet.”

Tiens, hoe zit het trouwens met Wesley Sonck? Mag hij nu vertrekken, met ook nog eens Kevin Vandenbergh in de wachtkamer. Raes: “Er is tot nu geen enkel bod op Sonck geweest. Zelfs geen voorzichtig bod. Makelaars genoeg die zich melden en ons om een mandaat vragen omdat ze zogezegd een club achter de hand hebben. Maar als ik hen zeg dat wij zo niet werken en ze met hun club moeten komen, hoor je niks meer. Er is geen geld meer in het voetbal, dat is duidelijk. Ik zeg u: als Sonck volgende week niet weg is, gaat hij niet meer weg. Een ploeg die hem zou kunnen betalen, is een ploeg die de Champions League speelt. Voor 8 augustus moet de Uefa de namen van hun spelers hebben.”

Het is absoluut windstil rond de transferabele spelers in Genk, zegt Raes. “Op zich is dat geen streep door onze rekening, wel zitten we nu met te veel spelers. Ik vind dat je moet kopen voor je verkoopt, want in het omgekeerde geval weten ze dat er geld is en stijgen de prijzen. Deze strategie houdt evenwel ook het gevaar in, dat je van je spelers niet afraakt. De trainer had graag nog een grote centrale verdediger, maar er is geen geld meer. Onze kern komt nu al boven de dertig spelers uit, dat is bijna niet meer werkbaar. Het probleem is dat elders clubs hun spelers niet altijd meer betalen. Dan begrijp ik dat de onze niet graag vertrekken, omdat ze hier wél worden betaald.”

Willy Hox is de zaakwaarnemer van Wesley Sonck. “Ik heb geen aanwijzingen voor een vertrek”, zegt hij. “De club heeft niks en ik evenmin. Ik heb contacten met ploegen die in staat zijn zulke sommen te betalen – je spreekt over 8 tot 10 miljoen euro -, maar de markt is ingestort. Misschien kan de komst van Suzuki het iets makkelijker maken. Al weet ik niet of hij een echte spits is, want ik hoorde dat hij weinig goals maakte in Japan.”

Het feit dat Sonck niet veel speelde op het WK, speelt een rol, denkt Hox. “Een Belg wordt op de internationale markt toch niet geapprecieerd zoals een Fransman of een Italiaan. Zelfs Nederlandse spelers liggen beter in de markt. Misschien dat de Italiaanse regeringsbeslissing om tot einde augustus clubs maar één speler meer te laten aantrekken van buiten de Europese Unie, er nog iets aan verandert. Het kan immers in het voordeel van de Europese voetballers spelen, al hebben we er nu ook geen twaalf die in Italië kunnen gaan voetballen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier