WAT IS DE BESTE MANIER OM EEN WINTERSTOP TE OVERLEVEN? DAT SOORT VRAGEN FLITST DOOR HET HOOFD VAN WESLEY SONCK (34), DIE AFGELOPEN ZATERDAG NET ALS WAASLAND-BEVEREN NIET ZIJN BESTE AVOND HAD OP BEZOEK BIJ ZIJN EX-CLUB LIERSE.

Om eerlijk te zijn: na vijftig minuten Lierse – Waasland-Beveren ben ik voor tv ingedommeld.

Wesley Sonck: “Dat kan ik best begrijpen. Ik heb het na de match als volgt samen gevat: ‘Het was koud, beide ploegen waren slecht, en het veld was slecht.’ Dat daar nog 4000 man (in de kranten stond 7669 toeschouwers, nvdr) op af kwam, verbaasde me. Het was ook slecht van mezelf, ik ben de eerste om het toe te geven. Maar iedereen gaf achteraf in de kleedkamer toe dat hij slecht was. Veruit onze slechtste wedstrijd onder de nieuwe trainer. Uiteindelijk komen we wel weg met een punt, dat is het enige positieve.”

Heb je er een verklaring voor?

“Ik heb het me na de match zitten afvragen. Ik betrap mezelf erop dat ik steeds meer de dingen bekijk als een trainer. Waarom gebeurt dit, wat doe je in die situatie? Hoe ga je om met een winterstage, wat is het beste? Wij zijn naar Turkije gegaan, hebben daar op vijf, zes dagen, tien tot twaalf trainingen afgewerkt. Dan ga je in het rood. Is dat goed?, vraag ik me af. Je legt een basis, zegt men, maar welke basis kan je leggen op één week tijd? Lokeren trok ook naar het buitenland, en die zijn sterk gestart. Kortrijk bleef thuis, en pakte ook uit. Wat is dan het beste? Heeft het weer ermee te maken? We hebben in de aanloop naar de wedstrijd tegen Lierse, een ploeg waar op korte tijd heel veel is veranderd, de hele week op kunstgras getraind, op een perfect veld. Geweldig, maar is de overstap naar echt mals gras, dan niet te groot? Ik trainde bij Mönchengladbach op een verwarmd oefenterrein, met echt gras. Thomas Ver- maelen vertelde me dat Arsenal drie van die verwarmde velden heeft op het oefencomplex. Dat lijkt mij ideaal, maar voor een Belgische ploeg is dat wellicht een stap te ver.”

Wat is dan de conclusie?

“Dat ik het zelf niet weet. Het positieve is dat het ons een punt heeft opgeleverd. In mijn eerste jaar bij Lierse hebben we ons gehandhaafd met 23 punten. Dat hebben wij nu al bereikt, met nog zeven matchen voor de boeg. Met Anderlecht, Zulte Waregem en Lokeren krijgen we nog drie ploegen uit de top zes. De ploegen die voor ons staan – OHL, Bergen, Charleroi en Beerschot – zijn haalbaar.”

Lierse is zijn ziel kwijt, vind je: de jongeren weer een bank achteruit, een pak buitenlandse nieuwkomers. Valt het bij Waasland-Beveren mee?

“Ik vind dat onze nieuwe jongens niet zo veel problemen hebben om zich te integreren. Ze komen uit deze competitie en kennen de tegenstanders. Wat we nog missen, is ervaring in het samenspel. Dat zag je. Daar moet ik het met de coach ook even over hebben, waarom we geen oefenwedstrijden speelden op trainingskamp. Vorige dinsdag was er één gepland, maar die werd door het weer afgelast. Nu voetbalden we voor het eerst samen en je zag dat we mekaar niet altijd vonden.”

Als je op stage oefenmatchen speelt, moet je het trainingsregime aanpassen, zegt de coach.

“Ik heb indertijd met Ajax nog hard getraind de dag voor zo’n match. Maar daar lag het niveau zo hoog, dat het niet zo veel uitmaakte. Ik denk dat ik als trainer geen rekening zou houden met het resultaat van zo’n match. Een voorbereiding dient om dingen uit te proberen, het resultaat is van ondergeschikt belang. Ik herinner me nog een voorbereiding onder Jacky Mathijssen. Niks lukte, maar zodra de competitie begon, zetten we wel een serie neer. Het omgekeerde is me bij Mönchengladbach overkomen. Alles winnen en als de competitie begint, twee of drie keer naeen verliezen.”

Je denkt al als een trainer. Zijn dit je laatste maanden als voetballer?

“Ik denk na over het trainerschap, maar spelen is voorlopig nog veel te leuk. In Lier had ik een slechte dag, maar dat gold voor de hele ploeg. Mijn contract loopt tot het einde van het seizoen. We hebben een supergoeie, brave groep, absoluut top. Daarmee moeten we eerst voor de redding zorgen, en daarna zien we wel wat de bedoelingen zijn.”

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier