Jamaique Vandamme is het dartele veulen van SV Roeselare, Nathan D’Haemers de kilometervreter op de rechterflank van SV Zulte Waregem. ‘We overtreffen met onze ploegskes toch maar mooi de verwachtingen, hé.’

Zowel Jamaique Vandamme (20) als Nathan D’Haemers (28) werden dit seizoen voor het eerst geconfronteerd met de geplogenheden van de eerste klasse. Vandamme kwam in januari vanuit de jeugd van Anderlecht naar SV Roeselare, betaalde aanvankelijk wat leergeld maar ontwikkelt zich alsmaar beter, terwijl D’Haemers een bevoorrechte getuige is van de steile opgang van SV Zulte Waregem. Beiden zijn rechtsvoetig, maar elk met hun karakteristieke stijl : Vandamme is de dribbelaar, D’Haemers de man met vier longen die uitblinkt door zijn polyvalentie en overzicht. Zaterdag volgt de confrontatie tussen beide neo-eersteklassers. De populaire rechterflankspelers zorgen alvast voor de opwarming.

Streven naar de top

Nathan D’Haemers : “Je jeugdopleiding kunnen genieten bij een eersteklasser is een absolute must voor elke voetballer die het ver wil schoppen. Dat is ook een van de grootste troeven van SV Zulte Waregem. Het grootste gedeelte van onze kern werd geschoold op het hoogste niveau. Inzake techniek en tactiek bouw je een enorme voorsprong op ten opzichte van jongens die bijvoorbeeld bij Belzele, waar ik begon, in derde provinciale trainen.”

Jamaique Vandamme :“Het is als jonge kerel belangrijk zo snel mogelijk bij een eersteklasser terecht te komen. Club Brugge en Anderlecht hebben de beste jeugd in België, wat ervoor zorgt dat je zelf alleen maar verbetert. Als je een beetje ambitie hebt als voetballer, dan streef je naar de top. Toch merkte ik opvallende verschillen in de manier van aanpakken. Bij Club Brugge wordt er gestreefd naar het collectieve aspect, de blokvorming. Anderlecht richt zich meer naar de individuen die met een flits voor het verschil kunnen zorgen. Daar krijg je nog een specifieke opleiding. Met mijn ogen heb ik veel gestolen, want in het moderne voetbal zorgen techniek en snelheid voor het verschil. Kijk maar naar de sublieme bewegingen of stilstaande fases in de Champions League. Tijdens Chelsea-Barcelona ging het toch ook over individuele acties, niet ? Mijn vader vond het altijd belangrijk om mijn techniek bij te schaven, omdat er in België weinig spelers rondlopen met iets extra’s. Ik ben blij dat ik op die basis kan terugvallen.”

D’Haemers : “Dat is toch schitterend, hé, zijn trucjes. Zoals dat opwippertje tegen Germinal Beerschot. Man, man, subliem. Dan ben ik wat jaloers. Het getuigt van een gezonde dosis lef. Daar kan ik van genieten, want ik ben eerder een collectief ingestelde speler. Onze trainer zou er niet echt tegen kunnen.”

Vandamme : “Mijn coach houdt er ook niet zo van. Bij Club Brugge kreeg ik daardoor problemen, want dat werd als een vorm van egoïsme beschouwd. Het systeem, met veel passing in de breedte, stond voorop. Ik ga daar niet mee akkoord. Creativiteit en je intuïtie durven volgen, daar draait het toch om in voetbal. Waarom bewondert iedereen Christian Wilhelmsson ? Zelfs Nicolas Frutos kan iets met de bal. Het is gewoon mijn manier van spelen. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Ik doe het zeker niet om anders te zijn dan de rest. Dat krijg je er nog moeilijk uit. Aan Zinédine Zidane of Ronaldo moet je toch ook niet vragen om die overstapjes achterwege te laten.”

D’Haemers : “Ik heb altijd in groep moeten werken en trainen. Individuele begeleiding bestond gewoon niet. Anders was mijn kopspel, in offensief opzicht, nu een pak beter.”

Vandamme : “Van nature ben ik vleugelspits, in een 4-3-3-veldbezetting. Bij Anderlecht werd ik zelfs verplicht om constant mijn rechtstreekse tegenstrever op te zoeken. Als je die kwaliteiten hebt, moet je daar gebruik van maken. Je moet mij niet vragen een crosspass van zestig meter te geven.”

D’Haemers : “Een sneltrein zal ik nooit worden. Ik ben meer een beredeneerde voetballer, ga eerder de man opzoeken en dan voor een dubbelpass kiezen. Mijn trainer verlangt dat ik simpel speel en mijn positiespel goed in het oog houd. Hij hamert ook constant op de looplijnen. Wij opteren voor combinatievoetbal, terwijl ik toch de indruk heb dat SV Roeselare iets sneller de lange bal hanteert. Frederik Vanderbiest kan dat perfect.”

Vandamme : “Hun spelers zijn technisch iets verfijnder. Wij spelen op training ook wel wedstrijden op positiespel, maar niet al onze spelers zijn daar zo onderlegd in dat we daarop kunnen teren. Wij moeten teruggrijpen naar andere wapens : de duelkracht, kick-and-rush.”

D’Haemers : “Daarom spelen wij ook niet graag tegen jullie. Dat stugge werkvoetbal ligt ons niet. We beschikken niet over een team dat in zijn eigen zestien meter terugkruipt om daar dan de duels uit te vechten. De laatste vijf jaar wonnen we hier maar één keer, geloof ik. Dus : SV Roeselare is wat ons zwarte beest. ( lacht) We hopen dat vanaf zaterdag te veranderen.”

Op de tanden bijten

Vandamme : “Dat ik Anderlecht verliet, was een bewuste en heel realistische keuze, want ik kon gerust bijtekenen. De laatste jaren kan je geen enkele spits opnoemen die vanuit de eigen jeugd doorstroomde. Ik moest wachten tot er iets gebeurde met Aruna, Jestrovic, Wilhelmsson, Iachtchouk, McDonald en vorig jaar ook nog Mbo Mpenza. Wachten tot er zeven spelers geblesseerd waren om een kans te krijgen, was echt niet aan mij besteed. Het gebeurde wel eens dat ik zelfs bij de invallers bankzitter was. De namen moesten spelen, hé, om wedstrijdritme op te doen. Ik leerde meer bij SV Roeselare in de tweede klasse dan bij de invallers van Anderlecht. In het begin diende ik wel op mijn tanden te bijten, ook omdat ik eerst nog wat bij de beloften van SV Roeselare moest spelen. Ik had twee maanden niet gevoetbald, was volledig uit conditie. Bovendien was ik niet langer een jeugdspeler, maar kwam ik tussen de grote jongens terecht en moest ik spelen voor het geld. Het duurde tot maart vooraleer ik echt mijn draai vond. In het begin werd ik ook vooral gebruikt als joker. Toen iedereen doodmoe was, kon ik door mijn frisheid voor een meerwaarde zorgen.”

D’Haemers : “Geen enkele voetballer wil graag als supersub worden gebruikt. Wij hebben er ook een paar die beter zijn als ze invallen dan wanneer ze mogen starten. Tim Matthijs kan dat bijvoorbeeld ongelofelijk goed. Chapeau.”

Vandamme : “Ondertussen voel ik me toch al meer een volwaardige eersteklasser.”

D’Haemers : “Ik schrik er toch een beetje van dat ik zo gemakkelijk het niveau kon oppikken. Voor het seizoen had ik mijn twijfels, want ik kom met Zulte Waregem toch van de vierde klasse.”

Vandamme : “Alleen al dat vind ik een opmerkelijke prestatie.”

D’Haemers : “Ik heb niet het gevoel dat ik op de toppen van mijn tenen loop, er zit nog rek in. Ook voor de club. Alleen zullen we volgend seizoen moeten bevestigen, wat een moeilijke opgave wordt. Wat stellen iets meer dan twintig wedstrijden op het hoogste niveau voor ? Het budget was berekend op 37 punten, we tellen er nu al meer dan veertig. Het verschil met de tweede klasse is immens. Er wordt beter en sneller gevoetbald, je krijgt soms wat meer tijd in de opbouw, maar er zitten maar weinig domme verdedigers in de eerste klasse. In tweede bleef iedereen negentig minuten achter die bal lopen. Nu moet je iets tactischer denken, de deuren niet wagenwijd openzetten. We overtreffen met onze ploegskes toch mooi de verwachtingen, hé.”

Vandamme : “Ik moet nu vooral ervaring opdoen en uit mijn fouten leren, want die maak ik nog. Soms ben ik iets te gretig, wil ik te veel ineens doen, moet ik mijn inspanningen meer doseren.”

D’Haemers : “Je bent nog jong, hé.”

Over mijn lijk !

Vandamme : “Mijn leerproces is volop bezig. Streven naar constante prestaties is voor mij en de ploeg een doel. Onder Dennis van Wijk, die van mij een completere voetballer maakte, leerde ik mannelijker spelen. Wij hadden als nieuwkomer, net als SV Zulte Waregem, het voordeel dat de meeste tegenstanders ons wat onderschatten. Dat merk je nu al. Bezoekende teams komen hier niet meer vrank en vrij aanvallen, speculeren al iets sneller op de counter. Het grootste verschil met de tweede klasse is dat je nu een wedstrijd start aan honderd per uur.”

D’Haemers : “Wij moeten het vooral hebben van onze collectieve blokvorming. Dit seizoen voetbalden we twee keer niet als groep, wat telkens een zware afstraffing opleverde : 1-5 tegen Sint-Truiden, 3-0 na negentig minuten voor de beker in Westerlo.”

Vandamme : “De manier waarop Standard een slotoffensief ontwikkelde, vond ik vrij indrukwekkend. Op den duur was ik meer rechtsback dan rechterflankaanvaller. Om dan die omschakeling te maken, dat is niet gemakkelijk. Tegen Anderlecht zat ik zo in de tang van Olivier Deschacht en Bart Goor, die dicht tegen mekaar speelden. Ik werd hier toch al harder in de duels.”

D’Haemers : “Ik hoorde van Pieter Maes dat het er op training hard aan toegaat bij jullie.”

Vandamme : “Naar een tackle wordt er niet gekeken. Alles gebeurt op het scherp van de snee, met het mes tussen de tanden. Wedstrijdjes worden bijna niet stilgelegd, je moet leren harden. De eerste die me wou testen, was Vanderbiest. Ik hield er zelfs een litteken aan over. Het tekent de instelling van SV Roeselare.”

D’Haemers : “Bij ons zijn tackles op training ten strengste verboden. Francky Dury is kwaad als iemand dat doet. Je moet in het weekend maar alles geven.”

Vandamme : “Dennis wil ons constant scherp houden. Over mijn lijk ! Dat wordt er bij ons ingepompt. Dat we meteen werden afgeschilderd als de uitgesproken degradatiekandidaat was voor ons de perfecte motivatiebron.”

D’Haemers : “De basis van ons succes is de kameraadschappelijke sfeer tussen de spelers. Op het veld wordt de steek van een ander zonder morren opgeraapt. Na het duel tegen RC Genk keken hun supporters vreemd op toen we met acht tot tien spelers een pintje gingen drinken in de kantine. Wij vinden dat de normaalste zaak.”

Vandamme : “Roeselare is : gedisciplineerd voetballen, attent reageren op de afvallende ballen en het kopje ervoor leggen. Zelfs Wagneau Eloi leerde hier verdedigen en zijn truitje natmaken. Dat is ook wat onze fans verlangen. West-Vlamingen zijn harde werkers, hé.”

D’Haemers : “Ons seizoen is nu al geslaagd. Wij genieten, want alles verloopt vlot. Maar onze supporters zullen pas tevreden zijn als we de bekerfinale op de Heizel spelen. Dromen mag, maar het wordt een loodzware opgave.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier