‘G orbatsjov‘ waren de Westel-spelers TosinDosunmu gaan noemen sinds hij met drie Russische clubs in verband werd gebracht. Maar van enige interesse bleek, toen Westerlo ze nadien zelf contacteerde, geen enkele sprake. Wel concreet was Austria Wenen, dat via AndréDenul, zaakwaarnemer van Dosunmu, en DidierFrenay, die van Austria Wenen alles mocht regelen, op de valreep de Nigeriaanse topschutter aantrok.

Dat de algemeen aangenomen 1 miljoen euro transfergeld de realiteit benadert, wil HermanWijnants niet gezegd hebben. “Wel”, zegt hij, “moésten we die transfer niet doen om ons budget rond te krijgen. Tosin wou ook graag blijven, maar voor 10 miljoen frank netto per jaar was hij bereid te gaan als we een akkoord met de club vonden. Maar als we tegen nieuwjaar geen punten halen, dan kan het zich ook tegen ons keren. Dus ik hoop dat we geen sportieve problemen krijgen.”

Als verse kracht trok Westerlo daarom alvast voor drie jaar PeterUtaka van Patro Maasmechelen aan. Voor hem betaalde het een niet nader genoemd transferbedrag, iets wat ze in het Kuipke sinds de mislukte transfer van SammyVandenbossche (nog één jaar onder contract en zonder club) niet meer hadden gedaan.

Peter Utaka, wiens broer John bij Lens voetbalt, speelde vorig seizoen onder NicoClaesen achter de spits. Dit seizoen, onder FuatCappa, stond hij links in een 4-3-3, met centraal voormalig Westerlo-aanvaller VedranPelic. “Ik had het vertrouwen al verloren dat ik in eerste klasse zou spelen,” zegt Utaka (20), “maar dan kwam dit ineens in de laatste minuut. Ik ken Tosin al langer, hij verzekerde me dat dit een heel goeie club is voor mij.”

Van Utaka werd de voorbije week een beeld geschetst als is hij een tweede Tosin Dosunmu. Is hij dat ook ? Niet helemaal, zegt hoofd scouting LudoDens. “Hij heeft wel de snelheid en het scorend vermogen, en hij (1,81 m) is ook niet zoveel groter als Tosin (1,78 m). Maar Tosin had toch een veel grotere vertreksnelheid, was wat kwieker, explosiever in de eerste meters. De zestien doelpunten die Utaka in een seizoen maakte, zijn natuurlijk niet niks, al was dat wel in tweede klasse. Maar als hij nog twintig procent kan verbeteren door wat rustiger te worden en ook simpel een bal fatsoenlijk kan inspelen – wat dikwijls het probleem is bij zulke mannen -, zal hij een heel redelijke spits worden. Bij Westerlo scoren ze uiteindelijk allemaal, hé ( lacht).”

Kortom, geen enkel probleem, JanCeulemans ? “We zullen eerst aankijken hoe het evolueert,” aldus de trainer, “want Tosin is natuurlijk niet zomaar te vervangen. Ons spel was op hem afgestemd, zijn vertrouwen was gegroeid en hij begon respect af te dwingen bij de tegenstander. Tegen Charleroi en Cercle zag je dat duidelijk. Een verdediger laat zich niet graag in de zak zetten, dus ze wisten niet meer wat te doen : als ze er dicht op speelden, konden ze hem niet meer aan en als ze er ver af bleven, liep hij ze voorbij. Van de andere kant zullen de andere jongens nu ook weten dat ze meer kansen gaan krijgen.”

En passant legde Westerlo ook nog voor drie jaar de Kempense warenhuisketen Cash&Fresh vast als hoofdsponsor. Met Football Fanatics, dat tevens de fanshop uitbaatte en waarvan de zaakvoerder door andere dubieuze zaken in de cel belandde, werd het contract verbroken. (RDG)

RDG

‘We moesten die transfer niet doen om ons budget rond te krijgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier