Woensdag speelt Westerlo tegen Cercle Brugge om een plaats in de finale van de beker. “En die leeft in de kleedkamer geen 100, maar 1000 procent”, zegt Bart Deelkens, die uitgerekend tegen Cercle weer in de eerste ploeg kwam. Nu Yves De Winter nadrukkelijk een transfer op begon te zoeken en het contract van Yannick De Winter, derde doelman en de broer van Yves, eind dit seizoen afloopt, lijkt Bart Deelkens de enige overlever te worden van de Westelse keepers. Deelkens (32) speelde van 1998 tot 2005 voor Westerlo, waarna hij voor MVV, Sint-Truiden en Beveren uitkwam en in 2008 terugkeerde. Hij verlengde begin februari zijn contract met drie jaar, maar wel op een moment dat hij al twee en een half jaar op de bank zat en tweede keeper leek te moeten blijven. Rekent Deelkens volgend seizoen dan toch weer eerste keeper te kunnen worden met een nieuwkomer als doublure? “Daar kan ik heel moeilijk op antwoorden”, zegt Deelkens. “Elke ploeg in eerste klasse heeft twee goede keepers nodig. Ik kan alleen maar laten zien dat ze op mij kunnen blijven rekenen. Ik ben geen moeilijke jongen: ik weet perfect wat mijn positie is.”

Ooit gold hij als de kroonprins onder de Belgische keepers, maar sinds hij op AA Gent een zware vingerblessure opliep, leek hij die verwachtingen niet meer in te kunnen lossen. “Ik kom daar niet graag meer op terug. Ik vind dat ik al een mooie carrière gehad heb. Van de weinige doelmannen in eerste klasse boven de dertig, ben ik de oudste. En ik heb Europees gespeeld en de beker gewonnen, daar ben ik trots op. Ik kan terugvallen op dertien jaar ervaring en het voordeel van mijn leeftijd is dat ik rustig kan blijven, want ik besef dat het allemaal zo rap kan veranderen.”

Carl Engelen was tien jaar De Winters keeperstrainer bij de jeugd en de eerste ploeg van Westerlo. Maar zag hem dit seizoen afglijden. “Bart heeft vertrouwen en routine en dat zie je, in zijn beter meevoetballen dan Yves bijvoorbeeld. De ploeg was door het uitvallen van StevenDe Petter en GuntherVanaudenaerde gehavend en dat komt dan bij de keeper terecht. Yves heeft talent genoeg, is heel sterk op hoge ballen en man tegen man bijvoorbeeld, maar het was de laatste tijd iets minder. Qua mentaliteit moet hij nog beter worden in de omgang met de medespelers en meer verantwoordelijkheid pakken, zelfkritiek tonen als het minder gaat in plaats van fouten af te schuiven op anderen. Yves is iets te nonchalant, maar dat is de ervaring en de situatie van de ploeg die daarin meespelen. Hij kan nog rijper worden. Maar je moet knokken en blijven knokken, wil je er komen.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Yves moet ook zelfkritiek tonen wanneer het minder gaat.”

Carl Engelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier