Lionel Messi en co gaan op het WK voor clubs op zoek naar een nieuwe prijs.

Morgen/donderdag beginnen de beste ploegen uit de diverse internationale clubcompetities aan het WK voor clubs, inmiddels al aan zijn twaalfde editie. Het vindt dit keer opnieuw plaats in Japan, nu al voor de zevende keer. In Zuid-Amerika lopen ze er warm voor, maar in Azië zijn ze helemaal gek op het bezoek van de sterren. Na een ommetje van twee jaar in Marokko is Japan dit en volgend jaar weer een enthousiaste gastheer. Twee gaststeden (Osaka en Yokohama) ontvangen zeven clubs: Barcelona (winnaar van de Europese Champions League) en River Plate (winnaar van de Copa Libertadores) doen hun intrede in de halve finales; TP Mazemba (winnaar van de Afrikaanse Champions League), América (winnaar van de Concacaf Champions League) en Guangzhou Evergrande (met Robinho, winnaar van de Aziatische Champions League) beginnen vanaf de kwartfinales en morgen/donderdag trapt Auckland City (winnaar van de Australische CL) het toernooi af tegen Gamba Osaka, de afgevaardigde van het gastland. De Nieuw-Zeelanders stelden na vorig jaar voor om wat aan het format te sleutelen, zodat ze op zijn minst verzekerd waren van twee wedstrijden, maar de FIFA besloot niks aan een al drukke kalender te veranderen.

Alle ogen zijn gericht op Messi en co, die op jacht kunnen gaan naar een vierde eindzege. Als vanouds wordt de grootste tegenstand verwacht van de winnaar van de Copa Libertadores (van de twaalf edities ging de finale negen keer tussen Europa en Zuid-Amerika), maar een uitzondering blijft mogelijk. In 2010 bereikte TP Mazemba uit Congo de finale, in 2013 Raya Casablanca. Marokko organiseerde toen voor de eerste keer het toernooi. Benieuwd is het elk jaar uitkijken naar de Mexicaanse afgevaardigde. De Mexicanen kunnen in theorie via twee wegen het WK voor clubs bereiken. Hun beste teams plaatsen zich voor de Noord-Amerikaanse Champions League (het Montréal van Laurent Ciman verloor de finale van América), en de iets mindere teams gaan naar de Copa Libertadores. River klopte vorige zomer in de finale een Mexicaanse ploeg, Club Tigres uit Monterrey. Twee van de wegbereiders van dat succes zijn er in Japan niet meer bij. Teófilo Guttiérrez ruilde net voor de finale River voor Sporting Lissabon en verdediger Ramiro Funes Mori, als centrale verdediger nog doelpuntenmaker in de finale, is nu basisspeler bij Everton.

Wie wél in de selectie van de Zuid-Amerikanen zit, is good oldJavier Saviola (33), ooit een grote belofte van Barça. De Spaanse kolonie kijkt vooral uit naar de prestaties van middenvelder Matías Kranevitter (22), de verdedigende middenvelder. Hij was een van de beste spelers uit de voorbije Argentijnse competitie en tekende al een contract bij Atlético Madrid, dat hem tot dit WK in Buenos Aires liet.

DOOR PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier