Het wordt vooral uitkijken naar de linkerflank van Kortrijk tegen de rechterflank van Lokeren, concludeerde analist Andy De Smet in onze voorbeschouwing op de bekerfinale. En wat bleek? Kortrijk wijzigde zijn linkerflank en Lokeren zijn rechterflank.

Lokerentrainer Peter Maes haalde De Ceulaer van de rechterflank weg en zette hem op links. Omdat hij niet achter Oussalah, de offensieve linksback van Kortrijk, zou moeten aanlopen; en omdat De Pauw, toch iets meer een middenvelder dan De Ceulaer, daar beter voor geschikt is? “Wellicht wel”, zegt De Smet. “Wat ook meegespeeld kan hebben, is dat bij Kortrijk Capon rechtsback stond: die is beter in de opbouw, maar També maakte er defensief een sterke indruk. Dan is het voor een trainer afwegen: loont het de moeite om daarvoor een automatisme met Galitsios op te offeren? Ik vond De Ceulaer tot aan zijn betwistbare uitsluiting op links minder nadrukkelijk in de match zitten.”

KV Kortrijktrainer Hein Vanhaezebrouck haalde dan weer Messoudi van de linkerflank weg en zette hem centraal op het middenveld, waar hij Nfor weghaalde en hem op links zette. “Ik denk dat de bedoeling was om de meerderheidssituaties te creëren op de linksachterpositie van Lokeren. En zeker met elf tegen tien kwamen die flankvoorzetten er wel, maar Veselinovic kon maar zelden bereikt worden.” Vanhaezebrouck koos er dus niet voor om met een snelle en behendige spits als Joseph-Monrose de grote, niet al te mobiele centrumverdediger Gueye te bespelen. Evenmin schakelde hij over op een systeem met twee centrumspitsen. “Doordat Lokeren helemaal terugplooide, was de ruimte in de rug van Gueye weg; een extra centrumspits zou daar niets aan veranderd hebben. Kortrijk bleef ook beducht voor de counter, een kwaliteit van Lokeren. Feit is dat het ondanks die man meer er niet in slaagde voorin een meerderheidssituatie te creëren.”

Wat Vanhaezebrouck niet deed, deed Maes wel: hij bracht met Fall een tweede centrumspits in. “Dat getuigde van lef en het rendeerde”, besluit De Smet. “Daardoor werd Lokeren voorin balvaster. Maar dé conclusie is dat de uitsluiting van De Ceulaer Lokeren meer voordeel bracht dan Kortrijk. Het bood hen het excuus om volledig terug te plooien.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Kortrijk slaagde er niet in voorin een meerderheidssituatie te creëren.” Andy De Smet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier