Wie gelooft nog in het nieuwe nationale stadion?

Alain Courtois. © BELGAIMAGE

Hoe staat het eigenlijk met het nieuwe Brusselse voetbalstadion? Zelfs Alain Courtois wil er niet meer over praten. Dat is veelzeggend.

Het dossier rond het stadion voor de nationale ploeg op de Heizelvlakte tussen Brussel en Grimbergen evolueert niet in gunstige zin. Elke keer als het project in het nieuws komt, is dat op een negatieve manier. Tijd om eens te informeren bij dé pleitbezorger van het nieuwe stadion, Brussels schepen van Sport Alain Courtois, die lang optimistisch was.

Dat blijkt niet langer het geval. Eerste antwoord van de schepen via sms: ‘Als het over het stadion gaat, heeft het geen zin me te contacteren, want ik geef daar geen commentaar meer over.’ Aandringen helpt niet. Tweede sms van Courtois: ‘Ik geef geen commentaar op een dossier dat niet meer in handen is van de stad Brussel, maar van de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. Alles is al gezegd en ik kom niet tussen in het actuele welles-nietesdebat. We wachten op antwoord van de deputatie, al de rest doet niet terzake.’

Het zijn opvallende reacties. Duidelijk wordt dat de samenstelling van de huidige top van de KBVB niet erg goed aanslaat op het Brusselse stadhuis. De positie van de bond betreffende dit dossier is nog onduidelijk. Daar zou in de tweede helft van de maand verandering in komen. Dan wordt verwacht dat de KBVB aangaande het dossier communiceert, nadat voordien (heel binnenkort dus) nieuwe ontwikkelingen in het dossier worden verwacht.

Toen huidig bondsvoorzitter Gérard Linard in april 2015 Steven Martens tijdelijk als CEO verving, zei hij: ‘In het dossier over het nationale stadion zijn we gerust. Eens het er staat, zal de bouwheer ons zeggen hoeveel huur hij vraagt voor de thuiswedstrijden van de Rode Duivels. Als het te duur is, als het ons minder oplevert dan de organisatie van een thuismatch in een andere stad, zal de nationale ploeg niet meer in Brussel voetballen. Dat is een zuiver economisch argument. Misschien dat het publiek het niet meteen zou snappen als de Rode Duivels elders voetballen, maar het economische aspect is het enige criterium dat voor ons telt.’

Vanuit die redenering mag het niet helemaal verbazen dat de nieuwe voorzitter beweert dat de nationale ploeg desnoods zijn thuismatchen in het buitenland zal afwerken. Linard is KBVB-voorzitter geworden om van de bond een rendabel bedrijf te maken, niet om mee op de foto te staan.

In juni 2015 zei Alain Courtois in een ander interview: ‘Wat telt, is dat de bond snel weer stabiliteit vindt. Al een tijdje is dat niet meer het geval, omdat niemand meer bestuurt. Er is geen secretaris-generaal meer, en de voorzitter is bezig met zijn verkiezingscampagne. Voor de stad Brussel is dat een probleem. We onderhandelen met mensen die zelf geen beslissingen kunnen nemen. We draaien dus rondjes.’

Vandaag staat vast wie het bij de bond voor het zeggen heeft. Twee mannen hebben de bevoegdheid voor het stadionproject: Gérard Linard en Bart Verhaeghe.Eerstgenoemde zal nooit een financieel risico nemen. En de tweede zal nooit de kar van het stadion trekken. Afgelopen week liet namens Anderlecht Herman Van Holsbeeck optekenen: ‘Zoals het dossier er nu voor staat, zal Anderlecht niet in het nieuwe stadion voetballen.’ Legt Alain Courtois zich daar bij neer?

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier