Over goed een week vinden in Doha de jaarafsluitende Masters plaats. Justine Henin is niet van de partij. Kan Kim Clijsters de kers op de taart meegraaien?

De Masters in Doha gaan hun laatste jaargang in. Volgend seizoen strijkt het circus neer in Istanbul. De tennisliefhebbende sjeiks die er de voorbije drie jaar enorm veel geld in pompten, krijgen evenwel niet de afsluiter die ze wilden/verdienden. De afwezigheid van de Williamsen – Serena sukkelt met de voet en Venus met de knie – devalueert het officieuze wereldkampioenschap toch wel een beetje. In de eerste plaats omdat de ervaren zussen ook dit jaar weer bij de besten van de klas hoorden en tevens omdat ze de laatste twee jaar de Masters simpelweg wonnen. Ook andere, grote namen laten verstek gaan: Maria Sharapova, Svetlana Kuznetsova en DinaraSafina.

Vissen in de woestijn

De historie van Justine Henin is genoegzaam bekend. De elleboogblessure die ze opliep tijdens de achtste finale van Wimbledon tegen Kim Clijsters eind juni nekte haar tot dan toe meer dan behoorlijke comebackseizoen. “De Masters was een van de doelen van dit transitiejaar”, gaf Henin een tijdje geleden nog mee. “En toen ik mijn blessure opliep, stond ik toch vijfde in de race en was ik dus goed op weg.” Het vertelt iets over het jaar dat Henin kende. Haar blijde intrede in Australië – finale Brisbane én op de Australian Open – deden het beste verhopen. In het vervolg werd het beste evenwel niet altijd bereikt. Daarvoor waren er te veel tennistieke akkefietjes – problemen met de opslag en te zwaar ingezet op de aanvalspatronen – en lichamelijke ongemakjes. De heup, de knie, de voet, haar gebroken pink tijdens de Fed Cup tegen Estland en tot slot haar ongelukkige landing in Londen. Desalniettemin toonde Henin bij momenten dat ze haar plaats aan de top snel weer zal innemen. Ze haalde titels in Stuttgart en Rosmalen. “Voor zo’n korte periode heb ik het helemaal niet slecht gedaan”, zei ze. Haar tennis heeft meer tijd nodig om zich te vormen. Henin heeft meer vertrouwen nodig, meer fysieke capaciteiten, meer wedstrijdritme dan de doorsneehardhitter die enkel aan de forehand, backhand en service moet denken. Met haar blessurepauze heeft Henin die tijd gekregen. Zien of ze er van meet af aan zal staan in 2011.

In Doha zullen alle ogen dan maar op Caroline Wozniacki gericht worden. ‘Sunshine’ – haar bijnaam aangeleverd door haar reputatie van goedlachse meid – is, geholpen door een falende concurrentie, dit seizoen geruisloos naar de top gekropen. Nu, geruisloos. Wozniacki won zes toernooien en liet de regelmaat in haar tennis gelijklopen met die in haar resultaten. Haar spel was daarbij degelijk zonder oogverblindend te zijn. De forehand en opslag ogen mager, het netspel is onbestaand, de intenties zijn te behoudend. Daartegenover staan wel een paar kloeke benen, een magistrale backhand, een uitstekende vista en enorm veel wilskracht. Haar mentaliteit grenst aan de naïviteit. Voorbeeld: nadat ze na de kwartfinale in Peking tot nieuwe nummer één gekroond werd, kreeg ze meteen vragen over haar blanco grandslampalmares en toch ging ze zonder verpinken door naar de titel in China. Wozniacki doet denken aan de jonge Clijsters. Met een air van jeugdige onbezonnenheid en lol won die ook twee Masterstitels (2001 en 2002) alvorens haar eerste grandslamtriomf te scoren. Kan Wozniacki zich daaraan spiegelen?

Clijsters wordt vermoedelijk de grootste rivale van de blonde Deense. Dat is als ze op tijd het wedstrijdritme te pakken krijgt om op kruissnelheid te komen. Sinds de US Open begin september speelde Clijsters immers geen tennispartij meer. Meer nog: ze stond – pardon: zat – zelfs even aan de kant met een geïnfecteerde wonde aan de voetzool. Clijsters leeft en speelt natuurlijk tegenwoordig enkel nog voor de grote afspraken en zal dus mentaal en fysiek wel klaar zijn voor dit kampioenschap. Dat neemt niet weg dat er mogelijk toch een tevredenheidsgevoel in haar systeem geslopen is. Uiteindelijk was haar seizoen bevredigend maar zorgde haar derde titel in New York pas voor euforie. Na haar matige passages op de Australian Open en Wimbledon, en haar afwezigheid op Roland Garros, moest de US Open haar seizoen ‘redden’. Een beetje overdreven daar haar titel in Miami – het vijfde grandslamtoernooi van het jaar – een aanwijzing gaf over haar mogelijkheden. Maar in dit stadium van haar loopbaan tellen enkel nog de grote vissen. In New York haalde ze die nog op overtuigende wijze uit de vijver van Corona Park. Het valt evenwel te bezien of ze die in de woestijn van Qatar ook gaat vinden.

Spanning van de onvoorspelbaarheid

Aan schoon volk anders geen gebrek op de Masters, want met Vera Zvonareva – finaliste op Wimbledon en Flushing Meadows – Francesca Schiavone – winnares Roland Garros – Sam Stosur – opvallendste nieuwkomer naast Wozniacki – en de habituees Jelena Jankovic en Elena Dementieva is het een heel open veld geworden. Op die laatste twee na misschien kleurde de rest van het deelnemersveld het tennisjaar 2010. Een jaar dat gekenmerkt werd door een nivellering, de verscherpte concurrentie en een wisseling van de macht, maar eigenlijk nog een tijdlang gedomineerd werd door oudjes en rechtgehouden werd door de spanning van de onvoorspelbaarheid. Of had u misschien voor dit seizoen al aan de dames Na Li en Jie Zheng – halvefinalistes Australian Open – of Petra Kvitova en Tsvetana Pironkova – halvefinalistes Wimbledon – gedacht? Ook het damestennis verkeert in een transitieperiode.

Het is nu aan de beste, én meest fitte, speelster van dit jaar om er een passend slot aan te breien. De vraag op het eind van zo’n zwaar seizoen is natuurlijk altijd: wie heeft de grootste honger? Wie wil het liefst die kers op de taart?

door filip dewulf – beelden: reporters

Wozniacki doet denken aan de jonge Clijsters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier