Paul Herijgers velt zijn eindoordeel.

Na de Sluitingsprijs in Oostmalle valt zondag het doek over het veldritseizoen. Zonder spectaculaire wending wordt Kevin Pauwels er gekroond tot winnaar van de GvA-trofee. De Kalmthoutenaar won eerder dit jaar al de wereldbeker. “Voor velen is hij dan ook de man van het seizoen”, zegt oud-wereldkampioen Paul Herijgers. “Ik ben echter een van de weinigen die zich tegen die mening verzetten. Pauwels was de revelatie van het seizoen, maar Sven Nys en Niels Albert hadden ook een stevige vinger in de pap te brokken. Ik vind het daarom deze keer onzinnig om één koning winter aan te duiden.”

De lange nazomer zorgde in de eerste seizoenshelft voor razendsnelle omlopen. “Op het lijf van Pauwels en in het nadeel van Nys”, aldus Herijgers. “Maar op het juiste moment voor Sven kwam de modder. Hij won de Belgische titel en zijn elfde Superprestige. Dan moet je eens temeer spreken van een geweldig seizoen. Op het WK sloeg het tegen. Dat wordt toegeschreven aan zijn drukke kalender. Maar daar geloof ik niet in. De waarheid is dat Sven in Koksijde op de man botste die het best van allemaal door het zand kan rijden en bovendien nog eens een kerel is die kan pieken. Door zijn blessure in november had Albert een maand niet gecrost, wat zijn piek naar het WK nog eens in de hand werkte.”

Albert moest in Koksijde zijn seizoen redden. “Daar gaat stress mee gepaard, maar hij heeft die onder controle, beter dan Nys”, vindt Herijgers. “Op 1 januari was Niels dan ook nog van fietsenmerk veranderd. Zo’n wissel vraagt een grote aanpassing. Niels moest toewerken naar die ene dag waar er niets fout mocht gaan en die fiets even braaf als zijn vorige door het zand moest rijden. Als het dan ook nog lukt, vind ik dat straf.”

“Albert wordt de eerste renner sinds lang die meer dan drie keer wereldkampioen wordt”, voorspelt Herijgers. “Ik zie hem toetreden tot de galerij andereplaneetrenners. Wie blijft straks over van zijn tegenstanders? Lars Boom blies zichzelf op voor het veldrijden. Zdenek Stybar gaat dezelfde weg op. Nys zal afvloeien en Bart Wellens is weg. Er zal voor Albert maar één iemand blijven om tegen te koersen en dat is Pauwels. Van Kevin verwacht ik dat hij Nys’ rol zal overnemen, meer nog dan Niels dat zal doen. Dat wil zeggen: veel grote crossen en klassementen winnen, maar minder specifiek pieken naar de kampioenschappen.”

Van de grote vier blijft alleen Stybar deze winter met lege handen achter. “Geen enkel moment zagen we de beste Stybar”, weert Herijgers. “Hij won ook niet vaak. Als hij fulltimeveldrijder was, zou ik zeggen dat hij niet als een waardige wereldkampioen reed. Maar Zdenek is naar een wegploeg afgezakt. Daarom mag je hem niet afschieten. Hij kwam zijn afspraken met de organisatoren netjes na en eindigt in alle klassementen in de top drie. Als dit de manier was om zijn zomer op de weg voor te bereiden, dan doe ik daar zelfs mijn hoed nog voor af.”

door benedict vanclooster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier