Lommel SK wordt de zevende club in 1B die in buitenlandse handen valt. En niet zomaar van de eerste de beste.

Vorige week kwam Het Belang van Limburg met het nieuws: Lommel krijgt een Israëlische eigenaar voor de symbolische som van 1 euro, een overname van de schulden van een half miljoen en een kapitaals-

injectie van 2,6 miljoen euro. Wat vooral opvalt, is de identiteit van de overnemer. Dat is Ehud of Udi Shochatovitch, oud-advocaat van zijn landgenoot en supermakelaar Pini Zahavi, wiens banden met Royal Excel Mouscron onderzocht worden. Shochatovitch houdt het werk aan de balie voor bekeken in 2016 om zich op het voetbalmilieu te storten. Op 8 februari verschijnt de nepfirma BMVP Limited, die al snel in opspraak komt door de Paradise Papers, in het register van Malta. De aandeelhouders zijn onder meer Udi en Pini, maar ook Joan Laporta, oud-voorzitter van FC Barcelona, wiens zoon Pol dit seizoen bij… Aalst voetbalt. Volgens de Spaanse krant El Confidencial wordt BMVP op 9 augustus 2017 ontbonden, zes dagen na de officialisatie van de transfer van Neymar naar PSG, georkestreerd door Pini Zahavi.

Eind 2016 brengen documenten uit Football Leaks een systeem van ‘fantoomspelers’ aan het licht, die in Mouscron terechtkomen via Apollon Limassol, zonder een voet te zetten in Cyprus. Een jaar later buigt het Internationaal Sporttribunaal TAS zich over de transfer van Fabrice Olinga, bij Mouscron sinds 2015, van Apollon naar Sampdoria. Shochatovitch wordt dan vermeld als een van de vertegenwoordigers van de Cypriotische club. Bij Apollon passeert op de transferlijst ook geregeld Hamza Barry, een Gambiaans international. Die is verbonden aan Superstars Academy FC, opgericht door diezelfde Udi. Shochatovitch wil een brug maken tussen Limburg en Gambia, waar zijn poulains voetballen in het shirt van Maccabi Haïfa. De ex-advocaat zit in het bestuur van de Israëlische club,die net als Lommel in het groen speelt. Groen: kleur van de hoop, niet van de transparantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier